Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΣΥΛΛΗΨΗ 41ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΓΙΑ 16 ΑΠΑΤΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ

09-05-2014: Εξιχνιάστηκαν δεκαέξι περιπτώσεις απάτης σε βάρος πολιτών στις Σέρρες

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Θεσσαλονίκη, 09 Μαΐου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εξιχνιάστηκαν δεκαέξι περιπτώσεις απάτης σε βάρος πολιτών στις Σέρρες
Συνελήφθη 41χρονος ημεδαπός για εξαπάτηση ενός 38χρονου
Ο 41χρονος υποσχόμενος ότι είναι υπάλληλος Δημόσιας Υπηρεσίας και ότι δήθεν θα μεσολαβούσε για τη λήψη επιδομάτων ή επιδοτήσεων απέσπασε από τα θύματα του διάφορα χρηματικά ποσά
Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών επτά περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών τους τελευταίους μήνες στις Σέρρες.
Συνελήφθη χθες (08.05.2014) τις πρώτες πρωινές ώρες, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σερρών, ένας 41χρονος ημεδαπός για απάτη σε βάρος ενός ημεδαπού 38 ετών.
Ειδικότερα, ο συλληφθείς παριστάνοντας ψευδώς ότι είναι υπάλληλος Δημόσιας Υπηρεσίας και ότι δήθεν θα μεσολαβούσε για τη λήψη επιδόματος για τον 38χρονο.
Επιπλέον, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 41χρονος με τον ίδιο τρόπο εξαπάτησε άλλους δεκατρείς πολίτες, ενώ αποπειράθηκε να εξαπατήσει επιπλέον δύο, δηλώνοντας ότι θα μεσολαβούσε με την προετοιμασία σχετικού φακέλου ή την αγορά σχετικών χαρτοσήμων για την λήψη επιδοτήσεων, επιδομάτων ή άλλων οικονομικών ενισχύσεων, ακόμα και από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Όπως διαπιστώθηκε, από την άνοιξη του έτους 2013 έως σήμερα, ο 41χρονος απέσπασε από τα θύματα διάφορα χρηματικά ποσά, τα οποία ξεπερνούν το χρηματικό ποσό των 9.000 ευρώ.
Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών, ενώ ερευνάται η εμπλοκή του 41χρονου και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.


**************************************

Με αφορμή τα προηγούμενα περιστατικά, η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας κρίνει σκόπιμο να υπενθυμίσει μερικές απλές, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές ασφαλείας:
-- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα.
--Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.
--Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
--Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
--Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας. 
--Παράλληλα ενημερώνουμε τους πολίτες ότι οι δράστες για την πραγματοποίηση της απάτης χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία: 
--Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.
--Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.
--Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους. Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις τηλεφωνούν σε συνταξιούχους ιερωμένους και επικαλούμενοι δήθεν γρηγορότερη λήψη εφάπαξ ή άλλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία ασφαλίσεώς τους, αποσπούν διάφορα χρηματικά ποσά.
--Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων ή η εισαγωγή προσφιλών προσώπων τους στο νοσοκομείο κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.
--Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ
Earth's Busy Neighborhood

CHEMTRAILS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Α.Ε.Κ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΑΝΕΛΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΠΟ ΤΟ 1924 ΕΩΣ ΤΟ 2008

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΑΝΕΛΕΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΠΟ ΤΟ 1924 ΕΩΣ ΤΟ 2008

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΓ΄

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ΙΓ΄
O Βασιλεύς προσκυνεί το Ελληνικό έδαφος!!! Ενώ οι μασόνοι του πατσοκ & της νδ το πουλάν!!!

ΜΗ ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΤΕ

ΜΗ ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΤΕ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΥΣΟΥ

Ζ. Χαλέμης - Επιπτώσεις στην υγεία απο μεταλλευτική δραστηριότητα Χρυσ

Κυριάκος Διακογιάννης - Το πανέρι με τις Οχιές