Σελίδες

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Συνελήφθη το διευθυντικό στέλεχος της ΕT3 Γιώργος Φερέτης


Έκπληξη προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη και σε όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο η είδηση ότι μεταξύ των 47 συλληφθέντων για συμμετοχή σε παρακλάδια μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης στη Βόρεια Ελλάδα φέρεται να είναι και ο πρώην διευθυντής ειδήσεων και σύμβουλος διεύθυνσης της ΕΤ3, Γιώργος Φερέτης, ο οποίος από τα τέλη Νοεμβρίου 2011 βρίσκεται σε καθεστώς... εφεδρείας.

Μέλος της σπείρας και ένας διευθυντής του Σ.Δ.Ο.Ε.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί, με την αυτόφωρη διαδικασία, 47 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Παπαχατζής, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλονίκης, ένας εφοριακός υπάλληλος, δύο τραπεζικά στελέχη, ένα πρώην τραπεζικό στέλεχος, ένας τραπεζικός υπάλληλος, δύο δικηγόροι, ένας αστυνομικός και ένας υπάλληλος της Π.Α.Ε. ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, ο υπάλληλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ φέρεται να είναι οδηγός και συνεργάτης του προέδρου της ομάδας, Θοδωρή Ζαγοράκη. Η αστυνομία Θεσσαλονίκης διαρρέει και ένα επώνυμο, το οποίο ανήκει στον οδηγό-συνεργάτη του προέδρου, διατηρώντας όμως επιφυλάξεις.

Ποιος είναι ο αρχηγός

Πηγές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης διοχετεύουν την πληροφορία πως αρχηγός της σπείρας με τα τέσσερα πλοκάμια είναι ο Καραμπέρης, γνωστός ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, κατηγορούνται και αναζητούνται για συμμετοχή στη σπείρα τέσσερις αστυνομικοί, τρεις εν ενεργεία και ένας απότακτος από τα Α.Τ. Λευκού Πύργου, Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας, Α.Τ. Θερμαϊκού και την Αστυνομική Διεύθυνση Έβρου. Ένας από τους παραπάνω κατηγορούμενους έχει συλληφθεί. 

Η ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την εξάρθρωση τεσσάρων πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Εκτιμάται ότι από την παράνομη δράση των τεσσάρων αυτών εγκληματικών οργανώσεων, το ελληνικό Δημόσιο έχει στερηθεί σημαντικά έσοδα, που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, δήλωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία με την εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι ο αγώνας απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα, που αποκομίζουν παράνομα τεράστια οικονομικά ποσά, στερώντας το ελληνικό Δημόσιο από σημαντικά έσοδα, είναι διαρκής και κυρίως χωρίς διακρίσεις και εκπτώσεις».

Η δικογραφία

Η δικογραφία που σχηματίζεται εις βάρος των συλληφθέντων αφορά στις κατά περίπτωση κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν τις τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις, διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση, εξακριβώθηκε ο τρόπος - μέθοδος δράσης τους ( modus operandi), προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους, εξακριβώθηκαν ιδιώτες και καταστήματα - επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν, προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Η δράση του κυκλώματος

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, μέλη της μιας εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, για παροχή «προστασίας», από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, και οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί που κατηγορούνται έδιναν πληροφορίες στο κύκλωμα για τους προγραμματισμένους ελέγχους της αστυνομίας έναντι χρημάτων.

Τα χρηματικά ποσά, που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Η αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, με έρευνες σε σπίτια, διαμερίσματα και άλλους χώρους σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών. Επίσης, συνεχίζονται και οι προσαγωγές ατόμων, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου