Σελίδες

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΝΟΣΟΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Η νόσος της Νάξου

Τρόμο προκαλεί στη Νάξο μία σπάνια κληρονομική ασθένεια της καρδιάς που «χτυπά» τους νέους τού νησιού. Νεαροί και κοπέλες πριν προλάβουν να «πατήσουν» τα 30 έτη της ζωής τους χάνουν ξαφνικά τη ζωή τους από την επονομαζόμενη «νόσο της Νάξου», που είναι μία παραλλαγή της αρρυθμιογόνου μυοκαρδιοπάθειας της...
δεξιάς κοιλίας. 

Τελευταίο θύμα της περίεργης αυτής κληρονομικής ασθένειας ήταν ένας 32χρονος, που έχασε τη μάχη με το θάνατο χθες.
Η συγκεκριμένη ασθένεια ανακαλύφθηκε το 1985 από τον καρδιολόγο Νίκο Πρωτονοτάριο και συναντάται στα ορεινά χωριά Φιλώτι, Απείρανθο, Κόρωνο και Μονή, εκεί όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μεταξύ τους συγγενείς. 


Τη χρονιά εκείνη δύο νεαροί άνδρες, ηλικίας 20 και 25 ετών, πέθαναν την ώρα που δούλευαν και από τότε τα περιστατικά ολοένα και πληθαίνουν. Τα συμπτώματα της νόσου διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνήθως, οι ασθενείς παρουσιάζουν μεγάλη αρρυθμία, ενώ κάποιοι άλλοι γεννιούνται με ατροφικά μέλη και στο εσωτερικό των χεριών τους εμφανίζουν δερματολογικά προβλήματα. 

Φορείς της ασθένειας είναι οι ίδιοι οι γονείς, που μπορούν να ζήσουν ως φυσιολογικοί άνθρωποι, και ασθενείς τα παιδιά τους. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι αν δεν γίνει έγκαιρα διάγνωση της νόσου από κάποιον καρδιολόγο, τότε δυστυχώς η πορεία του ασθενούς είναι προδιαγεγραμμένη.

Οπως είπε ο κ. Πρωτονοτάριος κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς συνεδρίου για τις μυοκαρδιοπάθειες: «Αν οι πάσχοντες υποβάλλονται συχνά σε καρδιολογικό έλεγχο και δεν υποβάλλουν την καρδιά τους σε μεγάλο μηχανικό στρες, το οποίο φαίνεται ότι προάγει τη νόσο, η πρόβλεψη γι’ αυτούς μπορεί να είναι πολύ καλή. 


 Πρέπει να σας πω ότι ο μεγαλύτερος ασθενής με “νόσο Νάξος” διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του». Σύμφωνα με τον κ. Πρωτονοτάριο: «Η εφαρμογή μιας πολιτικής όμοιας με αυτή που ακολουθείται για τη μεσογειακή αναιμία θα εμποδίσει τις γεννήσεις παιδιών με “νόσο Νάξος” και τελικά θα την αφανίσει, πράγμα που είναι το ζητούμενο». 
 
 πηγή

ειδαμε στο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου