Στεφανοβίκειο: Ανέσυραν τα ελικόπτερα από την Κάρλα και τα μετέφεραν στο ΠΕΒ
Σε εξέλιξη ήταν το Σαββατοκύριακο επιχείρηση ανάσυρσης των ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς που βυθίστηκαν στη λίμνη Κάρλα, η οποία επανήλθε στο αρχικό της μέγεθος, εντός του οποίου ήταν και το αεροδρόμιο της 1ης ΤΑΞΑΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ενόψει και της κακοκαιρίας Elias pου αναμένεται να χτυπήσει και πάλι στη Θεσσαλία, γίνονται προσπάθειες με ιδιωτικό συνεργείο για την ανάσυρση των ελικοπτέρων και τη μεταφορά τους στο 304 ΠΕΒ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δύτες βούτυξαν στα νερά της λίμνης και τοποθέτησαν μεγάλα μπαλόνια κάτω αππό τα ελικόπτερα, όπως γίνεται και σε περιπτώσεις ναυαγίων, ώστε να τα σηκώσουν στην επιφάνεια και να τα παραλάβει γερανός.
Οι πληροφορίες επιμένουν πως ανέσως μετά την ανάσυρση κάθε ελικοπτέρου σβήνεται ο αριθμός του ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμο και στη συνέχεια καλύπτεται με ειδικό κάλυμμα για να γίνει η μεταφορά στο 304 ΠΕΒ.
Εκεί θα αφήνουν τα ελικόπτερα να στεγνώσουν και σιγά σιγά θα τα καθαρίσουν από τις λάσπες ώστε να κάνουν μελλοντικά δοκιμές στα συστήματά τους και να δουν εάν είναι λειτουργικά ή χάθηκαν για πάντα.
Η επιχείρηση ανάσυρσης των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο γίνεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς η περιοχή έχει αποκλειστεί σε μεγάλη ακτίνα και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε πολίτες».
Ο Δημήτριος Χιωτακάκος, Δρ. Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Manchester, μιλάει στην Πεμπτουσία για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες και για την είσοδο σε έναν εφιαλτικό κόσμο μέσα από τη χρήση τους.
(ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ OPEN ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ)
π.χ. : ΠΡΩΤΑ ΛΕΓΑΝΕ ΣΓΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΛΕΝΕ ΑΛΛΆ Η ΣΦΟΔΡΟΤΗΤΑ ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΟΣΟΙ ΗΤΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ...ΧΜΜΜ ΛΙΩΣΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΞΑΝΑ ΧΜΜΜ
ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΔΕΘ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΓΝΩΡΙΖΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ;
ΜΕΤΑ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ 4 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΝΕΚΡΟΙ, Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΕΤΡΕΧΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ; ΠΟΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ;
ΓΙΑΤΙ ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΙΛΕΚΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ;
ΕΙΧΑΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ISIS;
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΕΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ (ΦΩΤΟ ΚΑΤΩ)
Ο ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΙΝΗΤΟ!!!
ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΧΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΦΗ ΚΙ ΕΠΕΣΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ (ΦΩΤΟ ΚΑΤΩ)
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΟΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΕΥΘΕΙΑ!!!
ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΕΞΕΡΡΑΓΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΕΞΤΡΑ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΟΠΛΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ...
Η ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΟΙ ΛΙΒΥΟΙ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ;
Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ; ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Τρίτη ότι μαχητές στο κατεστραμμένο από τις συγκρούσεις Σουδάν κατέλαβαν ένα κεντρικό δημόσιο βιολογικό εργαστήριο που κρατούσε δείγματα ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά, δημιουργώντας μια «εξαιρετικά, εξαιρετικά επικίνδυνη» κατάσταση.
«Υπάρχει ένας τεράστιος βιολογικός κίνδυνος που σχετίζεται με την κατάληψη του κεντρικού εργαστηρίου δημόσιας υγείας… από ένα από τα μαχόμενα μέρη» (Mohamed Hamdan Dagalo επίσης γνωστό απλά ως Hemedti) , είπε ο Nima Saeed Abid, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Σουδάν, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω σύνδεσης βίντεο.
Ο Abid είπε ότι έλαβε κλήση από τον επικεφαλής του εθνικού εργαστηρίου στο Χαρτούμ τη Δευτέρα, μια ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη ισχύος της 72ωρης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατηγών του Σουδάν.
Τόνισε ότι το εργαστήριο περιείχε τα λεγόμενα απομονώματα, ή δείγματα, μιας σειράς θανατηφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας και της χολέρας.
Ο ΠΟΥ λέει ότι 459 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 4.000 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στο Σουδάν.
Βασικός στόχος είναι η εξάπλωση ενός πολύ επικίνδυνου ιού σε όλο τον κόσμο.
Το Σουδάν έχει 50 εκατομμύρια κατοίκους. Εάν η τρέχουσα σύγκρουση εκφυλιστεί σε εμφύλιο πόλεμο, ο αριθμός των προσφύγων θα μπορούσε να φτάσει τα 10 εκατομμύρια άτομα.
Εάν κάποιος από τους πρόσφυγες μολυνθεί από την ασθένεια, θα μεταδώσει εύκολα αυτόν τον ιό σε όλο τον κόσμο.
ΗΠΑ και σύμμαχοί τους αποσταθεροποίησαν τώρα το Σουδάν καθώς επίκειται η υλοποίηση της δρομολογημένης από το 2019 ρώσικης ναυτικής βάσης στο Πορτ Σουδάν που θα ελέγχει Ερυθρά Θάλασσα ως και Ινδικό Ωκεανό. Επίσης η Ρωσία ήταν διατεθειμένη να παράσχει υλικοτεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία στο Σουδάν ώστε να γίνει η πρώτη αφρικανική πυρηνική δύναμη.
Παράλληλα το Πεντάγωνο δημοσίευσε μια δήλωση στον ιστότοπό του, αναγνωρίζοντας ότι έχει χρηματοδοτήσει 46 βιολογικά εργαστήρια της Ουκρανίας τα τελευταία 20 χρόνια.
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ 7 ΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥΣ...ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΑΝΤΕΨΤΕ...ΝΑΙ ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
1 ΚΑΙ ΕΙΔΟΝ ΑΓΓΕΛΟΝ ΚΑΤΑΒΑΙΝΟΝΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΟΣΤΙΣ ΕΙΧΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙΟΝ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΥ ΚΑΙ ΑΛΥΣΙΝ ΜΕΓΑΛΗΝ ΕΝ ΤΗ ΧΕΙΡΙ ΑΥΤΟΥ 2 ΚΑΙ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟΝΤΑ ΤΟΝ ΟΦΙΝ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΝ ΟΣΤΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΑΣ ΚΑΙ ΕΔΕΣΕΝ ΑΥΤΟΝ ΧΙΛΙΑ ΕΤΗ 3 ΚΑΙ ΕΡΡΙΨΕΝ ΑΥΤΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΣΕΝ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΕΣΦΡΑΓΙΣΕΝ ΕΠΑΝΩ ΑΥΤΟΥ ΔΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΛΑΝΗΣΗ ΤΑ ΕΘΝΗ ΠΛΕΟΝ ΕΩΣΟΥ ΠΛΗΡΩΘΩΣΙ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΕΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΗ ΟΛΙΓΟΝ ΚΑΙΡΟΝ 4 ΚΑΙ ΕΙΔΟΝ ΘΡΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΑΘΗΣΑΝ ΕΠ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΣ ΕΔΟΘΗ ΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΝ ΤΑΣ ΨΥΧΑΣ ΤΩΝ ΠΕΠΕΛΕΚΙΣΜΕΝΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΑΝ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙΤΙΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΚΥΝΗΣΑΝ ΤΟ ΘΗΡΙΟΝ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΑΒΟΝ ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΕΠΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΖΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΒΑΣΙΛΕΥΣΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΕΤΗ 5 ΟΙ ΔΕ ΛΟΙΠΟΙ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΔΕΝ ΑΝΕΖΗΣΑΝ ΕΩΣΟΥ ΠΛΗΡΩΘΩΣΙ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΕΤΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ Η ΠΡΩΤΗ 6 ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΟΣΤΙΣ ΕΧΕΙ ΜΕΡΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΝ ΕΠΙ ΤΟΥΤΩΝ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑΝ ΑΛΛΑ ΘΕΛΟΥΣΙΝ ΕΙΣΘΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΣΙ ΒΑΣΙΛΕΥΣΕΙ ΜΕΤ ΑΥΤΟΥ ΧΙΛΙΑ ΕΤΗ 7 ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΩΘΩΣΙ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΕΤΗ ΘΕΛΕΙ ΛΥΘΗ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΕΚ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΑΥΤΟΥ 8 ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΕΞΕΛΘΕΙ ΔΙΑ ΝΑ ΠΛΑΝΗΣΗ ΤΑ ΕΘΝΗ ΤΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΤΕΣΣΑΡΑΣ ΓΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟΝ ΓΩΓ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΓΩΓ ΔΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΞΗ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΣ Η ΑΜΜΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ 9 ΚΑΙ ΑΝΕΒΗΣΑΝ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΚΥΚΛΩΣΑΝ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΤΗΝ ΗΓΑΠΗΜΕΝΗΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΗ ΠΥΡ ΑΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΚ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΕΦΑΓΕΝ ΑΥΤΟΥΣ 10 ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΩΝ ΑΥΤΟΥΣ ΕΡΡΙΦΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΗΡΙΟΝ ΚΑΙ Ο ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΗΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΣΙ ΒΑΣΑΝΙΖΕΣΘΑΙ ΗΜΕΡΑΝ ΚΑΙ ΝΥΚΤΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ 11 ΚΑΙ ΕΙΔΟΝ ΘΡΟΝΟΝ ΛΕΥΚΟΝ ΜΕΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΜΕΝΟΝ ΕΠ ΑΥΤΟΥ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΦΥΓΕΝ Η ΓΗ ΚΑΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΥΡΕΘΗ ΤΟΠΟΣ ΔΙ ΑΥΤΑ 12 ΚΑΙ ΕΙΔΟΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΗΝΟΙΧΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΝ ΑΛΛΟ ΗΝΟΙΧΘΗ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΡΙΘΗΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΒΙΒΛΙΟΙΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΥΤΩΝ 13 ΚΑΙ ΕΔΩΚΕΝ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥΣ ΕΝ ΑΥΤΗ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΔΗΣ ΕΔΩΚΑΝ ΤΟΥΣ ΕΝ ΑΥΤΟΙΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΡΙΘΗΣΑΝ ΕΚΑΣΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΥΤΩΝ 14 ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΔΗΣ ΕΡΡΙΦΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΟΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ 15 ΚΑΙ ΟΣΤΙΣ ΔΕΝ ΕΥΡΕΘΗ ΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΕΝ ΤΩ ΒΙΒΛΙΩ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΡΡΙΦΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ
Ο Κολούμπος της Σαντορίνης είναι πλήρως ενεργός και σοβαρή απειλή: Βρήκαν τον γεμάτο μαγματικό θάλαμο σε βάθος 3 χλμ. – Στο μέλλον θα δώσει μεγάλη έκρηξη με τσουνάμι [videos]
To μεγαλύτερο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Μεσογείου, το ηφαίστειο Κολούμπου κοντά στη Σαντορίνη. ΑΠΕ – ΜΠΕ/SANTORY
Υπό συνεχή παρακολούθηση λόγω πιθανότητας μελλοντικής έκρηξης τίθεται το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.
Ένας συνεχώς αυξανόμενος όγκος μάγματος συσσωρεύεται στον μαγματικό θάλαμο, σε βάθος περίπου 3 χιλιομέτρων κάτω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη. Η παρουσία αυτού του μαγματικού θαλάμου αναδεικνύει την πιθανότητα μιας μελλοντικής έκρηξης και γι’ αυτό είναι σημαντικό το συγκεκριμένο ηφαίστειο – το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο όλης της Μεσογείου – να παρακολουθείται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο.
Ακριβώς αυτόν τον καιρό, βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Κολούμπου η διεθνής αποστολή Expedition 398 του μεγάλου αμερικανικού ερευνητικού σκάφους JOIDES Resolution, στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Ανακάλυψης των Ωκεανών (IODP), με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων από το ΕΚΠΑ και το ΕΛΚΕΘΕ.
Οι ερευνητές μόλις έκαναν γεώτρηση βορειοδυτικά του Κολούμπου με στόχο, μεταξύ άλλων, να ανακαλύψουν ίχνη από παλαιότερες εκρήξεις που έχουν γίνει στην περιοχή.
Θα χρειαστούν πάντως κάποιοι μήνες (από τον Ιούλιο και μετά), εωσότου δημοσιοποιηθούν τα πρώτα ευρήματα της αποστολής, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο με πρόσθετες γεωτρήσεις μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης.
Παράλληλα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία επιβαίνει στο JOIDES Resolution, τοποθετήθηκαν ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου, με τη βοήθεια πλοίου του ΕΛΚΕΘΕ, όργανα παρακολούθησης στον Κολούμπο στο πλαίσιο του ελληνικού ερευνητικού προγράμματος SANTORY και με την οικονομική στήριξη του Δήμου Θήρας.
Τόνισε ότι “είναι η πρώτη φορά που παρακολουθείται το ηφαίστειο, ενώ θα τοποθετηθούν επιπρόσθετα όργανα τους επόμενους μήνες και θα ενημερωθούν οι κάτοικοι του νησιού για τα αποτελέσματα των μετρήσεων από τη διεθνή επιστημονική ομάδα”.
Η έρευνα στο περιοδικό της AGU, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Kajetan Chrapkiewicz και τον ηφαιστειολόγο Μικέλε Παουλάτο του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου και με τη συμμετοχή της κας Νομικού και του καθηγητή του ΑΠΘ Κωνσταντίνου Παπαζάχου, βασίστηκε σε καινοτόμο ανάλυση των σεισμικών και άλλων δεδομένων για τον Κολούμπο που είχαν προκύψει από παλαιότερη έρευνα της αποστολής “Πρωτέας” ενός άλλου αμερικανικού ερευνητικού πλοίου στην περιοχή πριν μερικά χρόνια.
Τα αποτελέσματα οδήγησαν τους ερευνητές, στην εκτίμηση ότι “η τρέχουσα κατάσταση του θαλάμου μάγματος δείχνει πως μια έκρηξη με πιθανά σημαντικές επιπτώσεις είναι δυνατή στο μέλλον (μολονότι όχι επικείμενη), συνεπώς προτείνουμε την τοποθέτηση ενός μονίμου παρατηρητηρίου που θα αφορά τη συνεχή καταγραφή των σεισμών και της γεωδαισία του βυθού”.
Όπως επισημαίνουν, “τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι ο Κολούμπος αποτελεί σοβαρή απειλή και δικαιολογεί μια εγκατάσταση παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο”. Κάτι που ήδη άρχισε να υλοποιείται με το πρόγραμμα SANTORY και την εγκατάσταση επιστημονικών οργάνων στο βυθό του Κολούμπου.
Η ιστορία και οι προοπτικές… του Κολούμπου
Το 1650 μ.Χ. ο Κολούμπος είχε εκραγεί, σκοτώνοντας περίπου 70 ανθρώπους στη Σαντορίνη λόγω δηλητηρίασης από τα αέρια της έκρηξης.
Εκείνη η έκρηξη είχε πυροδοτηθεί από το συσσωρευμένο μάγμα σε ένα αντίστοιχο μαγματικό θάλαμο, πιθανώς σε αντίστοιχο βάθος 3-4 χιλιομέτρων κάτω από τον βυθό.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μάγμα στον θάλαμο έχει την τάση, σε βάθος χρόνου, να φθάσει ξανά σε παρόμοιο όγκο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου το 1650 μ.Χ., ο μαγματικός θάλαμος μεγαλώνει με μέσο ρυθμό περίπου 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο.Ο συνολικός όγκος που έχει συσσωρευθεί στο “ρεζερβουάρ” μάγματος (μαγματικό θάλαμο) κάτω από τον Κολούμπο, υπολογίζεται σε 1,4 κυβικά χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τον Chrapkiewicz, αν ο συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός διόγκωσης του μαγματικού θαλάμου, κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 150 χρόνια ο Κολούμπος θα φθάσει τα 2 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος, που εκτιμάται ότι υπήρχαν όταν έγινε η έκρηξη του 1650 μ.Χ.
Όμως, μολονότι μπορεί να γίνει μια εκτίμηση για τον μελλοντικό όγκο του μάγματος, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει τρόπος να πει κανείς με βεβαιότητα πότε θα γίνει η επόμενη έκρηξη του ηφαιστείου.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μολονότι δεν φαίνεται να επίκειται άμεσα κάποιος κίνδυνος, επειδή ο Κολούμπος βρίσκεται σε σχετικά μικρό βάθος θάλασσας (περίπου 500 μέτρων), αυτό είναι πιθανό να αυξήσει την εκρηκτικότητα του.
Προβλέπουν ότι όταν γίνει η έκρηξη, θα προκληθεί τσουνάμι και μια στήλη τέφρας ύψους δεκάδων χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη Σαντορίνη, η οποία απέχει μόνο επτά χιλιόμετρα από τον Κολούμπο.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι σε συνδυασμό τα νέα στοιχεία από το SANTORY και από την ευρισκόμενη σε εξέλιξη αποστολή του IODP πέριξ της Σαντορίνης θα παράσχουν πλέον καλύτερη εικόνα του ηφαιστειακού δυναμικού της περιοχής.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος, αν και στη Σαντορίνη λειτουργεί εδώ και δύο δεκαετίες ένα πολύ καλό σεισμολογικό και γεωδαιτικό δίκτυο παρακολούθησης από το Ινστιτούτο Μελέτης & Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), κάθε πρόσθετο δεδομένο και πληροφορία που αφορά τον Κολούμπο, είναι εξαιρετικά χρήσιμα.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν από μία διεθνή ερευνητική ομάδα, υπό τον συντονισμό της Εθνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), για την αξιολόγηση της σχετικής σεισμο-ηφαιστειακής επικινδυνότητας του Κολούμπου, ώστε να μπορεί να σχεδιαστούν ανάλογα τα μέτρα πολιτικής προστασίας.
“Χρειαζόμαστε καλύτερα δεδομένα για το τι πραγματικά βρίσκεται κάτω από αυτά τα υποθαλάσσια ηφαίστεια. Η συνεχής παρακολούθηση τους θα μας επιτρέψει να κάνουμε καλύτερη εκτίμηση για το πότε μια έκρηξη μπορεί να συμβεί. Με τέτοια συστήματα, πιθανώς θα γνωρίζουμε για μια έκρηξη λίγες μέρες προτού συμβεί, ώστε οι άνθρωποι θα μπορέσουν να εκκενώσουν την περιοχή και να μείνουν ασφαλείς”, δήλωσε ο Chrapkiewicz.
