Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΕΞΙΧΝΙΑΣΗ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ 3 ΓΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

08-04-2014: Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών μέσω του διαδικτύου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σερρών

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Θεσσαλονίκη, 08 Απριλίου 201 3
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών μέσω του διαδικτύου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σερρών
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών υπηκόων Γαλλίας, για το αδίκημα της απάτης
Με το πρόσχημα της δήθεν αγοράς γεωργικών μηχανημάτων, οι τρεις αλλοδαποί αποκόμισαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 25.000 ευρώ
Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σερρών, δύο περιπτώσεις εξαπάτησης σε βάρος δύο πολιτών μέσω διαδικτύου σχετικά με την πώληση γεωργικών μηχανημάτων που έλαβαν χώρα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2013.
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών υπηκόων Γαλλίας ηλικίας 25, 26 και 39 ετών, για το αδίκημα της απάτης ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με την καταγγελία αρχικά ενός 43χρονου ημεδαπού και κατόπιν ενός 31χρονου ημεδαπού ότι οι τρεις υπήκοοι Γαλλίας ανήρτησαν μέσω του διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες σχετικά με την υποτιθέμενη πώληση γεωργικών μηχανημάτων από εταιρεία γαλλικών συμφερόντων, η οποία όπως διαπιστώθηκε δεν υφίσταται.
Οι δύο ημεδαποί εξαπατήθηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές, καθώς είχαν προβεί διαδοχικά στην κατάθεση συνολικά του χρηματικού ποσού των 14.000 και 11.000 ευρώ αντίστοιχα σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ανωτέρω, χωρίς ωστόσο να παραλάβουν τα μηχανήματα ποτέ.
Επίσης, οι τρεις αλλοδαποί κατά την επικοινωνία τους με τους υποψήφιους αγοραστές χρησιμοποιούσαν παραποιημένα στοιχεία ταυτότητας ώστε να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους, ενώ μετά την κατάθεση των χρηματικών ποσών διέκοψαν την επικοινωνία μαζί τους.
Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σερρών.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των ανωτέρω, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.
---------

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πρόληψης του φαινομένου της εξαπάτησης των πολιτών κατά τις οικονομικές συναλλαγές τους μέσω διαδικτύου, συνίσταται:
--Αποφεύγετε να πραγματοποιείτε οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Προτιμήστε τον προσωπικό σας υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είστε βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας
--Ως προς τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για τις διαδικτυακές συναλλαγές:
--αλλάζετε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης και πάντα στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι έχουν εκτεθεί.
--αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό πρόσβασης την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να βρεθούν και από άλλα έγγραφα.
--αποφεύγετε να έχετε τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης μέσα σε πορτοφόλια, τσάντες ή ατζέντες. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής τους θα διευκολύνετε πολύ τους δράστες.
--αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σε περισσότερες από μια κάρτες σας.
--μην δίνετε τον κωδικό πρόσβασης σας σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεστεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό πρόσβασης για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.
--επικοινωνήστε με την τράπεζά σας αν νομίζετε ότι κάποιος γνωρίζει τον κωδικό σας πρόσβασης στην υπηρεσία Internet banking.
--Απενεργοποιήστε τη λειτουργία «Αυτόματης Καταχώρησης» του προγράμματος περιήγησης. Η λειτουργία αυτή αποθηκεύει τους κωδικούς σας στον υπολογιστή, γεγονός που τους καθιστά έκθετους.
--Κάνετε αγορές μόνο από γνωστές εταιρείες που σας παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας. Αν κάνετε συχνά αγορές από το διαδίκτυο, χρησιμοποιείτε μια κάρτα, αποκλειστικά για αυτή τη χρήση. Έτσι, αν πέσετε θύμα απάτης δεν θα χρειαστεί να ακυρώσετε όλες τις κάρτες σας.

Φροντίστε να διατηρείτε σε υψηλό επίπεδο την ασφάλεια του υπολογιστή σας. Ειδικότερα:
1. φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιήστε και κυρίως τις «επιδιορθώσεις ασφαλείας». Πρόκειται για προγράμματα που εκδίδουν οι εταιρείες από τις οποίες έχετε αγοράσει το λογισμικό που χρησιμοποιείτε και καλύπτουν τυχόν κενά ασφαλείας που διαπιστώθηκαν μετά την έκδοση του.
2. εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από τους ιούς (antivirus) και ένα δίχτυ προστασίας (firewall), και φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις τους. Το δίχτυ προστασίας σας προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τις πιθανές «εισβολές» που θα δεχτείτε κατά τις περιηγήσεις σας στο διαδίκτυο.
3. προστατέψτε τον υπολογιστή σας με κωδικό πρόσβασης προκειμένου να αποτρέψετε την πρόσβαση σε αυτόν μη εξουσιοδοτημένων χρηστών.

Αν είστε χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails):
1. μην ανοίγετε τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είστε βέβαιοι. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένοι ιοί στέλνουν αντίγραφά τους σε όλες τις επαφές που υπάρχουν στο βιβλίο διευθύνσεων του υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα μπορεί να φαίνεται ότι έχει σταλεί από κάποιον γνωστό σας.
2. μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία. Επίσης, μην στέλνετε ποτέ προσωπικά σας στοιχεία ή στοιχεία των συναλλαγών σας μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail). Είναι εύκολη η υποκλοπή των στοιχείων από τρίτα, μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Να ενημερώνεστε για τους λογαριασμούς σας και να φροντίζετε για την ασφάλεια των προσωπικών σας στοιχείων και εγγράφων. Ειδικότερα:
1. ελέγχετε τακτικά τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και τους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών σας για οποιαδήποτε ασυνήθιστη συναλλαγή ή ανάληψη και ειδοποιήστε αμέσως την τράπεζα σε περίπτωση που διαπιστώσετε οποιαδήποτε διαφορά.
2. φροντίστε να καταστρέφετε όσα έγγραφα δεν σας χρειάζονται πλέον, όπως οι πιστωτικές και τραπεζικές κάρτες που ακυρώνετε, τα αντίγραφα των λογαριασμών σας ακόμα και τις αποδείξεις που λαμβάνετε από τα Α.Τ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ
Earth's Busy Neighborhood

CHEMTRAILS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Α.Ε.Κ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΑΝΕΛΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΠΟ ΤΟ 1924 ΕΩΣ ΤΟ 2008

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΑΝΕΛΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΠΟ ΤΟ 1924 ΕΩΣ ΤΟ 2008

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΓ΄

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΓ΄
O Βασιλεύς προσκυνεί το Ελληνικό έδαφος!!! Ενώ οι μασόνοι του πατσοκ & της νδ το πουλάν!!!

ΜΗ ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΤΕ

ΜΗ ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΤΕ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΥΣΟΥ

Ζ. Χαλέμης - Επιπτώσεις στην υγεία απο μεταλλευτική δραστηριότητα Χρυσ

Κυριάκος Διακογιάννης - Το πανέρι με τις Οχιές