Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΕΙΣΜΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Monde: Ισχυρούς σεισμούς στο νότο της Ευρώπης προβλέπουν επιστήμονες

Στην πιθανότητα να σημειωθεί στην Ευρώπη σεισμική δραστηριότητα - σημαντικά μεγαλύτερη της ιστορικά καταγεγραμμένης- η οποία με τις υφιστάμενες επιστημονικές μεθόδους δεν θα ήταν δυνατόν να εκτιμηθεί σωστά, αναφέρεται άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, τονίζοντας ότι στη ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκεται ολόκληρος ο Νότος και ιδιαιτέρως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ρουμανία.

πηγή: CNRS / Le Monde
πηγή: CNRS / Le Monde
«Μένουν πολλά να γίνουν για να βελτιωθεί η εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας» αναφέρει ο Φαμπρίς Κοτόν, καθηγητής σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο Joseph-Fourier της Γκρενόμπλ, ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe), στα πλαίσια του οποίου δημιουργήθηκαν χάρτες που απεικονίζουν την σεισιμική επικινδυνότητα σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Όπως υπενθυμίζει στο άρθρο της, η Monde και απεικονίζεται και στους συνοδευτικούς χάρτες, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ρουμανία βρίσκονται στην ζώνη υψηλής επικινδυνότητας.
«Δεν είμαστε παρά στην αρχή της κατανόησης της λειτουργίας των ρηγμάτων. Ελλείψει επαρκών γνώσεων, η σεισμική επικινδυνότητα δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη σωστά» σημειώνει ο καθηγητής Κοτόν.
Η εκτίμηση της επικινδυνότητας βασίζεται κατά τις τελευταίες δεκαετίες στις μετρήσεις των επίγειων υποθαλλάσιων ή δορυφορικών εργαλείων που καταγράφουν τις παραμορφώσεις του φλοιού της Γης.
«Μπορεί να σημειωθούν σεισμοί πολύ πιο δυνατοί από τους σεισμούς (που αποτελούν) ιστορικό σημείο αναφοράς» λέει ο καθηγητής Κοτόν, αναφέροντας ως παράδειγμα τον καταστροφικό σεισμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, το 2011. Ο σεισμός, με το τσουνάμι που ακολούθησε, προκάλεσε τον θάνατο 19.000 ανθρώπων και ήταν μεγέθους 9 Ρίχτερ, ενώ στην περιοχή οι σεισμικές δονήσεις δεν ξεπερνούσαν τα 7,3 Ρίχτερ, όπως σημειώνεται.
«Μπλοκαρισμένα ρήγματα θα προκαλέσουν, μια μέρα, σεισμούς, εκεί που στον παρελθόν δεν είχαν παρατηρηθεί» υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Share- που κοστίζει 4,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ενωση- συνεργάζονται επιστήμονες από 13 χώρες.
Η ομάδα του Share μελετά τα ιστορικά δεδομένα και δημιουργεί νέους χάρτες για την σεισμική επικινδυνότητα, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, νέα μοντέλα πρόβλεψης των δονήσεων του εδάφους, προσαρμοσμένα στο ευρωπαϊκό γεωλογικό περιβάλλον.
Πηγη: Le Monde

αναδημοσιευση απο>http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63882148

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ
Earth's Busy Neighborhood

CHEMTRAILS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Α.Ε.Κ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΑΝΕΛΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΠΟ ΤΟ 1924 ΕΩΣ ΤΟ 2008

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΑΝΕΛΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΠΟ ΤΟ 1924 ΕΩΣ ΤΟ 2008

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΓ΄

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΓ΄
O Βασιλεύς προσκυνεί το Ελληνικό έδαφος!!! Ενώ οι μασόνοι του πατσοκ & της νδ το πουλάν!!!

ΜΗ ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΤΕ

ΜΗ ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΤΕ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΥΣΟΥ

Ζ. Χαλέμης - Επιπτώσεις στην υγεία απο μεταλλευτική δραστηριότητα Χρυσ

Κυριάκος Διακογιάννης - Το πανέρι με τις Οχιές