Κερδίστε 3.000 ενω κοιμάστε (όρθιοι)...
Με αφορμή την χθεσινή εκπομπή του Θέμη Μάνεση "Ντοκουμεντο"
(Wed Feb 07 2007, 09:27AM)
με θέμα τις πασίγνωστες πολυεθνικες εταιριες "δικτυακόυ μαρκετινγκ" σκεφτηκα να παραθεσω καποια στοιχεια που εχω για το ζητημα αυτο. Γιατι μπορει οι δημοσιογραφοι να ανακαλυψαν παλι την Αμερικη, μερικοι ομως ασχολουνται με τους απατεωνες και τα αφελη θυματα τους μερικα χρονάκια τωρα....
Οι παρακάτω δημοσιευσεις ειναι αρκετα εκτενεις και ισως κουραστικες. Αξιζει ομως πραγματικά να τις διαβασετε γιατι ειναι 100% σιγουρο οτι καποια στιγμη θα τους βρειτε μπροστα σας. Μπορει να ειναι ενας παλιος φίλος, ο πιο στενος σας φιλος, ενα μακρινο συγγενικό σας προσωπο, αλλα και οι ιδιοι σας οι γονεις που θα ερθουν να σας πουν για "κατι" που τους ειπε ενας συναδελφος και ειναι "πολυ καλη ευκαιρία για το γιο σου που ειναι φοιτητης και δεν θελει να δουλευει όλη μερα". Διαβαστε πριν την πατησετε.Τα παρακάτω στοιχεία δεν ειναι δικά μου. Δεν θα πω ποιων ειναι, γιατι αρκετα τους εχουν κυνηγησει. Την ευθυνη των γραφομενων αναλαμβανω λοιπον εγω.
Μα τι θέλει πάλι αυτός ο συνάδελφος από τη δουλειά που κατά τύχη πετύχατε στο φωτοτυπικό; Ένα γειά είπατε και επέμεινε να πάρει το κινητό σας για "να τα πείτε καμιά μέρα". Εδώ καλά-καλά δεν ξέρετε τ' όνομά του αλλά επιμένει, οπότε του το δίνετε ετοιμάζοντας τις δικαιολογίες για την περίπτωση που επιχειρήσει να σας τηλεφωνήσει.
Ή ο άλλος που σας πλησίασε μ' ένα αέρα επιτυχημένου και σας παρουσίασε σαν επάγγελμα του "βοηθώ τον κόσμο να βγάλει χρήματα". Εσείς ρωτάτε "τι είναι αυτό" και σας παίρνει το τηλέφωνο για να σας εξηγήσει από κοντά.
Να όμως που σε δυό μέρες σας πήρε τηλέφωνο για να βγείτε για καφέ κι εκεί σας είπε με τι ενδιαφέροντα πράγματα ασχολείται τώρα πια, πόσο άλλαξαν τη ζωή του και πως θ'αλλάξουν τη δική σας αρκεί να πάτε σε μία συγκέντρωση που οργανώνει η εταιρεία του. Πηγαίνετε εκεί και βλέπετε ένα σωρό άσχετους, από διάφορες ηλικίες και κοινωνικές τάξεις, χαμένους σαν κι εσάς, να μην ξέρετε γιατί σας έφεραν εδώ. Μέχρι εκεί σας έχουν μπει υποψίες και τελικά οι φόβοι σας επαληθεύονται: Είναι άλλο ένα "αεροπλανάκι", ή αλλιώς "πυραμίδα" ή όπως τους αρέσει να το λένε "οργάνωση δικτύου καταναλωτών" ή "πολυεπίπεδο marketing" ή "δικτυακό marketing".
Η ιστορία είναι γνωστή σε πολλούς, αλλα σκοπός μου ειναι να προειδοποιήσω τους υπόλοιπους που δεν έχουν ακούσει ακόμα τις Σειρήνες του Multi Level Marketing (ή αλλιώς MLM) να τους υπόσχονται αιώνια πλούτη σε αντάλλαγμα 2 ωρών δουλειάς την ημέρα. Πολλοί την πατάνε και ξοδεύουν χρόνο και χρήμα κυνηγώντας ένα άπιαστο πλουτισμό και πλουτίζουν εκείνους που τους έβαλαν στο κόλπο. Δεν αντέχουμε άλλα ζόμπι να μας παίρνουν τηλέφωνο και να μας πρήζουν μέρα-νύχτα για να "μπούμε στο κόλπο".
Πάρτε μια βαθιά ανάσα και εξερευνήστε τον σκοτεινό κόσμο του MLM, και ετοιμαστείτε για την στιγμή που θα σας χτυπήσουν την πόρτα.
Πιστέψτε μας, δεν θ' άργήσουν! (ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ)
Μία πυραμίδα (ή αεροπλανάκι, επιχείρηση οργάνωσης δικτύων καταναλωτών, επιχείρηση πολυεπίπεδου marketing, επιχείρηση δικτυακού marketing) είναι ένα απατηλό σύστημα για να βγάζει κανείς χρήματα, το οποίο απαιτεί ένα ατελείωτο ρεύμα στρατολογημένων μελών για την επιτυχία. οι συμμετέχοντες
α) δίνουν χρήματα σ' εκείνους που τους στρατολόγησαν και
β) στρατολογούν νέα μέλη για να τους πάρουν χρήματα.
Η όλη απάτη καλύπτεται με μία "επιχειρηματική ευκαιρία" από μία "μεγάλη πολυεθνική" η οποία ποτέ δεν κατονομάζεται και δηλώνει ότι απλά 8έλει να προωθήσει κάποια προϊόντα και τίποτε άλλο (ισχυρίζονται ότι δεν είναι ούτε πλασιέ ούτε telemarketing). Τα ποσά που υπόσχεται η ευκαιρία αυτή είναι από μόνα τους ύποπτα*.
Μία πυραμίδα λέγεται έτσι επειδή το όλο σύστημα απεικονίζεται σαν ένα τρισδιάστατο τρίγωνο. Αν μία πυραμίδα ξεκινούσε από έναν άνθρωπο στην κορυφη με απλά 10 άτομα κάτω του (οι οποίοι λέγονται downlines), και 100 κάτω τους, και 1000 κάτω τους κλπ. η πυραμίδα θα απασχολούσε όλους τους ανθρώπους στη γη σε μόνο 10 στρώματα μ' ένα μόνον απατεώνα στην κορυφή. Ένα διάγραμα θα μας βοηθούσε να το δούμε αυτό:
Έτσι, σε μία πολύ σύντομη σειρά, οι 10 που στρατολογούν 10 κλπ. θα φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια, κατά πολύ παραπάνω από τον πληθυσμό της γης. Αν ο συνολικός πληθυσμός της γης ήταν 5 δισεκατομμύρια και όλοι ήμασταν αναμεμειγμένοι σε μία πυραμίδα, το κατώτερο στρώμα θα αποτελούνταν από περίπου το 90% του πλανήτη, δηλαδή περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Έτσι για 500 εκατομμύρια κερδισμένους, 4,5 δισεκατομμύρια πρέπει να είναι χαμένοι.
Σε μία απροκάλυπτη, καθαρή πυραμίδα, ένα μέλος πρέπει να δώσει ένα ποσό, π.χ. 10.000 δρχ. σ' εκείνο που θα τον βάλει στο κόλπο. Από τη στιγμή αυτή, στρατολογεί π.χ. 10 ακόμη μέλη τα οποία του δίνουν 10.000 δρχ. ο καθένας. Στην ουσία έδωσε 10.000 και κέρδισε 90.000. Για να συνεχίζουν να κερδίζουν όλοι και να μη χάνει κανείς, η εγγραφή νέων μελών πρέπει να συνεχίζεται αιώνια. Σ' ένα πλανήτη με περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, ακόμη κι αν ο πλανήτης είναι σαν τη Γη με περίπου 6 δισεκατομμύρια πιθανά μέλη, όλοι ξεμένουν από νέα μέλη αρκετά σύντομα. Έτσι λοιπόν, το αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτο: στην καλύτερη περίπτωση κάποιοι φεύγουν με πολλά λεφτά, ενώ οι περισσότεροι χάνουν όσα έβαλαν. Με άλλα λόγια, ο μόνος τρόπος να βγάλει κάποιος χρήματα από μία τέτοια διαδικασία είναι εξαπατώντας άλλους υποσχόμενος ότι κάτι θα κερδίσουν κι αυτοί, ενώ αυτό είναι αδύνατον.
Εάν δεν υπάρχει σαν κάλυψη η πώληση κάποιων προϊόντων και απλά δίνει κάποιος λεφτά τότε λέγεται αεροπλανάκι. Όταν μπαίνεις στο κόλπο είσαι ο επιβάτης. Αν στρατολογήσεις ένα συγκεκριμένο αριθμό μελών (πχ. 5) γίνεσαι αεροσυνοδός. Όταν όλοι αυτοί στρατολογήσουν με τη σειρά τους άλλους 5 γίνεσαι βοηθός πιλότου (και αυτοί αεροσυνοδοί). Όταν πια και εκείνοι οι νέοι στρατολογήσουν άλλους 5 τότε γίνεσαι βοηθός πιλότου και με το επόμενο επίπεδο γίνεσαι πιλότος και την κάνεις με όσα λεφτά έχουν δώσει όλοι οι από κάτω σου.
Εδώ επιστρατεύεται το ψεύδος και η απάτη για να κερδίσουν κάποιοι χρήματα από κάποιους άλλους. Γι αυτό είναι παράνομες. Δεν είναι παράνομες γιατί στρατολογούν ανθρώπους οι οποίοι στρατολογούν άλλους. Αυτό είναι νομιμότατο και ισχύει ως ένα βαθμό σε πολλές νομοταγείς επιχειρήσεις. Δεν είναι παράνομες γιατί δίνουν λεφτά σε ανθρώπους. Κι αυτό είναι νομιμότατο. Είναι παράνομες γιατί εξαπατούν τους ανθρώπους για να βγάλουν αυτά τα λεφτά. Αυτή είναι η νομική έννοια της απάτης.
Πρακτικά βέβαια, καμία πυραμίδα δεν θα δουλέψει έτσι ποτέ γιατί το σύστημα δεν θα βρεί ποτέ τους αριθμούς μελών που υπολογίσαμε. Όλες οι πυραμίδες πεθαίνουν όταν οι πιο πρόσφατα εγγεγραμμένοι δεν στρατολογούν αρκετά νέα μέλη για να συντηρήσουν εκείνους στα πιο πάνω επίπεδα. Πάντα υπάρχουν αρκετοί που μυρίζονται την απάτη και εγκαταλείπουν το σύστημα, αφήνοντας κενά που πασχίζουν να καλύψουν εκείνοι που τους στρατολόγησαν. Ύστερα από λίγο καιρό πολλοί βλέπουν ότι από το ένα επίπεδο στο άλλο οι αριθμοί μελών που προστίθενται φτάνουν σε μεγέθη τα οποία αδυνατούν να επεκταθούν.
Οι πυραμίδες είναι δημοφιλείς γιατί βασίζονται στην απληστία και η απληστία θολώνει την κριτική σκέψη. Οι ευχές μετατρέπονται σε γεγονότα. Οι διστακτικοί είναι ηλίθιοι γιατί δεν συμμετέχουν. Οι επιθυμίες παρουσιάζονται σαν πραγματικότητα. Το να ρωτά κανείς ερωτήσεις και διευκρινήσεις είναι αγενές και αδιάκριτο. Οι απατεώνες ξέρουν πως δουλεύει η απληστία και αρκεί ένας επιτήδειος και αδίστακτος πωλητής για να ξεκινήσει η ιστορία.
Επιπλέον, αν θέλω να στρατολογήσω νέα μέλη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω είναι να τους πείσω ότι δεν παίρνουν μέρος σε μία πυραμίδα. Ίσως να ξέρουν ότι είναι παράνομες ή να συνειδητοποιήσουν ότι ένα ποσοστό 90% είναι χαμένοι. Έτσι τους λέω ότι παίρνουν μέρος σε μία λέσχη, ένα club. Δίνω στη λέσχη ένα ωραίο όνομα όπως "Σύνδεσμος Ενεργών Επενδυτών", "Club Επιτυχημένων", "Dream Chasers" κλπ. Δεν ενοχλεί το πόσο γλυκανάλατο ή cheesy φαίνεται, μάλλον αρέσει στον κόσμο και φαίνεται businesslike (τι να πούμε...). Τους διαβεβαιώ ότι είναι εγκεκριμένο απο την εφορία και διοικείται από ένα δυναμικό μορφωμένο άτομο που ξέρει τι κάνει. Αν είμαι καλός, θα με πιστέψουν και με τη σειρά τους θα μεταδώσουν το μήνυμα στο περιβάλλον τους.
Τώρα πια πολλές εταιρειες χρησιμοποιούν σαν κάλυψη πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών για να δικαιολογηθούν και να κάνουν την πρόταση να φαίνεται πιο ελκυστική, νόμιμη και αθώα στα νέα μέλη. Ξεκινάμε αγοράζοντας αγαθά για το σπίτι και κερδίζοντας ποσοστά επί των πωλήσεων. Σύντομα, εκείνος που μας στρατολόγησε μας πιέζει να στρατολογήσουμε νέα μέλη με τη σειρά μας καθώς τα κέρδη από την απλή πώληση αγαθών είναι μηδαμινά. Στο μεταξύ πληρώνουμε κάποια μηνιαία συνδρομή στο δίκτυο αυτό, καθώς και αγοράζουμε εκπαιδευτικό υλικό (πάλι από τους ίδιους που μας έγραψαν στο δίκτυο) για να γίνουμε καλύτεροι στις πωλήσεις. Το αποτέλεσμα είναι, μετά από μερικούς μήνες οι περισσότεροι όχι μόνο δεν κέρδισαν, αλλά βγήκαν χαμένοι από αυτή την "επιχειρηματική ευκαιρία". Πολλοί αφού δήλωναν "επιχειρηματίες" με μία "συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση διανομέων" αποφάσισαν να παραιτηθούν από τις μέχρι τώρα εργασίες τους και ν' αφιερωθούν σ' αυτή τη νέα "επιχείρηση". Έτσι έχουμε μέλη που πιστεύουν ότι κάνουν μία δουλειά σαν τις άλλες (αν όχι καλύτερη, μιας και σ' ένα χρόνο "θα είναι σε κάποια ακτή της Καραϊβικής και θα κάνουν ισόβιες διακοπές"). Η ιδέα πλασάρεται σαν ένα νέος επαναστατικός τρόπος πωλήσεων. Ρωτήστε ένα τέτοιο "επιχειρηματία" γιατί δεν διαφημίζει ποτέ τα προϊόντα που πουλάει αλλά μόνο την "επιχειρηματική ιδέα"; Θα σας πει ότι στα δίκτυα πωλήσεων δεν διαφημίζουμε όπως στο συμβατικό εμπόριο και "εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά". Τότε γιατί τυπώνουν φέιγ βολάν και φυλλαδιάκια που διατυμπανίζουν εκατομμύρια για ημιαπασχόληση (μήπως αυτή δεν είναι συμβατική διαφήμιση);
Άλλες πάλι (πχ. HerbaLife) πουλάνε το προϊόν τους και καθ' οδόν σας πλασάρουν την επιχειρηματική ιδέα απλά σαν ένα τρόπο να "εξοικονομήστε χρήματα". Σύντομα, έχετε γίνει αντιπρόσωπός τους και τρέχετε μέρα-νύχτα, ξοδεύετε χρόνο και χρήμα για να καταφέρετε να στρατολογήστε αρκετά νέα μέλη ούτως ώστε να γλυτώστε κάποια χρήματα... Παράδοξο ε;
Για να δούμε τα βασικά συστατικά ενός MLM (πρόγραμμα πολυεπίπεδου marketing):
Επιχειρηματική Ιδέα - Είναι το περίφημο "κόλπο" που θα σας πετάξει για δόλωμα ο αντιπρόσωπος, με σοβαρότητα, καθώς θα μιλάτε για κάτι αδιάφορο. Αν έχετε μηχανή θα σας ρωτήσει "Τι μηχανή έχεις;" και αφού του απαντήσετε θα σας πει "πως θα σου φαινόταν αν του χρόνου μπορούσες να έχεις την πιο ακριβή BMW"; Εσείς θ' αναρωτηθείτε "Μα πως;" και θα σας πετάξει την "Ιδέα". Το ψάρεμα του υποψήφιου για να εντοπιστούν οι ανάγκες ή επιθυμίες στις οποίες θα δοθεί σαν λύση το MLM είναι κλασική περίπτωση. Είτε ψάχνετε για δουλειά, λεφτά, αμάξι, μηχανή, σπίτι, κότερο, η επιχειρηματική ιδέα είναι ο ιδανικός τρόπος να τα αποκτήσετε. Η πιο σωστά να βοηθήσετε τους "από πάνω" να τα αποκτήσουν...