Με τη διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη Σαντορίνη, έγινε σήμερα και επίσημα η παρουσίαση του σχεδίου για την αντιμετώπιση κινδύνων από τυχόν ενεργοποίηση του ηφαιστείου, μαζί άλλα δύο γενικά σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της ΓΓΠΠ, που αφορούν σε μεγάλους σεισμούς και τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης.
«Η Σαντορίνη μας είναι ένας εξαιρετικά ασφαλής και όμορφος τουριστικός προορισμός για εμάς και τις οικογένειες μας» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Το ξεκαθαρίζω γιατί πάνω στην ανάγκη να υπάρξει ένα γενικό σχέδιο, που είναι αυτονόητο και θα έπρεπε να πάψει να είναι διεκδικούμενο, παρακολουθήσαμε μια σειρά δημοσιευμάτων του τύπου: βρυχάται το ηφαίστειο κ.λπ. Δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ή ένδειξη για κάτι άσχημο. Πρέπει όμως απέναντι σε οποιαδήποτε καταστροφή ή κίνδυνο, η χώρα να έχει θωρακιστεί. Στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε στην σύνταξη του συγκεκριμένου σχεδίου, αν ποτέ χρειαστεί να ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη Σαντορίνη, όπως δεν υπάρχει και με οποιαδήποτε άλλη περιοχή».
Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι τα γενικά σχέδια είναι αυτά πάνω στα οποία θα βασιστούν τα περιφερειακά και τα τοπικά σχέδια, των 13 περιφερειών και των 432 δήμων της χώρας, αντίστοιχα, τα οποία πρέπει να είναι έτοιμα σε 18 μήνες.
«Όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα έχουμε κάνει ένα βήμα εμπρός για τη θωράκιση της χώρας» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς. Με τα τρία σχέδια που φέρουν τις κωδικές ονομασίες «Τάλως» (για το ηφαίστειο της Σαντορίνης), «Εγκέλαδος» (για σεισμούς) και «Ηράκλειτος» (για τα τεχνολογικά ατυχήματα), ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο κύκλος των βασικών γενικών σχεδίων για την αντιμετώπιση κινδύνων από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού.
Τα σχέδια παρουσίασε ο Φοίβος Θεοδώρου, Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, ο οποίος ανέλυσε τον σκοπό και το περιεχόμενο τους, καθώς και τις υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων φορέων. Ο κ. Θεοδώρου τόνισε ότι τα γενικά σχέδια στηρίζονται στην ανάλυση κινδύνου, που πραγματοποιείται από ειδική επιστημονική επιτροπή για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Πάνω σε αυτή την ανάλυση, συντάχτηκαν από το τμήμα του κ. Οικονόμου και τους συνεργάτες του, οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την άμεση διαχείριση των καταστροφών και κινδύνων, ενώ καθορίζονται με κάθε λεπτομέρεια οι ρόλοι της κάθε υπηρεσίας και εμπλεκόμενου φορέα.
Σχετικά με τη Σαντορίνη, το Γενικό Σχέδιο αφορά στην εκδήλωση ηφαιστειακής δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα και την άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Το γενικό Σχέδιο περιλαμβάνει δύο σενάρια: Το πιθανότερο, που αφορά σε μια απλή ενεργοποίηση του ηφαιστείου και το ακραίο, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καταστροφικά φαινόμενα.
Ορισμένα από τα φαινόμενα αυτά συνδέονται άμεσα με την έκλυση ηφαιστειακών υλικών από τους ηφαιστειακούς πόρους, όπως λάβα, στάχτη, ηφαιστειακά αέρια πίδακες νερού και ατμού και άλλα, καθώς και επαγόμενα φαινόμενα, όπως κατολισθήσεις, σεισμοί και τσουνάμι.
Το σχέδιο σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, προβλέπει την άμεση αντίδραση του κάθε φορέα, για την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών που απαιτούνται για την απομάκρυνση του πληθυσμού και τη λήψη άλλων μέτρων. (Προβλέπεται ακόμα και η λειτουργία δεύτερου λιμανιού που να μην κινδυνεύει από την ηφαιστειακή δραστηριότητα).
Το σχέδιο «Τάλως» στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία από την τελευταία ενεργοποίηση του ηφαιστείου που ήταν από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Συγκεκριμένα, το διάστημα αυτό παρατηρήθηκε μια σεισμική έξαρση η οποία συνοδεύτηκε από παραμορφώσεις στον φλοιό της γης. Τα φαινόμενα αυτά οδήγησαν στην συγκρότηση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΕΕΕΠΗΣ) στις 3 Φεβρουαρίου 2012. Στην ΕΕΕΠΗΣ συμμετέχει από συστάσεώς της και εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η ΕΕΕΠΗΣ αντικαταστάθηκε με τη Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου (ΜΕΕΠΕΗΤ) υπό τον ΟΑΣΠ.
584290.jpgΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/Eurokinissi
Για την ιστορία, όπως περιέγραψε ο Φοίβος Θεοδώρου, το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης περιλαμβάνει δύο ενεργούς ηφαιστειακούς πόρους, τον ηφαιστειακό πόρο της «Καμένης» που βρίσκεται στον χερσαίο χώρο της ομώνυμης νησίδας μεταξύ Θήρας και Θηρασιάς και τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό πόρο του «Κολούμπο» ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 8,5 περίπου χιλιομέτρων ΒΑ του ομώνυμου ακρωτηρίου στο βορειανατολικό άκρο του νησιού της θήρας.
Η τελευταία έκρηξη στον ηφαιστειακό πόρο της Καμένης συνέβη το 1939 μ.Χ. Στην έκρηξη αυτή περιλαμβάνεται και η μικρή υπολειμματική έκρηξη που συνέβη το 1950 μ.Χ. Αντίστοιχα η τελευταία έκρηξη στον ηφαιστειακό πόρο του Κολούμπο συνέβη το 1650 μ.Χ.
Μετά από τότε είχαμε την σεισμική έξαρση του 2011-2013. Μετά το Μάρτιο του 2013 το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης επέστρεψε σε κατάσταση ηρεμίας στην οποία παραμένει έκτοτε. Τα άλλα δύο γενικά σχέδια, «Εγκέλαδος» και Ηράκλειτος», περιλαμβάνουν επίσης λεπτομερώς την ανάλυση κινδύνου και το ρόλο του κάθε φορέα.
«Εγκέλαδος»
Το σχέδιο «Εγκέλαδος» περιλαμβάνει χάρτη με τον βαθμό κινδύνου από σεισμό κάθε περιοχής της χώρας, με βάση την ανάλυση κινδύνου της επιστημονικής επιτροπής και καθορίζει λεπτομερώς το ρόλο και τις ενέργειες του κάθε φορέα, (περιφέρειες, δήμοι), τις δράσεις εθελοντικών οργανώσεων, οδηγίες, διάθεση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές την εκπαίδευση και τις ασκήσεις που θα γίνονται.
Σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ 2000) η χώρα υποδιαιρείται σε τρεις Ζώνες Σεισμικής Επικινδυνότητας, που σημειώνονται στο χάρτη. Ο χάρτης με τα όρια των Ζωνών Σεισμικής Επικινδυνότητας προσδιορίζει τη σεισμική παράμετρο σχεδιασμού, δηλ. την μέγιστη αναμενόμενη εδαφική επιτάχυνση (PGA), με βάση την οποία σχεδιάζονται οι κατασκευές σε κάθε περιοχή.
«Ηράκλειτος»
Το σχέδιο «Ηράκλειτος» για τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, αφορά σε έκτακτα γεγονότα μέσα σε μεγάλες εγκαταστάσεις, πετρελαιοειδών, πετροχημικών, γεωργικών φαρμάκων και άλλους χώρους που υπάγονται στις εγκαταστάσεις «Σεβέζο», οι οποίες έχουν πάρει το όνομα τους από την ιταλική πόλη, όπου το 1976 είχε συντελεστεί η πρώτη μεγάλη οικολογική καταστροφή που παρατηρήθηκε στον πλανήτη μας. Τότε είχε γίνει μαζική διαρροή διοξίνης από το εργοστάσιο παραγωγής τριχλωροφαινόλης της εταιρείας ICMESA ελβετικών συμφερόντων, μετά από βλάβη σε δικλίδα ασφαλείας.
Για τα ατυχήματα αυτού του τύπου έχει εκδοθεί Ευρωπαϊκή Οδηγία, στην οποία έχει ενσωματωθεί και η Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις «Σεβέζο» στην Ελλάδα, είναι συνολικά 253, εκ των οποίων λειτουργούν οι 203. Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδώρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρόβλημα είναι κυρίως στα υλικά που είναι αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις αυτές, και σε περίπτωση ατυχήματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό κίνδυνο σε μεγάλη ακτίνα εκτός εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με την κ. Άρτεμις Γαλάνη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού, Πρόληψης και Αντιμετώπισης Τεχνολογικών & Λοιπών Καταστροφών, ή οποία ουσιαστικά κατάρτισε το συγκεκριμένο σχέδιο, το πρόβλημα είναι και στα εργοστάσια που έχουν κηρύξει πτώχευση, γιατί πολλά έχουν αφήσει επικίνδυνα υλικά στις αποθήκες τους και δεν υπάρχει καμία φύλαξη.
