Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αποφυγή διοδίων 11 σταθμών απο Αθήνα ως Θεσσαλονίκη
 


Ακολουθούμε κανονικά την εθνική οδό αποφεύγοντας τα διόδια. Δεν χάνουμε σε χρόνο παρά ελάχιστα λεπτά σε σχέση με την κανονική διαδρομή και τα επιπλέον χιλιόμετρα από παράπλευρους είναι λίγα.

Στους χάρτες με πράσινο η ανάβαση και με κόκκινο η κατάβαση.

484 - ΜΑΛΓΑΡΑ - € 0,80 - 1,20 - 3,00 - 4,20

Παράκαμψη 8,3 χλμ

Από Θεσσαλονίκη για Αθήνα

-Βγαίνουμε από την εθνική στην έξοδο για Χαλάστρα.

-Στο 1 χμ έχει διασταύρωση και πάμε αριστερά. Στα επόμενα 20 μέτρα έχει και άλλη διασταύρωση, εμείς συνεχίζουμε ευθεία περιφερειακά της Χαλάστρας και ο δρόμος μας βάζει μόνος του μέσα στο χωριό.

-Στο 2 χμ διασταύρωση και εμείς έχουμε STOP και πάμε αριστερά στον κεντρικό δρόμο του χωριού.

-Στα 2.1 χμ έχουμε πάλι STOP και πάμε πάλι αριστερά.

-Στα 2.7χμ διασταύρωση και ακολουθούμε την πινακίδα αριστερά για Ν. Μάλγαρα

-Στα 5.4 χμ μπαίνουμε στο χωριό Κύμινα και συνεχίζουμε την πορεία μας ευθεία στον κεντρικό δρόμο

-Στα 6.4 χμ διασταύρωση, πάμε δεξιά και στα 10μ αριστερά, έχει πινακίδα αριστερά για ΕΟ και Μάλγαρα.

-Στα 6.5 χμ διασταύρωση και ο δρόμος πάει μόνο αριστερά ή δεξιά. Εμείς πάμε αριστερά.

-Στα 7.2 χμ διασταύρωση στην οποία υπάρχει φανάρι. Εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας ευθεία.

-Στα 8.1 χμ είναι η έξοδος για να βγούμε στην εθνική για Αθήνα και για Θεσσαλονίκη.

Από Αθήνα για Θεσσαλονίκη

Ερχόμενοι από Κατερίνη βγάνουμε στην έξοδο για Μάλγαρα (482χλμ). Προσοχή γιατί η έξοδος είναι αμφίδρομη. Από το αριστερό ρεύμα έρχονται αντίθετα. Έχει και ένα σαμαράκι - θέλει προσοχή!

-Ακολουθούμε το δρόμο και πάμε όλο ευθεία. Μπαίνουμε μέσα στο χωριό Κύμινα και στο κέντρο του χωριού βρίσκουμε φανάρι. Συνεχίζουμε ευθεία

-Στα 2.2 χλμ βρίσκουμε διασταύρωση, στην οποία πάμε ευθεία.

-Βρίσκουμε διασταύρωση (τρίγωνο). Κάνουμε δεξιά ακολουθώντας τις πινακίδες για Θεσσαλονίκη.

-Στα 7 χλμ βρίσκουμε διασταύρωση στην οποία έχουμε STOP. Στρίβουμε δεξιά στην πράσινη πινακίδα για να βγούμε στην εθνική προς Θεσσαλονίκη (προς Αθήνα δεν βγαίνει). Ακολουθώντας τις πράσινες πινακίδες θα βρούμε την έξοδο για την εθνική. Προσοχή και πάλι στην έξοδο γιατί είναι και αυτή αμφίδρομη.

469 - ΚΛΕΙΔΙ - € 1,60 - 2,20 - 5,60 - 7,90

Παράκαμψη 28,9 χλμ Πολύ μεγάλος κύκλος και δεν συμφέρει


411 - ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ μετωπικά € 1,40 - 2,00 - 5,00 - 7,00

Πλευρικά προς Αθήνα ελεύθερα

Πλευρικά προς Θες/νίκη € 1,30 - 1,80 - 4,60 - 6,40

Προς Αθήνα (Παράκαμψη 4,7 χλμ)

-Στο 413 χλμ βγαίνουμε από την Εθν. Οδό στην έξοδο για Λεπτοκαρυά (υπάρχουν διόδια μη λειτουργικά).

-Στα 200 μ. στην διασταύρωση, στρίβουμε δεξιά για Λεπτοκαρυά και περνάμε πάνω από τη γέφυρα, στην διασταύρωση πηγαίνουμε ευθεία και στα 600μ στρίβουμε δεξιά για Σκοτίνα - παραλία Ν. Παντελεήμονα.

-Στο 1.4 χμ, ακολουθούμε την πινακίδα για Σκοτίνα και στρίβουμε αριστερά και μετά από 20 μ δεξιά.

-Στη συνέχεια θα συναντήσουμε δύο διασταυρώσεις με STOP (στα 2.5 χμ και στα 3.4 χμ). Εμείς προχωράμε ευθεία, πάντα παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή.

-Στο 4.1 χμ στρίβουμε Δεξιά στην πινακίδα για Λάρισα, Αθήνα και φτάνουμε μπροστά στην Ε.Ο.

-Στο 4.5 χμ στρίβουμε αριστερά (ακολουθούμε πινακίδα για Λάρισα), περνάμε την υπόγεια διάβαση κάτω από ΕΟ, ξανά αριστερά και στα 4.7 χλμ βγαίνουμε κανονικά στην Εθνική Οδό στο ρεύμα προς Αθήνα.

Προς Θεσσαλονίκη (Παράκαμψη 12 χλμ)

Στρίβεις για Παραλία Σκοτίνας, στην δεύτερη πινακίδα για παραλία Σκοτίνας (όχι στην πρώτη ταμπέλα που είναι και για Παραλία Αγ. Παντελεήμονα). Μπαίνουμε στην Λεπτοκαρυά και έξοδος στην Εθνική από Πλάκα Λιτοχώρου (περίπου 12 χλμ).

393 – ΠΥΡΓΕΤΟΣ - € 1,40 - 2,00 - 5,00 - 7,00

Παράκαμψη 6,1 χλμ

Προς Αθήνα

Μόλις τελειώσουν οι παρακάμψεις των έργων στους Νέους Πόρους και βγούμε στο δρόμο που από μονής κυκλοφορίας μετατρέπεται σε διπλής, σε 50 μέτρα στρίβουμε δεξιά (υπάρχει πινακίδα για Αιγάνη και Πυργετό), συνεχίζουμε αριστερά και κινούμαστε στην πάροδο παράλληλα και δεξιά από την εθνική. Μετά από 3-4 χιλιόμετρα και αφού περάσουμε κάτω από μία γέφυρα, αμέσως μετά έχει διασταύρωση, όπου στρίβουμε δεξιά (ίσια πηγαίνει για Λάρισα και ξαναβγαίνει στη εθνική πριν τα διόδια). Συνεχίζουμε και ακολουθούμε το δρόμο που είναι φιδωτός στενός αλλά φρεσκοστρωμένος με καλή σήμανση, μπαριέρες και διαγράμμιση ο οποίος καταλήγει κάθετα σε ένα σταυροδρόμι με Στοπ. Στο Στοπ πηγαίνουμε αριστερά (δεξιά πάει στον Πυργετό). Συνεχίζουμε στο δρόμο με τα πλατάνια δεξιά και αριστερά και μετά από λίγο βγαίνουμε στη εθνική όπου στρίβουμε δεξιά.

Προς Θεσσαλονίκη

393χλμ Αφού περάσουμε και το σταθμό Ραψάνης και αφού δούμε πινακίδες για τα επερχόμενα διόδια, στρίβουμε δεξιά στη μπλε πινακίδα για Πυργετό. Στην πρώτη διασταύρωση μετά από 50 μέτρα στρίβουμε αριστερά, περνάμε κάτω από την εθνική, μετά από λίγο συναντάμε έναν κάθετο δρόμο και συνεχίζουμε δεξιά. Μετά από 1-2 χιλιόμετρα φτάνουμε σε διασταύρωση όπου στρίβουμε δεξιά. Ευθεία πηγαίνει για Πυργετό, εμείς στρίβουμε δεξιά, όπου μία μεγάλη πινακίδα απαγορεύει τα φορτηγά άνω των 10 τόνων, αλλά σίγουρα θα δείτε 40-τονες νταλίκες. Συνεχίζουμε σε ένα φιδωτό στενό αλλά φρεσκοστρωμένο δρόμο με καλή σήμανση, μπαριέρες και διαγράμμιση ο οποίος καταλήγει κάθετα σε ένα σταυροδρόμι με νησίδα και σήμανση. Εκεί στρίβουμε αριστερά (δεξιά πηγαίνει προς τη Λάρισα και ξαναβγαίνει στην εθνική οδό στα διόδια). Ακολουθούμε το δρόμο ευθεία και η εθνική είναι δίπλα δεξιά μας. Μετά έχει πινακίδες για Κατερίνη, τις οποίες και ακολουθούμε (περνάμε κάτω από την εθνική, μετά αριστερά για Κατερίνη και μετά από 2-3 χιλιόμετρα ξαναβγαίνουμε στην εθνική στο 399 χλμ). Πολλή προσοχή στην έξοδο γιατί βγαίνουμε στο σημείο που στενεύει η εθνική για να μπει στα έργα και το παλιό κομμάτι των Πόρων, πάνω σε στροφή.
372 - ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ μετωπικά € 1,00 - 1,40 - 3,50 - 4,90
Πλευρικά € 0,80 - 1,10 - 2,80 - 4,00

ΓΥΡΤΩΝΗ -
Πλευρικά και στις δύο κατευθύνσεις € 0,50 - 0,70 - 1,80 - 2,60

Δεν αξίζει τον κόπο, εκτός αν πάμε μέσα από Λάρισα, Νίκαια παρακάμπτοντας μαζί και τα επόμενα διόδια Μοσχοχωρίου. Πηγαίνοντας προς Αθήνα, μετά από τα Τέμπη στρίβουμε για Μακρυχώρι, παίρνουμε τον παράδρομο δίπλα από την ΕΟ, δεν ξανάβγαίνουμε στην ΕΟ από την διασταύρωση Γυρτώνης (1η έξοδο για Λάρισα-Κοζάνη) γιατί έχουν βάλει παράπλευρα διόδια και στις δύο κατευθύνσεις.

336 - ΜΟΣΧΟΧΩΡΙ - € 2,10 - 3,10 - 7,60 - 10,70
Παράκαμψη 19,4 χιλ
Προς Αθήνα

-Βγαίνετε για Λάρισα από την 4η ΕΞΟΔΟ (Τρίκαλα - Καρδίτσα)

-Στα 100 μέτρα περνάτε μια αερογέφυρα και ακριβώς μετά την αερογέφυρα στρίβετε δεξιά για Νίκαια.

-Περνάτε πάνω από την αερογέφυρα στην απέναντι πλευρά, και στο τέλος της αερογέφυρας στρίβετε αριστερά και μπαίνετε στον παράδρομο της εθνικής.

-Ακολουθείτε τον παράδρομο μέχρι το τέλος του στην διασταύρωση για Κιλελέρ έξω από το χωρίο Νέο Περιβόλι. (σε κάποια σημεία έχει απότομες στροφές).

-Στο τέλος του παράδρομου στρίβετε αριστερά και στην διασταύρωση που βρίσκετε μετά από 20 μέτρα στρίβετε πάλι αριστερά και βγαίνετε στην εθνική οδό ξανά με κατεύθυνση για Αθήνα.

Συνολικά η καθυστέρηση είναι το μέγιστο 10 λεπτά, και οι ταχύτητες κανονικές για το είδος του δρόμου.

Προς Θεσσαλονίκη

-Πριν την Λάρισα στην έξοδο για Κιλελέρ (329 χλμ), κάνετε δεξιά και βγαίνετε από την εθνική.

-Βρίσκετε μια διασταύρωση που αριστερά πηγαίνει για Νέο Περιβόλι. Την περνάτε ευθεία απέναντι.

-Βρίσκεστε στον παράδρομο της εθνικής που πηγαίνει παράλληλα με αυτή. Μετά τα διόδια περνάτε κάτω από την εθνική (υπάρχουν πολλές υπόγειες διαβάσεις) στον παράδρομο της απέναντι πλευράς.

-Ο αριστερός παράδρομος της εθνικής οδού (όπως έρχεστε από Αθήνα) τελειώνει σε μια αερογέφυρα.

-Συνεχίζετε ευθεία στην διασταύρωση με την αερογέφυρα και βγαίνετε στην παλιά εθνική με κατεύθυνση για Αθήνα. Μετά από 500 μέτρα περίπου θα βρείτε την διασταύρωση με την Νέα Εθνική Οδό. Πάτε αριστερά και συνεχίζετε στην Εθνική Οδό στο 347 χλμ με κατεύθυνση για Θεσσαλονίκη.

Εναλλακτικά πάμε από Λάρισα – Νίκαια – Φάρσαλα και από εκεί Λαμία. Είναι.35 χλμ λιγότερα με ωραία φύση. Μετά μπορούμε να πιάσουμε Μπράλο και να βγούμε πολύ πιο κάτω.

250 - ΠΕΛΑΣΓΙΑ - € 1,90 - 2,70 - 6,60 - 9,30

Παράκαμψη 13 χιλ (από την ΕΟ είναι 12 χιλ)

1.Αν έχετε όρεξη για βόλτα στο χωριό, ερχόμενοι από Θες/νίκη βγαίνετε από την έξοδο για Πελασγία-Γλύφα και ερχόμενοι από Αθήνα έξοδος για Αχλάδι. Δεν συνίσταται γιατί έχει πολλές στροφές.

2.Απο τον κόμβο Πελασγίας-Γλυφας στρίβουμε προς Γλύφα και μετά δεξιά στη 2η διασταύρωση (η 1η βγαίνει εθνική για πίσω) στην πάροδο της εθνικής που καταλήγει στην παραλία Πελασγίας. Έχουμε δεξιά μας την εθνική και μόλις περάσουμε τα διόδια περνάμε απέναντι από υπόγεια διάβαση. Μετά από λίγο μόλις δούμε σπίτια δεξιά μας και αριστερά υπόγεια διάβαση, στρίβουμε σε χωματόδρομο δεξιά που μας βγάζει στον δρόμο που κατεβαίνει από Πελασγία. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

- ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ (Θερμοπυλών) - € 1,15 - 1,65 - 4,15 - 5,80

Προς Αθήνα (Μεγάλη παράκαμψη)

Αν βαριέστε το πληρώνετε. Αν όχι…

Βγαίνουμε στην έξοδο για Θερμοπυλών-Γοργοποτάμου και συνεχίζουμε ευθεία περνώντας μέσα από τις Θερμοπύλες. Συνεχίζουμε ευθεία και αφήνουμε αριστερά την αερογέφυρα της Εθνικής Οδού. Στην διασταύρωση συνεχίζουμε ευθεία και αρκετά αργότερα λίγο πριν φθάσουμε στο ύψος των διοδίων περνάμε από την ανισόπεδο κάτω από την Ε.Ο. και συνεχίζουμε δεξιά προσπερνώντας τα διόδια από την αντίθετη πλευρά του δρόμου (εδώ ο δρόμος γίνεται καλός χαλικόδρομος για 800 μ και ξαναγίνεται άσφαλτος). Συνεχίζοντας φθάνουμε στον Μώλο όπου ακολουθώντας την σήμανση περνάμε από την ανισόπεδο πάλι μέσα στην Ε.Ο.

Προς Θεσσαλονίκη (Πολύ εύκολη)

Στρίβουμε στην έξοδο για Μώλο. Έχει διόδια αλλά δεν λειτουργούν. Στην πρώτη διασταύρωση στρίβουμε αριστερά και προχωρούμε παράλληλα στην Ε.Ο. για Θερμοπύλες. Ο δρόμος λίγο πριν τα διόδια μετατρέπεται για 800 μ σε καλό χαλικόδρομο και συνεχίζοντας ευθεία στην ταμπέλα που λέει αριστερά για Λαμία (δεν στρίβουμε) μετά από λίγο βγαίνουμε σε ένα mini-parking της Ε.Ο. δίπλα σε μια καντίνα.

135 - ΤΡΑΓΑΝΑ - μετωπικά € 1,75 - 2,45 - 6,20 - 8,70

-Τραγάνα - πλευρικά € 1,40 - 2,00 - 5,00 - 7,00
Παράκαμψη 17,7 χλμ

Προς Αθήνα

Μετά την έξοδο για Αταλάντη, έχετε το νου σας στα δεξιά για ένα βενζινάδικο ellin (στο 139 χλμ). Έχει έξοδο για το βενζινάδικο αυτό. Προσοχή γιατί έχει θάμνους και δε φαίνεται καλά, είναι στο τέλος ευθείας όμως και θα το δείτε. Εναλλακτικά, βγαίνουμε στην έξοδο για Αταλάντη και στρίβουμε αριστερά για να πάρουμε τον παράδρομο. Βγαίνουμε στον παράδρομο της εθνικής με αυτόν τον τρόπο και κατευθυνόμαστε προς Τραγάνα. Στη διασταύρωση στρίβουμε δεξιά για το χωριό Προσκυνάς. Συνεχίζουμε ευθεία, περνάμε το χωριό, βλέπουμε και τα διόδια αριστερά και φτάνουμε στο χωριό Προσκυνάς. Συνεχίζουμε (παίρνουμε για λίγο τα βουνά) μέχρι να δούμε πινακίδα για Αθήνα. Ο δρόμος είναι ίδιος με της αντίθετης κατεύθυνσης αλλά πιο εύκολος από σήμανση, έχει πινακίδες για Ε.Ο.Η παράκαμψη είναι αρκετά εύκολη και πιστεύω πως συμφέρει αρκετά γιατί δε χάνεις πάνω από 10 λεπτά.

Προς Θεσσαλονίκη

Βγαίνουμε στην έξοδο για Μαλεσίνα στο 122 χλμ. Στη διασταύρωση κάνουμε δεξιά έτσι ώστε να περάσουμε κάτω από την εθνική και να βγούμε στην άλλη πλευρά. Συνεχίζουμε προς το χωριό Προσκυνάς. Σε περίπου 3 χλμ δε συνεχίζουμε ευθεία αλλά στρίβουμε αριστερά προς Προσκυνά. Περνάμε το χωριό, συνεχίζουμε όπως πάει ο δρόμος και κάποια στιγμή ξανασυναντάμε την εθνική στα δεξιά μας. Μπαίνουμε στην Τραγάνα. Δεν μπαίνουμε στην εθνική στις πινακίδες που έχει στο κέντρο του χωριού, γιατί θα συναντήσουμε τα πλευρικά διόδια. Συνεχίζουμε παράλληλα προς την εθνική και βγαίνουμε στην άλλη πλευρά από γέφυρα, στρίβουμε αριστερά και σε λίγο έχει είσοδο για την εθνική από ένα ΕΚΟ βενζινάδικο. Αν περάσουμε την γέφυρα θα βγούμε πιο εύκολα από τον κόμβο της Αταλάντης.

- ΘΗΒΑ - Μετωπικά - € 1,80 - 2,55 - 6,45 - 9,00
- Θήβα - Πλευρικά - € 0,70 - 1,00 - 2,50 - 3,50
Παράκαμψη 21,1 χλμ

Προς Αθήνα

1. Μόλις δούμε τα διόδια από μακριά, μπαίνουμε στον σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων «90» που είναι δεξιά μας συνεχίζοντας στον πλαϊνό δρόμο και ακολουθώντας τις πινακίδες βγαίνουμε στα πλαϊνά διόδια.

2. Συνεχίζουμε από τον παράδρομο στην αριστερή πλευρά της ΕΟ και βγαίνουμε από την επόμενη έξοδο της Θήβας (Ριτσώνα).

Προς Θεσσαλονίκη

1.Μετά το Σχηματάρι στην 1η ταμπέλα για Θήβα (Ριτσώνα) βγαίνουμε από την Εθνική και πέφτουμε αμέσως κάθετα στον παράλληλο της εθνικής όπου έχουμε στοπ. Περνάμε κάθετα και στρίβουμε αριστερά όπου ο δρόμος μας βγάζει παράλληλα της εθνικής. Εδώ κινούμαστε άνετα σε μεγάλες ταχύτητες λόγω ευθειών και ελάχιστης κίνησης. Θα συναντήσουμε διασταύρωση την οποία περνάμε κάθετα και μετά από κάποια χλμ περνάμε δίπλα από τα πλευρικά διόδια των Θηβών και πέφτουμε πάλι σε διασταύρωση την οποία περνάμε κάθετα. Σχεδόν αμέσως θα κινούμαστε παράλληλα με την εθνική και θα περάσουμε ακριβώς στο πλάι των μετωπικών διοδίων που θέλαμε να αποφύγουμε και αμέσως φτάνουμε στο «90» μέσω του οποίου ξαναμπαίνουμε εθνική. Η καθυστέρηση είναι περί τα 7 λεπτά και τα επιπλέον χλμ 1-2 το πολύ.

2. Βγαίνουμε από την 2η έξοδο για Θήβα, πληρώνουμε τα πλευρικά και βγαίνουμε μετά στο 90. Αξίζει γιατί δεν χάνεις πολύ χρόνο.


27 - ΑΦΙΔΝΩΝ- Μετωπικά € 1,50 - 2,10 - 5,30 - 7,45

- Καπανδρίτι - Πλευρικά € 0,85 - 1,20 - 3,00 - 4,25
- Μαλακάσας - Πλευρικά € 0,60 - 0,90 - 2,30 - 3,20
- Οινοφύτων - Πλευρικά € 0,30 - 0,40 - 1,05 - 1,50

Προς Αθήνα

Στρίβουμε δεξιά, μέσα από τον Σείριο (43χιλ). Έπειτα παίρνουμε τον παράδρομο για Αθήνα και βγαίνουμε στον Άγιο Στέφανο.

Προς Λαμία

Τα των Αφιδνών τα πληρώνω κανονικά γιατί αλλιώς θα πρέπει να βγεις στον παράδρομο από Άγιο Στέφανο και να μπεις ξανά στην εθνική από Σείριο και πιστεύω ότι δεν αξίζει γιατί έχει πολύ κίνηση.


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ
Earth's Busy Neighborhood

CHEMTRAILS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Α.Ε.Κ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΑΝΕΛΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΠΟ ΤΟ 1924 ΕΩΣ ΤΟ 2008

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΑΝΕΛΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΠΟ ΤΟ 1924 ΕΩΣ ΤΟ 2008

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΓ΄

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΓ΄
O Βασιλεύς προσκυνεί το Ελληνικό έδαφος!!! Ενώ οι μασόνοι του πατσοκ & της νδ το πουλάν!!!

ΜΗ ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΤΕ

ΜΗ ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΤΕ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΥΣΟΥ

Ζ. Χαλέμης - Επιπτώσεις στην υγεία απο μεταλλευτική δραστηριότητα Χρυσ

Κυριάκος Διακογιάννης - Το πανέρι με τις Οχιές