Εγγραφή επί πληρωμή στο πρόγραμμα - Ώστε σας προσέλαβαν να πουλάτε προϊόντα και πρέπει να πληρώσετε εγγραφή; Αν τα προϊόντα έχουν κάποια, οποιαδήποτε έστω, αξία η εταιρεία πρέπει να βγάζει τα λεφτά της από πωλήσεις αυτών των προϊόντων. Ή μήπως τα βγάζει από εσάς;
Υλικό προώθησης πωλήσεων - Πολλά προγράμματα MLM έχουν υποαπάτες μέσα στις απάτες που τα ίδια είναι. Αυτά είναι τα distributor kits με διαφημιστικό υλικό, κασέτες, βιντεοκασέτες και βιβλία σχετικά με το πρόγραμμα και τον τρόπο που πρέπει να πλασάρεται. Για σκεφτείτε το λίγο. Μία εταιρεία θέλει να πουλήσετε τα προϊόντα της κι εσείς πληρώνετε το διαφημιστικό τους υλικό; Όταν προσθέσετε και τα τεράστια κέρδη που οι top dogs στην κορυφή της πυραμίδας βγάζουν από πωλήσεις τέτοιων kits τότε κάτι βρωμάει. Αλλά βέβαια αυτό είναι ένα νέο είδος οικονομίας κι εμείς δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Κρίμα...
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια - Άλλος ένας ωραίος τρόπος αρμέγματος των θυμάτων είναι τα "εκπαιδευτικά σεμινάρια" που οργανώνονται από πολλά MLMs για να "εκπαιδεύσουν" τους αντιπροσώπους τους σχετικά με τις πωλήσεις. Δεν γίνεται σχεδόν καθόλου πραγματική εξάσκηση, απλά χοντρά λόγια για το πως θα πλουτίσουν όλοι στο μέλλον, και γενικολογίες για να κρατάνε το ηθικό ψηλά. Πολλοί MLMers υποστηρίζουν ότι είναι ένα είδος εκπαίδευσης χρήσιμο και πρακτικό (γι αυτό και δικαιολογούνται τα ποσά που δίνουν τα μέλη για να συμμετάσχουν). Τολμούν επίσης να συγκρίνουν τον κάθε απατεώνα που φέρνουν να μιλήσει εκεί με σοβαρούς επιστήμονες οι οποίοι πηγαίνουν σε συνέδρια (και πρέπει ανάλογα να πληρώνονται). Υποτίθεται ότι είναι προαιρετικά αλλά ξέρουμε καλά πόσες επιλογές αφήνουν οι από πάνω στα μέλη που διστάζουν ("είναι 100% προαιρετικά αλλά και 100% απαραίτητα", "είναι προαιρετικά, όπως κι η επιτυχία"). Αυτά τα φοβερά και τρομερά σεμινάρια που είναι τόσο χρήσιμα για τις πωλήσεις των προϊόντων γιατί να τα πληρώνει κανείς από την τσέπη του ενώ θα έπρεπε να το κάνει η ίδια η εταιρεία για το προσωπικό της;
Μόνο τα άτομα στην κορυφή κερδίζουν λεφτά - Όου γιες, εκείνοι στα πρώτα δύο επίπεδα είναι πάμπλουτοι, όντως οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα, έχουν ιδιωτικά jets, πάνε κρουαζιέρες. Οι φωτογραφίες τους σε επαύλεις και μπροστά από κότερα είναι αληθινές. Ξέρετε γιατί; Γιατί τρώνε λεφτά από όλους τους υπόλοιπους από κάτω οι οποίοι έχουν να επιδείξουν μόνο τεράστια χρέη. Από κάπου πρέπει να έρχονται όλα αυτά τα κέρδη κι ένα κλασικό ψέμα που θα σας πούνε είναι "μπες τώρα που είναι νωρίς για να έχεις τεράστια κέρδη μετά που όλοι θ'ακολουθήσουν" ή "γίνεται χαμός, όλοι μπαίνουν, εσύ τι θα κάνεις;" για να σας εξαναγκάσουν να μπείτε τώρα, χωρίς πολλή σκέψη, κι ας έχουν οι μεγαλύτερες τέτοιες εταιρείες εδώ και αρκετά χρόνια στάσιμο πληθυσμό.
Το ποσοστό παραίτησης από τα MLM είναι τεράστιο - Οι περισσότεροι (και οι πιο τυχεροί) τα παρατάνε αμέσως αφού διαπιστώσουν ότι δεν πάει μακρυά. Από τους εναπομείναντες που θα το πολεμήσουν, οι ανώτεροί τους θα τους πούν ότι είναι οι "επιτυχημένοι", οι "εκλεκτοί", οι "πραγματικοί στρατιώτες" δηλαδή πέτυχαν να εξαπατήσουν άλλους οι οποίοι πιθανόν να ξοδέψουν μερικά λεφτά και μετά να παραιτηθούν. Οι οργανωτές τέτοιων schemes γνωρίζουν τις πιθανότητες και τα ποσοστά και ακόμη κι αν κάποιος καταφέρνει να φέρει απίστευτα πολύ κόσμο μέσα στο κόλπο τα κέρδη που έχουν αυτοί είναι πολύ περισσότερα.
Πίστη! - Οι οργανωτές MLM προγραμμάτων λένε στους αντιπροσώπους/διανομείς ότι πρέπει να πιστέψουν στο πρόγραμμα. Σε μία προσπάθεια εξάλειψης κριτικής σκέψης και πλύσης εγκεφάλου (δεν υπερβάλλουμε, βλεπε παρακατω) το θύμα πρέπει να πιστέψει ότι είναι μέρος των εκλεκτών που θα γίνουν σύντομα πλούσιοι. Αυτό το σύντομα βέβαια αργεί κάπως αλλά "πιστέψτε"! Πολλοί διανομείς είναι τόσο απόλυτοι και πιστεύουν στο δίκαιο του MLM τους ούτως ώστε πιστεύουν πραγματικά τα ψέμματα που λένε για τα προϊόντα τους. Αυτό δεν τα κάνει λιγότερο ψέμματα. Επίσης είναι ενδεικτικό ότι όταν κάποιος εγκαταλείπει το MLM ξαναγυρίζει στα προϊόντα λιανικής κι εγκαταλείπει όλα εκείνα τα μοναδικά προϊόντα που πουλούσε με τόσο ζήλο. Γιατί άραγε;
Downline - Όταν κάποιος μπαίνει σ'ένα MLM του υπόσχονται ότι αν είναι "επιτυχημένος" (στην εξαπάτηση άλλων) θα δημιουργήσει μία μεγάλη ακολουθία μελών οι οποίοι θα στρατολογούν κι άλλους συνεχώς. Η ακολουθία αυτή από επίπεδα μελών λέγεται downline και υποτίθεται ότι αν κάποιος ακολουθεί το σύστημα που του υπαγορεύει εκείνος που τον έγραψε (ο οποίος λέγεται upline ή ανάδοχος) σύντομα θα χτίσει ένα τεράστιο downline που θα του αποφέρει τεράστια κέρδη. Η υπόσχεση αυτή είναι εντελώς απατηλή και όπως είδαμε παραπάνω βρίσκει πολλούς περιορισμούς. Ακόμη κι αν κάποιος πετύχει να εξαπατήσει πολύ κόσμο το μόνο που κερδίζει έιναι όλο περισσότερη εργασία (να κρατάει κανείς κόσμο μέσα σε μία απάτη χωρίς κέρδος θέλει πολύ δουλειά κι επιμονή) και λίγα μικροπρόθεσμα κέρδη μέχρι να τα παρατήσει αφού μετά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συντηρήσει ένα downline καθώς μέλη φεύγουν από παντού και νέα πρέπει να προστεθούν.
Αγορά προϊόντων από τους ίδιους τους διανομείς - Πολλοί διανομείς αναγκάζονται ν' αγοράζουν οι ίδιοι προϊόντα καθώς δεν καταφέρνουν να πουλήσουν αρκετά σε άλλους. Μαζικές πωλήσεις είναι σημείο επιτυχίας για τους άλλους και οι νέοι διανομείς συχνά αγοράζουν τεράστιες ποσότητες για ν' ανέβουν στο επόμενο επίπεδο. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα MLMs στα οποία κάποιος μπορεί να εξαγοράσει την άνοδό του σ' επόμενο επίπεδο. Το μόνο που μένει είναι μεγάλες ποσότητες φτηνιάρικων προϊόντων κι ένα χρέος από τις αγορές.
Προσποιητή επιτυχία - Η αγορά προϊόντων από τους ίδιους τους διανομείς είναι ένας μόνο τρόπος προβολής ανύπαρκτης επιτυχίας. Για να πείσετε τα υποψήφια θύματα πρέπει να πείτε πολλά ψέμματα για δήθεν υψηλές απολαβές, να ξοδεύετε πολλά λεφτά για να δίνετε την εντύπωση ότι έχετε πετύχει. Πολλοί δεν έχουν χρήματα για πέταμα κι όμως δανείζονται για να δώσουν την εντύπωση επιτυχημένου, συνήθως από προτροπές των uplines τους οι οποίοι τους διαβεβαιώνουν ότι τα πλούτη δεν αργούν να έρθουν. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι τα πλούτη δεν έρχονται ποτέ και αφού κάποιοι τα παρατάνε, τους μένουν μόνο χρέη. Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες για επιτυχημένους αντιπροσώπους οι οποίοι οδηγούσαν Mercedes και BMW αλλά μετά δεν είχαν λεφτά να φάνε, να πιούν ένα καφέ ή να πληρώσουν νοίκι, λογαριασμούς και τη δόση για τη Mercedes.
Επιτυχημένοι - Αυτοί είναι οι "θεοί" του MLM οι οποίοι έρχονται από έξω και μας μιλάνε σε συγκεντρώσεις για το πως έγιναν πάμπλουτοι από το x MLM. Αυτοί πολλές φορές είναι επαγγελματίες απατεώνες και βγάζουν λεφτά μόνο και μόνο από τέτοιες εμφανίσεις και ομιλίες κι επίσης εμφανίζονται σε περισσότερα από ένα MLMs και λένε την ίδια ιστορία. Ο σκοπός τους είναι να έρθουν, να πουλήσουν ψεύτικες ιστορίες και να ψήσουν νέα μέλη. Μην τους πιστεύετε, μην περιμένετε να γίνετε "πλούσιοι" σαν κι αυτούς και ρωτήστε τους για τις δόσεις της αμαξάρας που χρωστάνε ακόμη. Το κόλπο είναι παλιό, να βάζεις έναν μιλημένο να το παίζει επιτυχημένος (ακόμη και οι παπατζήδες το έκαναν).
Διασημότητες - Πολλά MLMs θα σας πουν ότι "ο τάδε celebrity μόλις μπήκε στο πρόγραμμα" για να φανούν αξιόπιστα. Ο celebrity αυτός όμως δεν έβγαλε τα λεφτά του στο MLM αυτό - ούτε κι εσείς.
Άρνηση κριτικής - Αν δείτε το τάδε MLM να παρουσιάζεται αρνητικά σ' ένα website ή δημοσιογραφική εκπομπή ή ακόμη και συζήτηση και το αναφέρετε σ' ένα αντιπρόσωπο τότε έχει έτοιμες τις απαντήσεις. "Προσπαθούν να μειώσουν τις καλές ευκαιρίες", "συνομωτούν εναντίον των πραγματικά κερδοφόρων εταιρειών γιατί αυτές είναι το μέλλον", "δεν καταλαβαίνουν τη νέα οικονομία και αντιστέκονται", "είναι αποτυχημένοι ενώ εμείς είμαστε νικητές και μας ζηλεύουν", "μην ακούς τους χαμένους, μόνο τους νικητές" κλπ. Η συμβουλή τους είναι "να μην τους ακούμε γιατί φέρνουν αρνητικές σκέψεις και μας στερούν από τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους σκοπούς μας". Όταν κάποιος προσπαθεί να σας πουλήσει ένα MLM και πείτε "α, κι άλλο MLM ;" θα σας ρωτήσει "Γιατί; Τι ξέρεις για το x MLM;" για να δει πόσα ξέρετε σχετικά με το MLM του και πως θα σας το πουλήσει. Πολλοί θ' αρνηθούν μέχρι εσχάτων ότι όλα αυτά που λέμε ισχύουν και θα σας γεμίσουν με ψεύτικες υποσχέσεις και "στοιχεία" που τους πάσαραν από πάνω. Ένα πράγμα προσέξτε: μείνετε ανοιχτοί σε κριτική και αξιολογήστε αντικειμενικά ότι σας λένε υπέρ ή κατά των MLM. Το ότι σας λέει κάποιος ότι πχ. το MLM διδάσκεται στο Harvard δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα αλήθεια. Στείλτε ένα e-mail στο Harvard και δείτε μόνοι σας (βλεπε παρακατω απαντηση του Χαρβαρντ).**
Ενώ στην αρχή τους περιέγραφαν σαν "γεννημένους νικητές" και τους προσέφεραν ένα σύστημα που "δουλεύει για όλους" και είναι "αδύνατο να μην κερδίσεις" από αυτό, στο τέλος τα χαρτιά αλλάζουν και τώρα τους αποκαλούν "χαμένους" και άτομα "χωρίς κίνητρα και φιλοδοξίες" που απλά δεν προσπαθούν αρκετά για να φτάσουν τους στόχους τους. Έτσι όλοι όσοι εγκαταλείπουν το σύστημα, πιστεύουν ότι φταίνε οι ίδιοι και δεν σκέφτονται ούτε μία στιγμή ότι το όλο σχήμα είναι μία καλοστημένη απάτη που εμπεριέχει περιορισμούς και στην ουσία είναι φτιαγμένο έτσι ούτως ώστε η πλειοψηφία (90%+) να χάνει.
Μία άλλη πιο ύπουλη μορφή πυραμίδας είναι το Ponzi scheme , που πήρε το όνομά της από τον Charles Ponzi, έναν Αμερικανό ιταλικής καταγωγής. Τον Ιούνιο του 1919 ο Ponzi έπεισε κάποιους να επενδύσουν ότι ποσό ήθελαν σ' αυτόν και θα είχαν κέρδος 50% επί του ποσού που είχαν επενδύσει κάθε 90 ημέρες. Έχτισε την αξιοπιστία του πληρώνοντας τους πρώτους με τα λεφτά που έβαζαν όσοι έμπαιναν στην πυραμίδα αργότερα έτσι όλοι πείστηκαν ότι όντως ήταν κερδοφόρος επένδυση καθώς έδινε αυτά που υπόσχονταν. Σιγά σιγά άνθρωποι έρχονταν στη Βοστώνη (η έδρα του) απ'όλη τη Νέα Αγγλία για να επενδύσουν εως ότου η εφημερίδα Boston Globe τον ξεσκέπασε τον Αύγουστο του 1920 και το όλο σχήμα κατέρρευσε. Εδώ δεν απαιτείται η άμεση στρατολόγηση νέων μελών, απλά η ανοιχτή διαφήμιση των κερδών που μπορεί να έχει κάποιος εάν επενδύσει στην "εταιρεία" αυτή και τα θύματα θα έρθουν μόνα τους. Στην αρχή το scheme δίνει τεράστια κέρδη (20%-30% κέρδος το μήνα επί του ποσού που επενδύθηκε) για να γίνει γνωστό, μετά καλύπτει τα ποσά αυτά από τους επόμενους που "επενδύουν" και συνεχίζει έτσι μέχρι τη στιγμή που σταματάν να έρχονται νέοι επενδυτές και η όλη ιστορία καταρρέει. Χαρακτηριστικά τέτοια περιστατικά που εξελίχθησαν σε εθνική οικονομική καταστροφή παρατηρήθηκαν στο Ισραήλ το 1983, στη Ρουμανία το 1993, στη Ρωσία το 1994, στην Αλβανία το 1997, στη Δημοκρατία των Σκοπίων το 1997κλπ. Δείτε το σχετικό μας κείμενο. Τεράστια ποσά (συνήθως οικονομίες μιας ζωής) χάθηκαν και πολλοί πληρώνουν ακόμη τις συνέπειες καθώς η απληστία για κέρδη τους έσπρωξε σε πωλήσεις γης, σπιτιών, αγαθών, και δανεισμούς για να τα επενδύσουν στα Ponzi schemes χωρίς ούτε μία στιγμή ν' αναρωτηθούν από που έρχονται αυτά τα εξωπραγματικά κέρδη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κρίση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑΑ) το 1999 ήταν άλλη μία περίπτωση Ponzi scheme που κυριολεκτικά ξετίναξε πολλούς Έλληνες.
*Τα γνωστα φυλλαδια με τις φοβερες επιχειρηματικες ευκαιριες!!!CORE_LAN17
**Η απαντηση του Χαρβαρντ και ενα δημοσιευμα...
Tο "επιχειρηματικό μοντέλο" της Amway διδάσκεται στο Harvard!
Πολλά MLMs ισχυρίζονται ότι ο τρόπος διανομής τους διδάσκεται στο Harvard Business School. Συγκεκριμένα ένας κύριος, διανομέας της Amway ισχυρίστηκε ότι:
"Το MLM διδάσκεται πλέον στο πανεπιστήμιο του Harvard σαν υποχρεωτικό μάθημα στο τομέα του marketing, σε επίπεδο master, με τίτλο «Network Marketing - The Amway Phenomenon». Αυτό και μόνο θα έπρεπε να σας λέει πολλά, εκτός και αν υποστηρίζετε ότι το πανεπιστήμιο του Harvard διδάσκει μια απάτη τους σπουδαστές του"
Ανακοίνωση του Harvard University Graduate School of Business Administration που απορρίπτει τους ισχυρισμούς των διάφορων MLMs:
"Multilevel marketing is not and never has been part of Harvard Business School's curriculum or research agenda. Documents claiming that a study here has developed criteria for gauging successful opportunities in this area and for tracing four stages of growth in a network marketing company have no basis in fact whatsoever.
Unfortunately, the people who are making these false statements and sending out these fabricated materials are using the Harvard name, reputation, and logo to entice customers to their organizations and to promote their own self-interest and profits. In this marketing campaign of misinformation, the buyer must indeed beware."
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και άρθρο από την Wall Street Journal την Τρίτη 19/12/1995, μέρος του οποίου μπορειτε να διαβασετε παρακάτω:
Not Taught at Harvard: Multilevel Marketing
By Stephanie N. Merta
Staff Reporter of The Wall Street Journal
When it comes to endorsements, there are few more sterling names than Harvard, as in Harvard University and Harvard Business School. But when the endorsement has no basis in fact, Harvard gets it's hackles up. Of particular concern these days is the increasing number of claims that the business school endorses multilevel marketing in which distributors earn commissions on products that they or their recruits sell.
"If the registrar's office had a dollar for every call we've had over the years over whether Harvard Business School teaches multilevel marketing or has studies on it, we could throw a very nice Christmas party," reads one internal business school memo. "This claim is harder to kill than a dandelion."
What was once a nuisance now looks like grounds for potential defamation or libel lawsuits, says Frank J. Connors, a Harvard lawyer. Some handouts, for example, now claim - falsely - that Harvard has conducted "extensive research in the network marketing industry," and that the business school calls multilevel marketing "a once-in-a-lifetime opportunity."
Η λίστα με τις πιο μεγάλες και γνωστές πυραμίδες είναι πραγματικά ατελείωτη. Πολλοί, δεν θέλουν ν' αναφέρουν ότι πουλάνε προϊόντα της Amway για να μην χάσουν αμέσως τους πιθανά ενδιαφερόμενους και χρησιμοποιούν το όνομά τους για βιτρίνα (έτσι κι αλλιώς τυπικά έχουν μία "επιχείρηση"). Το όνομα της Amway έρχεται αργότερα, αφού εμπλακούν τα υποψήφια μέλη και γίνουν διανομείς. Το ίδιο ισχύει για την HerbaLife.
Εδώ στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η απάτη στο βαθμό που είναι στην Αμερική και είναι πιο εύκολο να πεισθεί το κοινό. Μερικά από τα ονόματα που θα δείτε παρακάτω δεν έχουν δικό τους σύστημα, και απλά διανέμουν τα φυλλάδια / διαφημιστικό υλικό της Amway αλλά καθώς πολλοί χρησιμοποιούν τα ονόματα αυτά για να καλύψουν την ύπαρξη της Amway σκεφτήκαμε ότι είναι αναγκαίο να μπούν. Πολλές τέτοιες "επιχειρήσεις" αποτελούν το Amway Motivational Organization (AMO) και αυτές θα δείτε στην πρώτη λίστα.
Πέρα από την Amway υπάρχουν διάφορες άλλες που είτε διανέμουν τα προϊόντα της, είτε έχουν άλλα δικά τους. Διάφορα ονόματα να προσέχετε είναι: Quixtar, Alticor, Equinox, Skybiz, Network 21, HerbaLife, LR International, AMS (Advantage Marketing Systems), Rexall, Dream Chasers, The Newest Way To Wealth, DHS club, Big Planet, DXN, Forever Living, Prepaid Legal, Nikken, Legacy for Life, Lexxus International, NuEworld, WMA Securities Inc., Neways International, Streamline International Inc., Professional Resources International Inc., κλπ. Ίσως κάποιες εταιρείες που συναντήσετε να έχουν το ίδιο όνομα με αυτές που παραθέτουμε εδώ και να είναι απλή συνωνυμία (πχ. LR International είναι μία καθαρά MLM εταιρεία ( www.lr-international.com ) ή μία απλή νομιμότατη φορτωτική εταιρεία ( www.lrinternational.com ). Ίσως όμως και όχι οπότε κοιτάξτε για διάφορα χαρακτηριστικά που θα δειτε αργοτερα. Μπορείτε πάντα να ρωτήστε σε κάποιο σχετικό online forum μήπως κάποιος ξέρει περισσότερα και μπορεί να σας διαφωτίσει. Μία πολύ καλή πηγή είναι το forum του yahoo MLM Survivors Club (http://finance.groups.yahoo.com/group/mlmsurvivorsclub/) όπου μπορείτε να πάτε και να ρωτήσετε εάν η τάδε εταιρεία είναι MLM, αν την ξέρει κανείς, αν υπάρχουν κάποιοι που γράφτηκαν κάποτε εκεί κλπ. Απαντάνε αμέσως απλά περιμένετε μέχρι το βράδυ καθώς οι περισσότεροι του group είναι στην Αμερική και είναι αρκετές ώρες πίσω.
Δώστε προσοχή σε διάφορα σκευάσματα (φύκια, πολυβιταμίνες) που χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα με διανομείς, στρατολογήσεις, μέντορες κλπ. Θα σας αναφέρουμε κάποια ονόματα που είναι πολύ πιθανό να βρείτε (ή να σας βρουν!), αλλά έχετε υπ' όψη σας ότι πολλές νέες "επιχειρήσεις" τέτοιου είδους ξεπετάγονται είτε σαν παρακλάδια των μεγάλων, είτε σαν αυτοκέφαλες οργανώσεις. Οποιεσδήποτε προσθήκες/διορθώσεις στη λίστα αυτή είναι ευπρόσδεκτες.