Οι εν ενεργεία εγκαταστάσεις για να πάρουν άδεια υποχρεούνται από το νόμο να έχουν υπηρεσίες και μηχανισμούς ασφαλείας, που αντιμετωπίζουν συμβάντα εντός του χώρου, σε συνεργασία ενδεχομένως και με την Πυροσβεστική. Η ΓΓΠΠ εμπλέκεται σε ατυχήματα που ξεφεύγουν από τα όρια των εγκαταστάσεων, οπότε με το συγκεκριμένο σχέδιο καθορίζονται όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από κάθε φορέα, για την αντιμετώπιση της καταστροφής, την απομάκρυνση πολιτών και την λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις «Σεβέζο» οι 75 χαρακτηρίζονται «ανώτερης βαθμίδας» σε περίπτωση ατυχήματος και οι 128 κατώτερης. Σημειώνεται ότι από 253 εγκαταστάσεις οι 45 είναι στην Αττική και οι 43 στην Κεντρική Μακεδονία και κυρίως στην Θεσσαλονίκη.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της μελέτης και σύνταξης των γενικών σχεδίων. Εκτός από τον Φοίβο Θεοδώρου, για το σχέδιο «Τάλως» εργάστηκαν ο Δημήτριος Αλεξανδρής, Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού, Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και ο Ανδρέας Αντωνάκος, Υπάλληλος Τμήματος Σχεδιασμού, Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, ενώ για το σχέδιο «Εγκέλαδος» ο Δ. Αλεξανδρής και για το σχέδιο «Ηράκλειτος» η κ. Γαλάνη, μαζί με τους υπόλοιπους μόλις 10 υπαλλήλους της νευραλγικής διεύθυνσης.
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε μια φάση ηρεμίας αντίθετα από το γειτονικό Κολούμπο.
Το ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης συνεχίζει να διέρχεται μια πολύ ήρεμη φάση, μετά τις ενδείξεις κινητικότητας που είχε δώσει το 2011-2012, ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού, σε εκδήλωση του πανεπιστημίου χθες το βράδυ, με τίτλο «Στιγμιότυπα ενός ζωντανού πλανήτη».
Ο θάλαμος
Έως το τέλος του έτους, αναμένονται να δημοσιοποιηθούν τα πρώτα στοιχεία από τη χαρτογράφηση του μαγματικού θαλάμου του ηφαιστείου, τον οποίο πραγματοποίησε μια διεθνής επιστημονική ομάδα, με τη συμμετοχή της κ. Νομικού.
Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο πέρυσι είχε έλθει στη Σαντορίνη ένα από τα μεγαλύτερα σεισμικά πλοία του κόσμου και τοποθέτησε επί 26 μέρες 93 υποθαλάσσιους σεισμογράφους για να χαρτογραφήσουν τον μαγματικό θάλαμο της Σαντορίνης και του γειτονικού υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
«Αυτή τη στιγμή το ηφαίστειο κοιμάται, είναι σε ηρεμία. Δεν υπάρχουν μικροσεισμοί, μικρομετακινήσεις του εδάφους ή άλλες ενδείξεις. Όταν αναλυθούν τα σεισμικά δεδομένα, θα γνωρίζουμε πλέον τη γεωμετρία του μαγματικού θαλάμου κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος έως 12 χιλιομέτρων», δήλωσε η κ. Νομικού στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Θα είναι η πρώτη φορά στον κόσμο, όπως είπε η Ελληνίδα επιστήμων (Σαντορινιά η ίδια, η οποία παρακολουθεί το ηφαίστειο εδώ και χρόνια), που θα γίνει μια τέτοια εκτίμηση για ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο, έτσι ώστε να υπάρξει μια εικόνα για το πόσο μάγμα υπάρχει συγκεντρωμένο κάτω από το ηφαίστειο.
Τα σημάδια και ο Κολούμπος
Η κ. Νομικού επεσήμανε ότι, όπως έχει δείξει η ιστορική εμπειρία, τα ηφαίστεια προειδοποιούν με διάφορα σημάδια πριν από μία επικείμενη έκρηξη. Ανέφερε ότι το ηφαίστειο κάνει μια μεγάλη έκρηξη κάθε περίπου 20.000 χρόνια και η τελευταία έγινε πριν περίπου μόλις 3.600 χρόνια.
Ψευδοφωτογραφία της Σαντορίνης και του ηφαιστείου Κολούμπος. Photo: ΙΜΠΗΣ
Τόνισε, από την άλλη, ότι το ηφαίστειο του Κολούμπου, βορειανατολικά σε απόσταση επτά χιλιομέτρων και σε βάθος 500 μέτρων, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι επτά φορές πιο ενεργό από εκείνο στην καλδέρα της Σαντορίνης και αποτελεί το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο στην Ευρώπη. Ο Κολούμπος εξερράγη το 1.650 μ.Χ. αφήνοντας πίσω του περίπου 70 ανθρώπινα θύματα λόγω έκλυσης αερίων, ενώ προκάλεσε και δύο τσουνάμι με κύματα έως πέντε μέτρων.
Βαθυμετρικός χάρτης του ηφαιστείου Κολούμπος. Photo: Thera Expedition.
Η κ. Νομικού ανέφερε ότι ο Κολούμπος είναι ένα τελείως διαφορετικό ηφαίστειο από εκείνο της Σαντορίνης, καθώς ο μαγματικός θάλαμός του πετρολογικά και γεωχημικά μοιάζει πολύ περισσότερο με το πιο μακρινό ηφαίστειο της Νισύρου προς τα ανατολικά. Περιβάλλεται από υδροθερμικές «καμινάδες», με θερμοκρασία 220 βαθμών Κελσίου, που εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα σε ποσοστό 99%. Στην περιοχή ζουν ασυνήθιστοι μικροοργανισμοί, για τους οποίους έχει δείξει ενδιαφέρον να τους μελετήσει ακόμη και η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).
Οι λίμνες και ή έκρηξη
Οι πρόσφατες υποθαλάσσιες έρευνες έχουν εντοπίσει στο ΒΑ τμήμα της καλδέρας κάποιες λίμνες γεμάτες διοξείδιο του άνθρακα σε βάθος περίπου 235 μέτρων και με θερμοκρασία 24 έως 25 βαθμών Κελσίου, ενώ τριγύρω είναι καλυμμένες από βακτήρια.
Το αστέρι σημειώνει τη θέση των υποβρύχιων λιμνών στο βυθό ανάμεσα στην Οία και το Μεροβίγλι (Πηγή: Camilli et al.).
Όπως είπε η καθηγήτρια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «αυτές οι λίμνες, που βρίσκονται ακριβώς στην ενεργή ζώνη του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης, μπορούν να προειδοποιήσουν, επειδή αν τυχόν αλλάξουν σχήμα, μέγεθος ή σύσταση, τότε αυτό θα αποτελεί σήμα για επικείμενη επικίνδυνη ηφαιστειακή έκρηξη».
Στην ομιλία της η κ. Νομικού επεσήμανε ότι η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου στην αρχαία Θήρα συνέβη μεταξύ 1600 και 1627 π.Χ. και το τσουνάμι που προκάλεσε, δεν έφταιγε άμεσα για την καταστροφή του Μινωικού Πολιτισμού στην Κρήτη, κάτι που συνέβη πολύ αργότερα, περί το 1450 π.Χ.
Στην κατακλυσμική εκείνη έκρηξη, ισοδύναμη περίπου της έκρηξης του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, εκτινάχθηκε στον αέρα τέφρα σε ύψος 36 έως 39 χιλιομέτρων και η θερμοκρασία στην επιφάνεια του νησιού έφθασε τους 450 βαθμούς Κελσίου, ενώ δημιουργήθηκε μια καλδέρα διαμέτρου 17 χιλιομέτρων, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.
Όπως έδειξαν οι πρόσφατες έρευνες, η καλδέρα αποτελείται από τρεις λεκάνες, ενώ μεταξύ Οίας και Θηρασιάς ανακαλύφθηκε ένα υποθαλάσσιο κανάλι πλάτους ενός και μήκους δύο χιλιομέτρων, το οποίο είχε αρχικά «μπαζωθεί» μετά την έκρηξη από τα υλικά που εκτινάχθηκαν στη θάλασσα. Στη συνέχεια όμως, εισέρρευσαν τελικά τα νερά της θάλασσας στο εσωτερικό της καλδέρας που μόλις είχε δημιουργηθεί.
«Βρήκαμε τις υποθαλάσσιες λάβες που είναι συνέχεια της Νέας και της Παλαιάς Καμμένης και έχουμε πλέον ογκομετρήσει το σύνολο των λαβών που χύθηκαν στη θάλασσα μετά τις ηφαιστειακές εκρήξεις. Έτσι διαπιστώσαμε ότι όλες οι εκρήξεις που έγιναν από παλιά έως το 1950, ήσαν πολύ μεγαλύτερες από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες που μελετούσαν μόνο το χερσαίο χώρο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελληνίδα ερευνήτρια.
Η έξαρση
Την περίοδο 2011-12, μετά από 25 χρόνια που επικρατούσε σχετική ησυχία στην καλδέρα, το ηφαίστειο της Σαντορίνης είχε εμφανίσει μια έξαρση με σεισμούς, συσσώρευση μάγματος, μεταβολή του εδάφους σε ύψος και έκταση και αυξημένη ροή αερίων. Η δραστηριότητά του ενεργοποίησε Έλληνες και ξένους γεωλόγους, σεισμολόγους, ηφαιστειολόγους και άλλους ειδικούς, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη διαρκούς παρακολούθησης του ηφαιστείου, όπως και συμβαίνει.
Βρετανοί επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας), που είχαν κάνει σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Geoscience», είχαν εκτιμήσει ότι ο υπόγειος θάλαμος του μάγματος (των λιωμένων πετρωμάτων) κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης είχε επεκταθεί σημαντικά, κατά περίπου 10 έως 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Απριλίου 2012, η μεγαλύτερη διόγκωση μετά το 1955, λίγο μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου.