Κατάλογος των Amway Motivational Organization (AMO)
Τίτλος "επιχείρησης" ..............................Ιδρυτής
Ambassadors International.................................Rick Setzer
Bergfeld International Inc. .................................Bill & Lisa Bergfeld
Britt International...............................................Bill Britt
Bulmer Holdings Inc. ..........................................Roy & Mary Ann Bulmer
Covington International ......................................Rocky Covington
Crown Enterprises ..............................................Jerry & Cherry Meadows
D'Amico International ........................................Angelo & Cindy D'Amico
Diamond J Enterprises Inc. .................................Jack & Jane Pawlak
Distributed Marketing Technologies (DMT) ............Colombo & Karen DiSalvatore
Downeast ..........................................................Tim Bryan & Tedd Fish
Eckman Enterprises ............................................Howard & Janet Eckman
Executives International ......................................Tom Payne
Foley & Company ...............................................Tim & Connie Foley
F & J Enterprises .................................................Frank & Joan Mazzeo
Gilewicz Enterprises Inc. ......................................Hank Gilewicz
Hopper Enterprises ..............................................Dick Hopper
Howard & Associates ...........................................Greg & Pat Howard
International Networking Association (INA)............ Jim & Sharon Elliott - Στις 1/5/99 άλλαξε όνομα και λέγεται InterNet Associates
Internet Services ................................................Dexter & Birdie Yager
Jevi ....................................................................Jody Victor
King Associates ...................................................Don & Hanna King
Kinsler Enterprises ...............................................Jim & Bev Kinsler
Mark Day Enterprises Inc. ....................................Mark & Sandy Day
Markerman Productions ........................................Jody Victor
Mazzeo Inc. .........................................................Frank & Joan Mazzeo
McEwen & Associates ...........................................Terry & Ivonne McEwen
McConnell Family Enterprises Inc. .........................Brian & Judy McConnell
Midwest Industries ...............................................Phil Thompson
Miller Enterprises .................................................Paul Miller
Network 21 .........................................................Jim & Nancy Dornan
Paullin International .............................................Jim & Kathy Paullin
Pro Net ...............................................................Tim Foley
Shoffler Enterprises .............................................Glen & Pam Shoffler
Storms & Associates ............................................Don & Ruth Storms
The Golden Inc. ...................................................Eric & Denise Golden
True North ..........................................................Mark & Tammy Crawford
Wilson Enterprises, Inc. ή Wilson Out West..............Don Wilson
WorldWide Dreambuilders (WWDB) ........................Ron & Georgia Lee Puryear
Youngblood International ......................................Ray & Carol Youngblood
Bovill Organization ...............................................Briss Bovill
Cherry Organization .............................................Bill Cherry
Distribution Training Systems (D.T.S.) ....................Dave McCune
Independent Distributors Association (IDA) .............Bert Gulick
International Leadership Development Inc. (I.L.D.I.)... Jack & Rita Daugherty
I.B.S. ..................................................................Jerry Scrivens & Pat Gregory
Lowe Organization ................................................Trevor & Jackie Lowe
Stranney Organization ..........................................Stephen & Gemma Stranney, Pat Stranney
Μια απλή ματιά στους τίτλους των "εταιριων" και των ιδρυτων τους αρκει για να καταλαβει κανεις τι γινεται. Στην συντριπτικη πλειοψηφία χρησιμοποιουν το επίθετο τους συνοδευομενο απο τα "πιασάρικα" International/Enterprises/Organization/Associates. Αλλη μια ματιά στους ιδρυτες μας δειχνει οτι οι...ιδρυτες δεν ειναι παρα ενα ζευγάρι ανθρωπων! Ο Χαράλαμπος και η Καιτουλα Κουρκουμπίνη δηλαδη, εκαναν την εταιρία "Kourkoumbinis International/Enterprises/Organization/Associates μεσω της οποιας εσεις θα βγάλετε τα εκατομμυρια της ζωης σας με μια ιδεα η οποια ειναι το μελλον των εμπορικων συναλλαγων... Καλα κερδη!
Παρακάτω υπαρχει μία λίστα συμπεριφορών και χαρακτηριστικών τα οποία συνήθως εκδηλώνουν οι αντιπρόσωποι εταιρειών οργάνωσης δικτύων καταναλωτών. Αν κάποιος που γνωρίζετε εκδηλώνει μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά ίσως να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλά αν κάποιος εκδηλώνει όλα (ή τα περισσότερα) από αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε πιθανότατα σας πλησιάζουν για να "ρίξτε μία ματιά στην επιχειρηματική ευκαιρία".
Ό,τι κάνετε, ποτέ μα ποτέ μη δώστε το νούμερο του τηλεφώνου σας σε κάποιον που υποπτεύεστε ότι είναι διανομέας. Μπορεί να πείσετε τον διανομέα να σταματήσει να σας παίρνει τηλέφωνο, αλλά πιθανόν να έχει δώσει το τηλέφωνό σας σε όλους πάνω του (upline). Χωρίς να το ξέρετε (και χωρίς την άδειά σας) οποιοιδήποτε μπορεί να σας τηλεφωνούν για "να λύσουν κάποιες απορίες που ίσως να έχετε". Μερικοί διανομείς είναι τόσο απεγνωσμένοι να επεκτείνουν την "επιχείρησή" τους που θα πιέζουν συνεχώς για ν' αποκτήσουν πρόσβαση, αν όχι σ' εσάς, σε κάποιους από το περιβάλλον σας με τους οποίους ίσως να έχουν περισσότερη τύχη. Μην δίνετε εύκολα πρόσβαση σε τέτοιους ανθρώπους, δεν θα διστάσουν να επικοινωνήσουν γνωστούς σας λέγοντάς τους ότι τους συστήσατε εσείς κλπ.
Μερικά χαρακτηριστικά που μπορούν να προδώσουν έναν τέτοιο αντιπρόσωπο:
1. Μήπως ένας παλιός γνωστός από το σχολείο (με τον οποίο έχετε χάσει επαφή) σας πήρε τηλέφωνο πρόσφατα και σας ζήτησε να βρεθείτε χωρίς συγκεκριμένο λόγο ή για κάποιο "ασαφή" λόγο;
2. Μήπως ο ίδιος αυτός φίλος εμφανίστηκε στο ραντεβού ιδιαίτερα καλοντυμένος για μία τέτοια φιλική συνάντηση (ακόμη και φορώντας κουστούμι για ένα απλό καφέ) και είχε μαζί του σπρέϋ αποσμητικό για την αναπνοή;
3. Μήπως κάποιος θέλει να βγείτε για φαγητό και να μιλήστε για μία "επιχειρηματική ευκαιρία";
4. Βρήκατε κάποια χαρτάκια (σε παρμπρίζ, τοιχοκολλημένα) που υπόσχονται μισθό 2,000 ευρω για ημιαπασχόληση και εως 10 (!) για full time (λένε επίσης "όχι πλασιέ") από "πολυεθνική που επεκτείνεται";
5. Μήπως σας καλέσανε πρόσφατα σε μία συγκέντρωση/παρουσίαση χωρίς να σας εξηγήσουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται (σας είπαν ότι είναι "κάτι ενδιαφέρον που θ'αλλάξει τη ζωή σας" ή ακόμα και η παρουσίαση του business plan της εταιρείας στην οποία δουλεύουν);
6. Μήπως ένας γνωστός σας θέλει να σας βάλει σε μία επιχείρηση η οποία πραγματικά δουλεύει, αλλά "πρέπει να μπείτε τώρα αλλιώς θα χάσετε τη μεγάλη ευκαιρία";
7. Μήπως κάποιος σας λέει ότι υπάρχει μία υπηρεσία αγορών όπου οι πελάτες μπορούν να εξοικονομήσουν 30% (ή περισσότερο) από προϊόντα και υπηρεσίες, ή ότι μπορούν να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες από πάρα πολλές (100-1000 κλπ.) διαφορετικές και επώνυμες εταιρείες;
8. Μήπως σας προσφέρουν κασέτες, βιβλία, βιντεοκασέτες που μιλάνε για "θετική σκέψη" και κυρίως αν προέρχονται από τους παρακάτω συγγραφείς: Charles Capps, Kenneth Copeland, Kenneth Hagin, E.W. Kenyon, Edwin Cole, Jerry Saville, John Avanzini, Paul (or David) Yongi Cho, Paul Crouch, Pat Robertson, Steve Covey, Napoleon Hill, W. Clement Stone, Robert Schuller, Robert Tilton, Paul Crouch, Norman Vincent Peale;
9. Μήπως σας πλησίασε κάποιος και σας μίλησε για μία "μοναδική επαγγελματική ευκαιρία", ή "πώς θα σας φαινόταν αν δουλεύατε μόνο 10-12 ώρες την εβδομάδα και βγάζατε 1,500 ευρω.", ή "δεν θα' θελες να είσαι το αφεντικό σου", ή "μήπως ψάχνεις για εναλλακτικούς τρόπους να βγάζεις καλά λεφτά", ή "μάλλον μπορείς να με βοηθήσεις, είμαι στη διαδικασία επέκτασης της επιχείρησής μου στην περιοχή και ψάχνω για κάποιον δυναμικό άνθρωπο να το τρέξει", ή "αναρωτιέμαι αν μπορούσες να μου έδινες τη γνώμη σου για μία επιχείρηση που ξεκίνησα. Πραγματικά εκτιμώ τη γνώμη σου και θα μου ήταν χρήσιμα οποιαδήποτε σχόλια" κλπ. κλπ.
10. Μήπως στο αυτοκίνητό του (συνήθως στο πίσω παράθυρο) έχει αυτοκόλλητο "Go Diamond Now!!!" (πολλές φορές η λέξη Diamond αντικαθιστάται από την εικόνα ενός διαμαντιού) ή "Amway" ή "LR International: World of success!", "Dreamchasers" κ.α.;
Με πολύ απλά λόγια οποιοδήποτε σύστημα διανομών αγαθών δίνει περισσότερη έμφαση στη στρατολόγηση νέων μελών παρά στην πώληση και διανομή των αγαθών είναι ύποπτο. Όταν αντί να προσπαθούν να σας πουλήσουν προϊόντα, προσπαθούν να σας κάνουν "επιχειρηματίες" οι οποίοι με τη σειρά σας θα πρέπει να βρείτε κι αλλους "επιχειρηματίες" κι όχι πελάτες τότε κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Τέτοιοι "αντιπρόσωποι" είναι απεγνωσμένοι να στρατολογήσουν νέα μέλη και πολύ σύντομα θα σας πετάξουν την ιδέα.
Άλλοι πάλι σας υπόσχονται τεράστιες απολαβές για ημιαπασχόληση (ενώ οι ίδιοι δέχονται τηλεφωνήματα όλη μέρα) και μιλάνε είτε για "μεγάλη πολυεθνική που ψάχνει συνεργάτες" είτε περίτρανα δηλώνουν ότι "το Αμερικάνικο 'Ονειρο ήρθε στην Ελλάδα" κλπ κλπ. Η απορία είναι γιατί δεν κάθονται να ξεκουραστούν αφού κερδίζουν τόσα πολλά;
Επίσης, πολλές πυραμίδες χρησιμοποιούν το internet σαν κάλυψη για να σας βάλουν στο κόλπο (Network 21, Equinox κλπ). Θα σας πει κάποιος ότι ασχολείται με e-business και έχει web site που πουλάει προϊόντα στο internet. Αυτό είναι ιδιαίτερα περίεργο για κάποιον που δεν έχει e-mail, υπολογιστή ή ακόμα δεν ξέρει καν να γράψει δυό αράδες στο Word. Αυτό βέβαια δεν θα σας το πει, απλά θα σας το παρουσιάσει σαν μία εταιρεία που δημιουργεί web sites για τα μέλη της, οι οποίοι διανέμουν μέσω αυτών τα προϊόντα τους σε γνωστούς και φίλους. Αυτό είναι μία απλή βιτρίνα για να δώσει έναν αέρα "μοντέρνας επιχείρησης" η οποία χρησιμοποιείται για να εντυπωσιαστούν υποψήφια μέλη. Βέβαια, δεν έχει καμία σχέση με e-business, είναι ένας online κατάλογος ο οποίος ενεργεί σαν σύστημα παραγγελιών και μόνο. Το web shop αυτό δεν διαφημίζεται πουθενα και για να μπεις πρέπει να βάλεις τον κωδικό του αντιπροσώπου που σε στρατολόγησε. Σαν ν' ανοίξω ένα κατάστημα στο οποίο απ' έξω δεν βάζω πινακίδα και ακόμη κι αν το βρει κάποιος χρειάζομαι τον κωδικό εκείνου που του το υπέδειξε για να τον βάλω μέσα να ψωνίσει! Απλά, εδώ ο σκοπός δεν είναι οι πωλήσεις προϊόντων αλλά η στρατολόγηση νέων μελών.
Και τώρα ερχόμαστε στα δύσκολα: αφού μας βρήκαν οι περίφημοι αντιπρόσωποι, μας πιέζουν να μπούμε στο κόλπο και είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν να στήσουμε την επιχείρησή μας. Εμείς πως μπορούμε να τους διώξουμε και να τους πείσουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει;
Το βασικό που πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας είναι ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μία προσωπική σχέση (επαγγελματική, αισθηματική, συναισθηματική, φιλική, οικογενειακή) για να πουλήσουν την ιδέα τους και να πετύχουν στους στόχους τους. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε άσχημα όταν πρέπει να πούμε όχι σε κάποιον που χρησιμοποιεί έτσι την ιδιαίτερη αυτή σχέση.
Πολλές φορές κάποιοι πραγματικά πιστεύουν σ'αυτό το σύστημα και στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να προχωρήσουν παραβλέπουν και τα στοιχειώδη διαπροσωπικά (επανειλημμένα μας έχουν πλασάρει την "ιδέα" σε μπαρ, καφετέριες, πάρτυ όπου όλοι είμαστε χαλαροί και διασκεδάζουμε).
Πολλοί άλλοι ξέρουν ότι το όλο σύστημα είναι απάτη και δεν διστάζουν να επαναλαμβάνουν τα ψέμματα που τους έμαθαν να λένε για να πετύχουν το σκοπό τους (κυρίως μέσω ψυχολογικής πίεσης: "μα θα σου έλεγα εγώ ο φίλος σου τέτοια πράγματα αν δεν ήταν για το καλό σου;"). Ακόμη κι αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους φίλους μας δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε τέτοιες πιέσεις γιατί ο μόνος που θα βοηθήσουμε στην ουσία είναι εκείνος που τους έβαλε στο κόλπο και οι από πάνω του (εισηγητές του).
Στη τελική, μην μπαίνετε στη διαδικασία να τους πείσετε ότι έχουν άδικο. Είναι μέρος της τακτικής να σας πετάνε ψέυτικα στοιχεία για να σας θολώσουν μέχρι να παραιτηθείτε από την προσπάθεια και να ενδώσετε. Απλά πείτε τους ότι "εγώ πιστεύω ότι θέλω, εσύ πιστεύεις ότι θέλεις, σε πέντε χρόνια έλα να με πας βόλτα με τη Mercedes που θα έχεις κερδίσει από τα MLM. Δε μ' ενδιαφέρει ένα τέτοιο σύστημα." Σιιιιιιγά μην έρθουν.
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Να ζητάτε πάντα στοιχεία και διευκρινήσεις πάνω σε αυτά που σας λένε. Το "θα δεις μετα πως δουλεύει" και το "ασε, είναι νωρίς ακόμα" δεν αρκούν. Ρωτήστε τους για τα παρακάτω και ζητάτε πάντα έγγραφες διαβεβαιώσεις:
1 - Υπάρχει ποσό εγγραφής, και ποιό είναι; Υπάρχει κάποιο ποσό σαν "συνδρομή" και πόσο είναι;
2 - Απαιτούνται κάποιες ελάχιστες αγορές προϊόντων σε μηνιαία βάση;
3 - Τι πρέπει να κάνει ο διανομέας (minimum) για να έχει ένα ποσοστό κέρδους;
4 - Ποιά είναι η δομή της επιχείρησης; (γραμμική; πυραμιδοειδής; δυαδική; εκθετική; κ.α.)
5 - Τις περισσότερες δυνατές λεπτομέρειες πάνω στο πως πληρώνονται όλοι στην "εταιρεία".
Μόνο τα στοιχεία σας αφορούν. Οποιεσδήποτε αναφορές σε "ποιοτικά προϊόντα" και "αμέτρητα κέρδη" έχουν μόνο διαφημιστικό (και παραπλανητικό) σκοπό και απλά θολώνουν την εικόνα. Αν βγάζουν όντως τόσα λεφτά που λένε ότι βγάζουν μήπως μπορούν να σας δείξουν τη φορολογική τους δήλωση που δείχνει έσοδα και έξοδα; Μην ελπίζετε, δεν θα το κάνουν. Οι ΔΟΥ τι κάνουν με τέτοιες "επιχειρήσεις" που περνάνε προσωπικά έξοδα σαν έξοδα εταιρείας; Στον Καναδά είναι πια ξεκάθαρο ότι τέτοια έξοδα είναι προσωπικά και όχι επιχειρηματικά.