Το φθινόπωρο του 2012 για πρώτη φορά Έλληνες και ξένοι επιστήμονες είχαν ποντίσει επιστημονικά όργανα στο βυθό της καλδέρας της Σαντορίνης για μακρόχρονη παρακολούθηση της υποθαλάσσιας ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Ανασκόπηση στην Ιστορία
Η Στρογγύλη
Η Σαντορίνη, Θήρα ή Στρογγύλη (παλαιότερη ονομασία) είναι νησί που βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο πέλαγος, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, νότια της Ίου και δυτικά από την Ανάφη.
Απέχει από τον Πειραιά 128 ναυτικά μίλια και 63 ναυτικά μίλια από την Κρήτη. Ο Αθηνιός, το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, έχει δημιουργηθεί στον ομώνυμο όρμο. Η έκτασή της είναι 76,19 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Σήμερα η Σαντορίνη είναι ένα από τα διασημότερα τουριστικά κέντρα του κόσμου. Είναι γνωστή για το ηφαίστειό της. Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν το έτος 1950.
Τμήματα του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι: Η Νέα Καμένη (1707-1711 μ.Χ.), η Παλαιά Καμένη (46-47 μ.Χ.), το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο (ενεργό) (1650 μ.Χ.), τα Χριστιανά νησιά.
Δείτε βίντεο με τα εντυπωσιακά στοιχεία της έκρηξης που άλλαξε την ιστορία της αρχαιότητας.
Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ενεργό ηφαίστειο μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Νίσυρο.
Η Σαντορίνη καθώς και τα νησιά Θηρασία και Ασπρονήσι είναι απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη.
Η Στρογγύλη ήταν ένας ηφαιστειακός κώνος. Το κεντρικό τμήμα της ανατινάχτηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου από τη Μινωική έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλδέρα της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού.
Στο θαλάσσιο χάσμα που σχηματίστηκε μεταξύ Θήρας και Θηρασίας, που έχει βάθος 1.500 μέτρων, κατά καιρούς βγήκαν στην επιφάνεια ηφαιστειακοί κώνοι που σχημάτισαν τα εξής νησιά: την Παλαιά, τη Μικρή και τη Νέα Καμένη, την Καμένη Γεωργίου του Α΄, την Καμένη του Φουκέ, την Αφρόσσα και τη Δάφνη.
Όλα αυτά τα νησιά μεγάλωναν σιγά-σιγά και ενώθηκαν, εκτός από την Παλαιά Καμένη.
Το γειτονικό ηφαίστειο
Ο Κολούμπος ή το Κολούμπο είναι υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Σαντορίνης, το οποίο ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου.
Έγινε γνωστό έπειτα από μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στις 27 Σεπτεμβρίου 1650. Από τη λάβα σχηματίστηκε μικρή νησίδα, η οποία, όμως, εξαιτίας των θαλασσίων κυμάτων, γρήγορα κατέρρευσε σε ύφαλο. Από την κατάρρευση αυτή προκλήθηκε τσουνάμι, το οποίο προκάλεσε ζημιές μέχρι και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων.
Σήμερα έχει ύψος 280 μέτρων (σε σχέση με τον περιβάλλοντα θαλάσσιο πυθμένα) και βρίσκεται περίπου 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο κρατήρας του έχει διάμετρο περίπου 3 χιλιομέτρων και βάθος 512 μέτρων.
Σε μεγάλη έκταση γύρω από το ηφαίστειο έχουν εντοπιστεί υδροθερμικά φρέατα από τα οποία αναβλύζει καυτό νερό, έως και 220οC, με διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία και τα οποία φιλοξενούν ένα σπάνιο οικοσύστημα από νηματοειδή βακτήρια. Η ευρύτερη περιοχή του ακρωτηριού Κολούμπος λέγεται επίσης Κολούμπος και σχηματίζει μικρό ορμίσκο.
Νέα στοιχεία για το τεράστιο τσουνάμι που κατέστρεψε τη Σαντορίνη
Το καταστροφικό τσουνάμι που σάρωσε το προϊστορικό Αιγαίο μετά την κατακλυσμική έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (Σαντορίνης), δεν προκλήθηκε από την ταυτόχρονη κατάρρευση των τοιχωμάτων της καλδέρας, όπως πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, αλλά από την τεράστια ποσότητα πυροκλαστικών ηφαιστειακών υλικών που έπεσαν απότομα μέσα στη θάλασσα.
Αυτό προκύπτει από μία νέα έρευνα Ελλήνων και άλλων επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», με επικεφαλής την Παρασκευή Νομικού, επίκουρη καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι επιστήμονες παρουσιάζουν νέα βαθυμετρικά και σεισμικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η καλδέρα δεν ήταν ανοιχτή προς τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της κύριας φάσης της έκρηξης, αλλά πλημμύρισε με νερό, αφότου η έκρηξη είχε πια ολοκληρωθεί.
Η μέχρι σήμερα κυρίαρχη θεωρία ήταν ότι κατά την ηφαιστειακή έκρηξη, εξαιτίας της οποίας κατέρρευσε το ηφαιστειακό συγκρότημα στη θάλασσα, δημιουργήθηκε μία τεράστια καλδέρα, με διαστάσεις δέκα επί επτά χιλιομέτρων, και αυτή η κατάρρευση προκάλεσε τσουνάμι. Η νέα θεωρία αμφισβητεί τις έως τώρα εκτιμήσεις για το πώς προκλήθηκε το τσουνάμι.
Πώς μεγάλωσε και πλημμύρισε η προϋπάρχουσα καλδέρα
Οι πρόσφατες έρευνες της κ. Νομικού και των άλλων ερευνητών, που έγιναν στον βυθό γύρω από το νησί, έφεραν στο φως στα βορειοδυτικά της καλδέρας ένα υποθαλάσσιο κανάλι, πλάτους ενός χιλιομέτρου και μήκους τριών χιλιομέτρων, το οποίο συνέδεε την καλδέρα με τη θάλασσα.
Αυτό το κανάλι, το οποίο αρχικά είχε κλείσει από την τέφρα και υλικά της έκρηξης, στη συνέχεια -όπως ένα φράγμα που σπάει- υποχώρησε ξαφνικά και έτσι η έως τότε σχεδόν στεγνή καλδέρα γέμισε με θαλασσινό νερό, μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες ή ακόμη και σε λίγες ώρες.
Όταν έγινε η ηφαιστειακή έκρηξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπήρχε ελάχιστο έως καθόλου νερό μέσα στην καλδέρα, η οποία ήταν απομονωμένη από τη γύρω θάλασσα. Προ της έκρηξης, στο βόρειο τμήμα του ηφαιστειακού πεδίου, η Σαντορίνη διέθετε, ήδη, μία ρηχή καλδέρα σαν λιμνοθάλασσα, που είχε δημιουργηθεί από προηγούμενη έκρηξη πριν από 18.000 χρόνια.
Η κατοπινή μεγάλη έκρηξη του 1610 πΧ βάθυνε και διεύρυνε εκείνη την αρχαιότερη καλδέρα, η οποία τελικά πλημμύρισε με νερό, όταν στη βορειοδυτική περιοχή μεταξύ Οίας-Θηρασίας, που έως τότε ήταν πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, άνοιξε ένα κανάλι προς τη θάλασσα.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι για να γίνει αυτό, εκτοπίσθηκαν από τα εισρέοντα νερά πετρώματα όγκου 2 έως 2,5 κυβικών χιλιομέτρων.
Αυτό το απότομο πλημμυρικό συμβάν, που έγινε με χρονική υστέρηση σε σχέση με την κυρίως έκρηξη, σταμάτησε όταν το νερό μέσα στην καλδέρα έφθασε στο επίπεδο της θάλασσας (κάτι ανάλογο συνέβη με την πλημμύρα που γέμισε με νερό τη Μαύρη Θάλασσα πριν περίπου 8.400 χρόνια). Λίγο μετά, τα νερά της θάλασσας άνοιξαν ακόμη δύο κανάλια στα νοτιοδυτικά της καλδέρας.
Όμως, ενώ αυτή η μαζική πλημμύρα προκάλεσε κύματα μέσα στην ίδια την καλδέρα, δεν θεωρείται ικανή να έχει προκαλέσει μεγάλα κύματα έξω από αυτήν.
Συνεπώς, θεωρείται απίθανο να δημιούργησε τσουνάμι, μάλιστα, τόσο μεγάλης κλίμακας. Για να είχε δημιουργηθεί τσουνάμι κατά την κατάρρευση της καλδέρας, θα πρέπει αυτή να ήταν ήδη γεμάτη νερό και να συνδεόταν με την ανοιχτή θάλασσα.
Κάτι τέτοιο, όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, δεν συνέβαινε τότε, αλλά συνέβη αργότερα, καθώς η καλδέρα πλημμύρισε και συνδέθηκε με τη θάλασσα μόνο όταν πια είχε τελειώσει η έκρηξη του ηφαιστείου.
Τι προκάλεσε το τσουνάμι
Αντίθετα, οι ερευνητές εντόπισαν στον βυθό, στα ανοιχτά των ακτών της Σαντορίνης, εναποθέσεις πυροκλαστικών υλικών πάχους έως 60 μέτρων, τα οποία - κατά την έκρηξη του ηφαιστείου - εκτινάχθηκαν γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση στη θάλασσα γύρω από το νησί.
Αυτός ο μεγάλος όγκος των πυροκλαστικών ροών (της τάξης των 30 έως 80 κυβικών χιλιομέτρων) εκτιμάται ότι εκτόπισε, αντίστοιχα, μεγάλες ποσότητες νερού και ήταν ικανός να προκαλέσει το τσουνάμι.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Νομικού, «εδώ και χρόνια οι επιστήμονες μελετούν τη μορφολογία του ηφαιστείου της Σαντορίνης για να βρουν ποια τμήματά του καταποντίστηκαν και ποια έμειναν στην επιφάνεια μετά την έκρηξη.
Η νέα μελέτη μας δείχνει ότι υπήρχε ένα κανάλι μεταξύ Οίας και Θηρασιάς, το οποίο μπαζώθηκε από την έκρηξη και έτσι η κύρια καλδέρα γκρεμίστηκε χωρίς να προκαλέσει τσουνάμι.
Στη συνέχεια, όταν έσπασε το φράγμα στο κανάλι μεταξύ Οίας-Θηρασιάς, εισχώρησε το θαλασσινό νερό στην καλδέρα το πολύ μέσα σε δύο ημέρες».
«Κάτι τέτοιο, όμως, δεν προκάλεσε το τσουνάμι. Αυτό δημιουργήθηκε, επειδή κατά την τρίτη και την τέταρτη φάση της έκρηξης εκτινάχθηκαν στον αέρα μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής τέφρας, πυροκλαστικές ροές που στη συνέχεια εισχώρησαν στον υποθαλάσσιο χώρο. Αυτές τελικά προκάλεσαν το τσουνάμι, το οποίο επηρέασε τη βόρεια Κρήτη και όλη την ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε η Ελληνίδα επιστήμονας.
Κύματα ύψους, τουλάχιστον, εννέα μέτρων έφθασαν στη βόρεια Κρήτη και πλημμύρισαν διάφορες περιοχές, όπως δείχνουν ευρήματα σε μινωικές αρχαιολογικές τοποθεσίες, όπως το Παλαιόκαστρο.
Αυτή η νέα θεωρία είναι σύμφωνη με υπάρχουσες μελέτες, που αποδεικνύουν ότι οι πυροκλαστικές ροές ήταν, επίσης, η κύρια αιτία για το τσουνάμι που προκλήθηκε κατά την ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα της Ινδονησίας το 1883.
Πλήγμα στους Μινωίτες, αλλά όχι κατάρρευση
Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού ήταν μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 10.000 ετών σε όλον τον κόσμο.
Η επικρατέστερη επιστημονική εκτίμηση είναι ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας έγινε περίπου το 1610 πΧ (συν/πλην 15 χρόνια).
Ο Μινωικός Πολιτισμός στην Κρήτη καταστράφηκε πολύ αργότερα, περί το 1450 πΧ.
Συνεπώς, σύμφωνα με την κ. Νομικού, η έκρηξη του ηφαιστείου και το επακόλουθο τσουνάμι αποτέλεσε μεν ένα πλήγμα που κατέστησε πιο ευάλωτο τον πολιτισμό των Μινωιτών, αλλά ο τελευταίος κατέρρευσε από άλλες ενδογενείς αιτίες, τουλάχιστον ενάμιση αιώνα αργότερα.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο καθηγητής Δημήτρης Παπανικολάου και η Δανάη Λαμπρίδου του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς, επίσης, επιστήμονες από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ισλανδία.
Το ηφαίστειο ανύψωσε τη Σαντορίνη… περίπου 14 εκατοστά σε ένα χρόνο
Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» 11/09/2012
Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε μια περίοδο 15 μηνών είχαν συσσωρευτεί 10-20 εκατ. κυβικά μέτρα μάγματος, «φούσκωμα» που αντιστοιχεί σε 10-20 χρόνια ανάπτυξης του ηφαιστείου.
Σημαντική συσσώρευση μάγματος κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, που οδήγησε σε παραμόρφωση του αναγλύφου και ανύψωση της περιοχής κατά 8-14 εκατοστά, εντοπίζει διεθνής ομάδα επιστημόνων με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience.
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για 10-20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μάγματος, που συσσωρεύτηκαν σε μια περίοδο μόλις 15 μηνών, από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και τον Μάρτη του 2012. Με τις σημερινές συνθήκες, εκτιμούν πως η συσσώρευση αυτή ισοδυναμεί με 10-20 έτη ανάπτυξης του ηφαιστείου, ενώ υπολογίζουν πως το «φούσκωμα» αυτό του μάγματος έχει όγκο έως 15 φορές μεγαλύτερο από το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.
Παρ' όλα αυτά, η εντυπωσιακή αυτή φάση διέγερσης δείχνει να έχει προς το παρόν παρέλθει - τονίζουν οι Ελληνες επιστήμονες που παρακολουθούν το ηφαίστειο? καθώς τα στοιχεία από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και σήμερα είναι πιο ενθαρρυντικά και δείχνουν πως η έντονη σεισμική δραστηριότητα υποχωρεί, ενώ το «φούσκωμα» του φλοιού στην περιοχή δεν αυξάνεται.
«Τον Ιανουάριο του 2012 καταγράφηκαν στη Σαντορίνη περισσότεροι από 120 σεισμοί μεγαλύτεροι του 0,5 Ρίχτερ. Τον Φεβρουάριο σημειώθηκαν μόνο 25, τον Μάρτιο 15, τον Απρίλιο το ίδιο και από τότε καταγράφονται 2-4 δονήσεις τον μήνα» δηλώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, Κοσμάς Στυλιανίδης.
Η επιστημονική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας διεξήχθη από Βρετανούς και Ελληνες ειδικούς επιστήμονες, με επικεφαλής την ηφαιστειολόγο Μισέλ Παρκς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σε συνεργασία με ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μπρίστολ, της Αθήνας και το ΕΜΠ. Βασίζεται σε μετρήσεις από δορυφορικά ραντάρ και GPS από το έδαφος. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, η διέγερση που εμφάνισε το ηφαίστειο το 2011 είναι η σημαντικότερη τα τελευταία 60-70 χρόνια, από την εποχή δηλαδή του 1939 και του 1950, όταν σημειώθηκαν οι δύο εκρήξεις του ηφαιστείου.
Ενδειξη
«Τα δεδομένα αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι το νέο επεισόδιο ηφαιστειακής διαστολής είναι το μόνο σημαντικό που έχει καταγραφεί από την έκρηξη του ηφαιστείου το διάστημα 1939-1941 ή λίγο αργότερα» επισημαίνουν οι ερευνητές.
Συμπληρώνουν μάλιστα πως αν η συσσώρευση του μάγματος συνεχιζόταν με τους ίδιους ρυθμούς για λίγα χρόνια ακόμη, ο όγκος των λιωμένων πετρωμάτων θα ήταν αντίστοιχος με τον όγκο προηγούμενων εκρήξεων του ηφαιστείου.
Σύμφωνα πάντα με τη δημοσίευση, το μάγμα που έκανε την εμφάνισή του το 2011 ισούται με το 10-50% της ποσότητας που απαιτείται για να πυροδοτήσει μια έκρηξη. Ελληνες επιστήμονες, ωστόσο, που συμμετείχαν στην έρευνα περιορίζουν το ποσοστό στο 10%.
Μονσεράτ
«Είναι γνωστό πως πολλά επεισόδια συσσώρευσης μάγματος σε ενεργά ηφαίστεια δεν καταλήγουν σε έκρηξη» σχολιάζουν οι επιστήμονες. «Από την άλλη» συμπληρώνουν, «έχουμε παραδείγματα για το αντίθετο, όπως στο ηφαίστειο Μονσεράτ της Καραϊβικής». Κι ενώ προειδοποιούν ότι «θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς πως η σημερινή κατάσταση ανησυχίας δεν θα οδηγήσει σε έκρηξη», σπεύδουν να συμπληρώσουν πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί άμεσα.
Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναφέρεται πως τα δεδομένα «δεν σημαίνουν ότι επίκειται έκρηξη. Η αλήθεια είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει εξασθενήσει τους τελευταίους μήνες». Αυτό επισημαίνουν σε όλους τους τόνους και οι Ελληνες ειδικοί.
Καθησυχάζουν οι Ελληνες ειδικοί
Το φαινόμενο υποχωρεί και σταδιακά επανερχόμαστε στη φυσιολογική κατάσταση.
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Ελληνες ειδικοί για την πορεία του ηφαιστείου της Σαντορίνης τους τελευταίους μήνες.
«Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 10/09/12, περιλαμβάνει αναπόφευκτα στοιχεία μέχρι και τις αρχές του 2012, καθώς απαιτείται συγκεκριμένος χρόνος από την υποβολή μιας έρευνας μέχρι και τη δημοσίευσή της. Την περίοδο, στην οποία αναφέρεται η μελέτη, από τις αρχές του 2011 μέχρι και τις αρχές του 2012 υπήρξε όντως μια διέγερση του ηφαιστείου. Από τον Απρίλιο όμως μέχρι και σήμερα η εικόνα αυτή έχει αναστραφεί», δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, Κοσμάς Στυλιανίδης.
Στην ίδια γραμμή κινείται και ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, Γιώργος Βουγιουκαλάκης.
«Το φαινόμενο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011 και υποχωρεί από τον Φλεβάρη του 2012. Σταδιακά επανερχόμαστε στη φυσιολογική κατάσταση», λέει ο ίδιος και εξηγεί πως την τελευταία 20ετία βρισκόμασταν σε επίπεδο εγρήγορσης «πράσινο» - το ηφαίστειο δηλαδή κοιμόταν. Από τις αρχές του 2011 είχαμε περάσει στο «κίτρινο» επίπεδο, καθώς υπήρξε έντονη σεισμικότητα, παραμόρφωση του τοπογραφικού ανάγλυφου, αλλαγές στη χημική σύσταση και τη θερμοκρασία των ρευστών που παράγονται από το ηφαίστειο.
«Ολα τα ενεργά ηφαίστεια παρουσιάζουν τέτοιες κρίσεις που δεν οδηγούν πάντα σε έκρηξη», λέει ο κ. Βουγιουκαλάκης, σημειώνοντας πως οι σημερινές μετρήσεις επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Οπως ο ίδιος εξηγεί, μια ποσότητα μάγματος, περίπου 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, μετακινήθηκε σε ρηχότερα στρώματα κι έφτασε στα 4 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης, βόρεια της Νέας Καμένης, προκαλώντας την παραμόρφωση.
«Με ό,τι ξέρουμε μέχρι τώρα και ό,τι μπορούμε να προβλέψουμε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας», δηλώνει από την πλευρά του και ο καθηγητής ΕΜΠ, Δημήτρης Παραδείσης, ένας από τους ερευνητές που υπογράφουν την επίμαχη μελέτη.
«Εκτιμούμε πως το μάγμα που συσσωρεύτηκε το 2011 είναι το 10% του όγκου που θα οδηγούσε σε μια έκρηξη, με βάση την ιστορία της Σαντορίνης και πάντα με κάθε επιφύλαξη», προσθέτει ο ίδιος. Κάνει λόγο για έναν καινούργιο μαγματικό θάλαμο, που δεν είχε μέχρι τώρα απασχολήσει τους επιστήμονες.
«Κανείς δεν μπορεί να πει αν μπαίνουμε σε νέα εποχή για το ηφαίστειο της Σαντορίνης», σημειώνει ο κ. Παραδείσης.
Τρία συμβάντα
Αυτό, ωστόσο, που προβληματίζει όλους τους επιστήμονες είναι το γεγονός πως στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα σημειώθηκαν τρία συμβάντα (1925, 1939 και 1950), ενώ από τότε έχει ακολουθήσει μια παρατεταμένη περίοδος σιωπής...
Προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ελλάδα μελλοντικά, λόγω Σαντορίνης
Προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ελλάδα μελλοντικά
«Τη χώρα μας προς το παρόν δεν την ανησυχεί η έκρηξη της Αίτνας, αλλά πάντα αυτά τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα και ποτέ δεν ξέρουμε ποια θα είναι η πορεία που θα πάρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Παπαδόπουλος. «Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια, το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης με την Καμένη και τον Κολούμπο. Κατά συνέπεια και στον ελλαδικό χώρο έχουμε ενεργά ηφαιστειακά κέντρα, τα οποία εκτός από τον ηφαιστειακό κίνδυνο που περικλείουν, αποτελούν και πηγές μελλοντικών τσουνάμι», πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την Αίτνα για το Ιόνιο πέλαγος. Για τη σεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο ανέφερε ότι ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ στο τέλος Οκτωβρίου θα έχει μετασεισμική ακολουθία για αρκετούς μήνες. «Νομίζω έχουμε ακόμα πορεία μπροστά μας.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Υπάρχουν εκατοντάδες μετασεισμοί, απολύτως φυσιολογικοί», υπογράμμισε. Δείτε εδώ το βίντεο.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ...!!ΔΡ ΚΩΝ.ΒΑΡΔΑΚΑΣ...!!''ΣΥΝΕΒΗ 12-03-2021 19:30 ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΑΝ...!!Το τεκμηρίωσαν ΟΜΩΣ αρμόδιοι φορείς...!!ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΤΡΑ...!!Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ''ΑΡΝΑΚΙ'' ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ...ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ...ΚΑΝΕΝΑΣ...!![ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ 2021]
Μαρτίου 17, 2021
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ ΜΙΑ ΚΑΥΤΗ ΑΝΑΣΑ ΠΟΥ ΖΕΜΑΤΑΕΙ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ;
ΦΩΤΟ - η ΠΑΝΑΓΙΑ του ΚΑΛΟΥ στην ΣΑΝΤΟΡΊΝΗ κτίστηκε για να αποτρέπει το ΚΑΚΟ 2.5 R υπόκωφη σεισμική διέγερση πολύ κοντά στο υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο Κολούμπο Βόρεια της Σαντορίνης. " Τοπική ώρα: 12-03-2021 19:30 Μέγεθος:2.5 R Επίκεντρο: 14 χλμ Βόρεια της Σαντορίνης Εστιακό Βάθος: 50 χλμ" ΠΗΓΗ https://www.seismoi-online.gr/ 11 Νοεμβρίου του 2017 αρθρογραφούμε: Η ΠΑΝΑΓΙΑ του ΚΑΛΟΥ απέναντι στο Θηρίο- ΒΟΜΒΑ που «αναπνέει» στα σπλάχνα του ΑΙΓΑΙΟΥ και της Μεσογείου. βλ.https://koukfamily.blogspot.com/2017/11/blog-post_669.html Από τότε μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί ενδιαφέρουσες σεισμολογικές μελέτες πάνω στο συγκεκριμένο αυτό ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο που αναπνέει στα σπλάχνα του ΑΙΓΑΙΟΥ και της Μεσογείου. ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΑΜΕ ΤΌΤΕ ΕΜΕΙΣ Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας ΞΥΠΝΑΤΕ και λάβετε μέτρα. Η προφητεία συμφωνεί με την σεισμολογία; Το είπαν εδώ και πολύ καιρό γέροντες και γερόντισσες «πάρτε πνευματικά μέτρα» έρχεται δαιμονικό τσουνάμι. Το τεκμηρίωσαν επιστημονικά αρμόδιοι φορείς. «Σύμφωνα με νέες έρευνες ξένων και Ελλήνων γεω-επιστημόνων στην περιοχή του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό υπάρχουν συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών. Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 20 υποθαλάσσια ηφαίστεια, αλλά μόνο ο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη φαίνεται να είναι ενεργός. Τα παραπάνω δήλωσε επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού, βασικό μέλος της ερευνητικής ομάδας.» από AΠΕ-ΜΠΕ http://www.pronews.gr/ 11 Νοεμβρίου 2017 Δεν είναι μόνο οι τούρκοι που εποφθαλμιούν το ΑΙΓΑΙΟ, είναι και τα κρυμμένα γεωλογικά τέρατα μέσα στα σπλάχνα του βυθού που εποφθαλμιούν την απέραντη γαλάζια ηρεμία του. Μπορεί η Ιστορία να κάνει ομόκεντρους κύκλους σαν το τσουνάμι, αλλά όταν την γνωρίζουμε καλά σε αγαστή συνεργασία με την επιστήμη μας καθιστά πανέτοιμους αν το επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις. «Η Παναγιά Καλού είναι χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τα Φηρά. Κατά την απογραφή του 2001 είχε 36 κατοίκους. Διοικητικά ανήκει στο Τοπικό διαμέρισμα Ημεροβιγλίουτου Δήμου Θήρας. Το όνομα του χωριού προέρχεται από την ύπαρξη εκεί της Εκκλησίας της Παναγιάς του Καλού (Κοίμηση της Θεοτόκου), η οποία κτίστηκε όταν τέλειωσε ο Καιρός του Κακού, η ηφαιστειακή δραστηριότητα, δηλαδή, της περιόδου 1649-1650, η οποία οδήγησε στην εμφάνιση του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο». Ποιο είναι το ηφαίστειο Κολούμπο που ¨έκτισε¨ ολόκληρη Εκκλησία; «Οι άγνωστες εκρήξεις στο Αιγαίο που δημιούργησαν το πιο αινιγματικό υποθαλάσσιο ηφαίστειο στον κόσμο. Περισσότερες από 23 υποθαλάσσιες ηφαιστειακές εκρήξεις συνέβησαν τα τελευταία 70.000 χρόνια στο κεντρικό Αιγαίο, εκεί όπου βρίσκεται ένα από τα πιο αινιγματικά ηφαίστεια στον κόσμο, το Κολούμπο. Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που «ακτινογράφησαν» τον χαρακτήρα του ηφαιστείου μελετώντας τα σεισμικά προφίλ του, διαπίστωσαν, ότι μέσα σε μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια, το ηφαίστειο αυτό απέκτησε εντυπωσιακές διαστάσεις μέσα από πολυάριθμες εκρήξεις (και όχι χάρη σε μία μόνο έκρηξη όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα) ενώ την ίδια ώρα, από αυτά τα δραματικά γεωλογικά φαινόμενα, δημιουργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή άλλοι 18 υποθαλάσσιοι ηφαιστειακοί κώνοι με ύψος μέχρι και 200 μέτρα. Όλα αυτά συνέβησαν επτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης σε μία περιοχή ιδιαίτερα «δραστήρια λέει στα ΝΕΑ η Παρασκευή Νομικού, λέκτορας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Αθήνας που μαζί με την ομάδα του καθηγητή Κρίστιαν Χάμπσχερ από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, πραγματοποίησαν την έρευνα και δημοσίευσαν την εργασία τους για την πρώτη τρισδιάστατη (3D) εξέλιξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου με βάση την ερμηνεία σεισμικών προφίλ, στην επιθεώρηση Journal of Volcanology and Geothermal Research. Σύμφωνα με την εξερεύνηση του κρατήρα με υποβρύχια ρομπότ σε ωκεανογραφικές αποστολές, τα ανώτερα στρώματα του κρατήρα του Κολούμπου είναι πάνω από 250 μέτρα ελαφρόπετρας τα οποία προήλθαν από την ηφαιστειακή έκρηξη του 1650 μ. Χ. ενώ το βαθύτερο ηφαιστειακό στρώμα λεπτόκοκκης τέφρας (κίσσηρης) κοντά στην επιφάνεια του κρατήρα, στα 500μ. βάθος, προέρχεται από παλαιότερη ηφαιστειακή έκρηξη του ηφαιστείου..» http://www.tanea.gr/ Στέφανος Κρίκκης 23/03/2015 ΠΟΙΟ μπορεί να είναι το ΘΗΡΙΟ του ΑΙΓΑΙΟΥ; Η ΚΑΥΤΗ ΑΝΑΣΑ στο ΑΙΓΑΙΟ. Κάθε δυο λεπτά «αναπνέει» το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη, όπως λένε οι επιστήμονες. Η ΔΡΑΚΟΚΤΟΝΙΑ αδελφοί θα γίνει με την ΜΕΤΑΝΟΙΑ και την ΠΡΟΣΕΥΧΗ μας. Αλλά και με την ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ Πολιτείας και Κοινωνίας. «Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης και θεωρείται ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα της Μεσογείου, στέλνει βίαιες εκροές αερίων κάθε περίπου δύο λεπτά, αναφέρουν Ιταλοί και Έλληνες ερευνητές.
Χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ βαθιάς θάλασσας, αλλά και εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα, οι ερευνητές κατέγραψαν και ανέλυσαν τη θερμοκρασία και την ηλεκτρική αγωγιμότητα των ρευστών, τα οποία εξέρχονται βίαια από το υδροθερμικό πεδίο που βρίσκεται μέσα στο βυθό του κρατήρα του Κολούμπου, σε βάθος 500 μέτρων. Η έρευνα ανέδειξε διαφορετικά, αλλά πολύ συγκεκριμένα μοτίβα δραστηριότητας κατά την ενεργητική και την αδρανή φάση του ηφαιστείου, το οποίο είχε βρεθεί σε σχεδόν εκρηκτική κατάσταση τα καλοκαίρια του 2010 και του 2011, όταν μελετήθηκε λεπτομερώς για πρώτη φορά από το αμερικάνικο ερευνητικό σκάφος Nautilus του Πανεπιστημίου του Rhode Island, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ. Η μελέτη, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μπακάλη του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, δημοσιεύεται στο Nature Scientific Reports. Συμμετείχαν επίσης ο επίκουρος καθηγητής Θεόδωρος Μερτζιμέκης από το Τμήμα Φυσικής και η επίκουρη καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού από το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τον Ε. Μπακάλη, o οποίος αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1995 και από το 2012 διεξάγει έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, «η συγκεκριμένη διεργασία μοιάζει καταπληκτικά με το μηχανισμό μιας καυτής “ανάσας”. Είναι η ανάσα του Κολούμπου!. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά παρατηρείται για πρώτη φορά παγκοσμίως. Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και δυναμικά περιβάλλοντα, που ελάχιστα έχουν μελετηθεί ως σήμερα. Όσο συχνότερη είναι η «ανάσα» ενός ηφαιστείου, σε τόσο πιο ενεργή ή και εκρηκτική κατάσταση βρίσκεται.»Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ Κρύβει το ΑΙΓΑΙΟ κανένα «τέρας» που μπορεί να ΑΝΑ-σηκώσει τα νερά του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ και δεν το γνωρίζουμε; «Μέχρι σήμερα ο βυθός της περιοχής ανατολικά της Σαντορίνης μελετήθηκε με το πλοίο «Αιγαίο» το 2001 και το 2006, ενώ νότια της Αμοργού χαρτογραφήθηκε από το αμερικανικό πλοίο «Marcus Langseth» το 2015. Σχετική σεισμική έρευνα είχε γίνει από το γερμανικό πλοίο «Poseidon» το 2006. Οι ερευνητές παρουσίασαν τη νέα εργασία στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Τεκτονοφυσική» (Tectonophysics) με θέμα «Επεκτεινόμενος εφελκυσμός, βύθιση και πλευρική κατάτμηση στις λεκάνες Σαντορίνης - Αμοργού κατά το Τεταρτογενές: Επιπτώσεις στα γεγονότα της Αμοργού του 1956». «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, εκτός από το ρήγμα της Αμοργού που ‘έδρασε' πριν περίπου 60 χρόνια και το οποίο χρειάζεται κάποιους αιώνες για να ξαναενεργοποιηθεί, τα υπόλοιπα ρήγματα μπορούν να δώσουν σεισμό, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιορισθεί χρονικά αν αυτός θα συμβεί σε μερικά χρόνια ή σε δεκάδες χρόνια. Όσον αφορά τον κίνδυνο ενός μελλοντικού τσουνάμι, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιοχή έχει το σεισμικό δυναμικό που χρειάζεται (μέγεθος σεισμού περίπου 7), καθώς και πολλά απότομα ασταθή πρανή με μεγάλες μορφολογικές κλίσεις κατά μήκος των ρηξιγενών υποθαλάσσιων κρημνών, που μπορούν να δώσουν τσουνάμι, εφόσον ενεργοποιηθούν, όπως έγινε το 1956 με το μεγαλύτερο τσουνάμι του 20ου αιώνα στη Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί ο σεισμός του 1956, που προκάλεσε 53 θανάτους και πολλές καταστροφές στο νησί της Σαντορίνης και στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα τσουνάμι που είχε ύψος κύματος έως 30 μέτρων στην Αμοργό, 20 μέτρων στην Αστυπάλαια και δέκα μέτρων στη Φολέγανδρο. Στην περιοχή αυτή του Αιγαίου υπάρχουν αρκετά υποθαλάσσια ηφαίστεια εκτός από το γνωστό Κολούμπο κοντά στη Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπισθεί περίπου 23 υποθαλάσσιοι ηφαιστειακοί κώνοι ευθυγραμμισμένοι στα βορειοανατολικά του Κολούμπου. Είναι όμως πολύ μικρότεροι και οι κορυφές τους βρίσκονται πολύ βαθύτερα, έτσι ώστε δεν φαίνεται να υπάρχει πρόσθετος ηφαιστειακός κίνδυνος. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία των επιστημόνων, η ηφαιστειακή δραστηριότητα περιορίζεται στον τομέα του Κολούμπου και δεν συνεχίζεται προς τους τομείς της Ανύδρου και της Αμοργού.» από AΠΕ-ΜΠΕ http://www.pronews.gr/ 11 Νοεμβρίου 2017 ΤΩΡΑ ερωτήσεις καίριες .. Α. Εκείνη η Γερόντισσα από την Κέρκυρα τον Αύγουστο του 2012 είχε γνώσεις Τεκτονοφυσικής και σεισμολογίας ή επρόκειτο για κάτι άλλο με την περιγραφή κάποιων καταστάσεων; όπως έλεγε «το θηρίο που είναι στο ΑΙΓΑΙΟ θα ξυπνήσει» 4 Αυγούστου 2012 Β. ο Σεβασμιότατος Μόρφου τονίζει με παρρησία «Θα προηγηθεί ένας σεισμός μεγάλος στην Ελληνική επικράτεια, αυτός θα προκαλέσει μετακίνηση πληθυσμού» 4 Απριλίου 2017 Γ. «Ο Θεός επιτρέπει να γίνει ΤΩΡΑ ένα τράνταγμα γερό.» ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ «Έρχονται δύσκολα χρόνια. Θα έχουμε δοκιμασίες μεγάλες… Να το πάρουμε στα σοβαρά, να ζήσουμε πνευματικά. Οι περιστάσεις μας αναγκάζουν και θα μας αναγκάσουν να δουλέψουμε πνευματικά. Καλό όμως είναι να το κάνουμε χαρούμενα και προαιρετικά και όχι από θλίψεις, αναγκαστικά. Πολλοί Άγιοι θα παρακαλούσαν να ζήσουν στην εποχή μας, για να αγωνισθούν… Ο Θεός ας αξιοποιήσει το κακό σε καλό σαν Καλός Θεός. Αμήν » Γέροντος Παϊσίου Λόγοι Α” Με πόνο και αγάπη για το σύγχρονο άνθρωπο Έκδοση Ιερού Ησυχαστηρίου «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος» Σουρωτή Θεσσαλονίκης πηγή ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ και ΙΚΕΣΙΕΣ αναπέμπονται από τον Ουρανό και την γη για γλυτώσουμε την ΟΡΓΗ του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ για την αμαρτία και την διαστροφή που κατέκλυσε την Οικουμένη. Το θηρίο του ΑΙΓΑΙΟΥ πιθανώς να είναι κρυμμένο σε κάποιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ μας που μπορεί να ξυπνήσει-ενεργοποιηθεί με τέτοιου μεγάλου μεγέθους σεισμούς; Ας τα αντιμετωπίσουμε όλα με ΠΙΣΤΗ και ψυχραιμία και συντεταγμένα με συναίσθηση μετάνοιας και βοήθειας στους δυσκολεμένους συνανθρώπους μας στην Μεσογειακή λεκάνη– τυχόν πληγέντες. Ας ελπίσουμε όμως, ότι ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ εξ αιτίας των Αγιομαρτυρικών αιμάτων των προγόνων μας και των μικρών παιδιών θα δείξει ΕΛΕΟΣ σε εμάς τους αμαρτωλούς που φυσικά δεν το αξίζουμε λόγω αμετανοησίας." αυτά σημειώναμε στις 11Νοεμβρίου του 2017 - σήμερα τι; https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/ ΣΤΩΜΕΝ καλώς Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2021/03/blog-post_37.html