Ας δούμε τώρα με λίγα παραδείγματα γιατί δεν δουλεύει αυτό το σύστημα. Ο λόγος είναι απλός:
Για κάθε ένα που κερδίζει χρήματα, υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός νέων μελών που δεν κερδίζουν τίποτα (αντιθέτως, χάνουν καθώς πληρώνουν μηνιαία συνδρομή και δεν έχουν κέρδος). Κάθε πυραμίδα έχει διαφορετικό σύστημα πληρωμών αλλά ο πυρήνας είναι ο ίδιος. Ας πούμε λοιπόν ότι "είσαι στα λεφτά σου" όταν έχεις στρατολογήσει (έμμεσα ή άμεσα) 30 άτομα κάτω σου.
Με 30 άτομα κάτω σας, βγάζετε αρκετά για να καλύπτετε τις μηνιαίες αγορές προϊόντων σας. Είναι απλά ένα παράδειγμα και μιλάμε μόνο για "άτομα που στήνουν επιχειρήσεις", όχι πελάτες. Ας πούμε ότι αυτός είστε εσείς. Είστε "στα λεφτά σας", δεν κερδίζετε αλλά και δεν χάνετε δραχμή. Έχετε 5 "κλαδιά" και κάθε "κλαδί" περιέχει 6 ανθρώπους. Ας υποθέσουμε ότι στρατολογήσατε 5 άτομα στο πρώτο επίπεδο και καθένας από αυτούς στρατολόγησε 5 στο δεύτερο επίπεδο. Ποτέ δεν είναι τόσο εύκολο αλλά ας υποθέσουμε ότι δουλεύει χάριν παραδείγματος. Στη μικρή σας downline στο παράδειγμα αυτό, ένας δεν χάνει αλλά και δεν κερδίζει χρήματα, πέντε κερδίζουν ένα πολύ πολύ μικρό ποσό και εικοσιπέντε είναι νέοι και ξοδέψαν μόνο χρήματα.
Εδώ όμως θα μας πείτε ότι αυτοί οι 25 αγόρασαν προϊόντα που ήθελαν ν' αγοράσουν. Παίρνουν κάτι σε αντίτιμο των χρημάτων τους. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά πόσοι από αυτούς θα αγόραζαν ποτέ οτιδήποτε από αυτά αν δεν υπήρχε η "επιχειρηματική ευκαιρία"; Θυμηθείτε ότι αυτοί είναι οι "δυναμικοί και φιλόδοξοι τύποι" όχι "πελάτες". Εκτός από διανομείς γίνονται και πελάτες, και ας μην αναφέρουμε τα βιβλία, βιντεοκασέτες και όλο το "εκπαιδευτικό υλικό" που κοστίζουν κι αυτά αρκετά.
Έτσι, η αγορά προϊόντων δικαιολογείται στους νέους διανομείς σαν αναγκαία προς την επιτυχία στα δίκτυα καταναλωτών. Συχνά οι διανομείς αγοράζουν περισσότερα από τις minimum απαιτούμενες πωλήσεις γιατί πιστεύουν ότι θα τα πάρουν πίσω με κέρδος κάποια μέρα.
Εντάξει, μέχρι στιγμής αυτή η "επιχείρηση" είναι μικρή. Ας δούμε τι συμβαίνει όταν μεγαλώσει πραγματικά. Δεν θέλετε να βγάζετε απλά όσα ξοδεύετε. Θέλετε να "βοηθήστε άλλους να στήσουν επιχειρήσεις" και να βοηθήστε τον εαυτό σας να μεγαλώσει.
5 άτομα βρίσκουν 5 άτομα που βρίσκουν 5 άτομα που βρίσκουν 5 άτομα σε 6 επίπεδα συνολικά. Αυτό το σενάριο είναι συχνά εκείνο που σας δείχνουν όταν πρωτοσυναντάτε τα δίκτυα καταναλωτών. Αυτή τη στιγμή έχετε 19.530 άτομα στην "επιχείρησή" σας και είστε ήδη στο γιωτ σας κάπου στο Μονακό.
Όσο είστε διακοπές, πόσοι στην "επιχείρησή" σας περνάνε εξίσου καλά;
Οι 5 πρώτοι στο επίπεδο ακριβώς από κάτω σας, έχουν ακριβώς ένα πέμπτο από το σύνολο που έχετε εσείς. Αυτό βέβαια είναι εντελώς υποθετικό και στην πραγματικότητα οι "επιχειρήσεις" αυτές επεκτείνονται πολύ πιο δύσκολα, αλλά ας το δεχτούμε σαν παράδειγμα. Έτσι οι 5 πρώτοι έχουν 3.905 άτομα κάτω τους. Έχοντας 4.000 άτομα κάτω τους είναι αρκετά καλοί, σωστά; Ας πούμε λοιπόν ότι σίγουρα οι 5 πρώτοι είναι επιτυχημένοι.
Τι κάνουν όμως οι δικοί τους πρώτοι; Αυτοί είναι άτομα στο δεύτερο επίπεδό σας και σ' αυτό το παράδειγμα έχετε 25 άτομα στο επίπεδο αυτό. Αυτοί έχουν 780 άτομα κάτω τους και δεν είναι καθόλου άσχημα. Βέβαια, αν τους συγκρίνετε με τους 19.530 που εσείς έχετε... Αλλά οπωσδήποτε βγάζουν κάποια λεφτά το μήνα.
Στο τρίτο επίπεδο έχετε 125 άτομα στο παράδειγμα αυτό. Αυτοί τι κάνουν; Κάθε ένας από αυτούς έχει μόνο 155 άτομα κάτω τους. Λιγότερο από 8% του συνόλου σας. Κάθε ένας από αυτούς τους 125 πιθανόν να βγάζουν περίπου 3-4 φορές όσα ξοδεύουν γι αγορές προϊόντων κάθε μήνα. Και πάλι όμως είναι κέρδος.
'Ενα επίπεδο πιο κάτω και στο τέταρτο επίπεδο έχετε 625 άτομα που απλά "είναι στα λεφτά τους". Σ' αυτό το παράδειγμα, κάθε ένας από τους 625 στο τέταρτο επίπεδο έχει 30 άτομα κάτω τους. Οι αγορές προϊόντων είναι πληρωμένες, αλλά όχι η διαφήμιση (φέιγ βολάν, αφισέτες, αγγελίες κ.α.), λογαριασμοί τηλεφώνου (για να συντηρηθεί μία τέτοια ουρά 30 ατόμων θέλει συνεχή υποστήριξη), βενζίνη (ένας παλιός γνωστός μας από την Πάτρα κάνει συχνά το γύρο της Πελοποννήσου και πολλά Σαββατοκύριακα πηγαίνει μέχρι Γιάννενα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη σε "συγκεντρώσεις" πάντα για τις ανάγκες της "επιχείρησής" του) , δωρεάν δείγματα, "εκπαιδευτικό" υλικό κλπ. Μπορεί να σας λένε ότι εκπίπτουν από τη φορολογία σαν έξοδα εταιρείας (άλλο ένα σκάνδαλο που σιγά σιγά διευθετείται νομικά πχ. Καναδάς) αλλά κάποιος δεν πρέπει να τα πληρώσει έτσι κι αλλιώς;
Στο πέμπτο επίπεδο βρίσκουμε άτομα που ξοδεύουν περισσότερα απ' όσα βγάζουν. Και, το πέμπτο επίπεδο έχει πολύ περισσότερα άτομα: 3.125 άτομα με μόνο 5 άτομα κάτω τους!
Αυτό δεν είναι τίποτα συγκρινόμενο με τα 15.625 άτομα στο έκτο επίπεδο. Βέβαια βγάζετε λεφτά από αυτούς αλλά κάθε ένας από τους 15.625 διανομείς στο έκτο επίπεδο απλά ξόδεψαν χρήματα και δεν έχουν κερδίσει δραχμή. Έχουν την ίδια ευκαιρία με σας στη κορυφή; Ίσως ναι, ίσως όχι. Αλλά σε αυτό το σημείο δεχόμαστε ότι μόλις γράφτηκαν και δεν μίλησαν με κανένα (αλλιώς θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε έβδομο επίπεδο). Επίσης ξέρουμε ότι στο τελευταίο επίπεδο όλοι είναι νέα μέλη και είναι λογικό να μην έχουν βγάλει χρήματα ακόμα.
Έτσι στο παράδειγμά μας, κάθε μήνα κάθε διανομέας βρίσκει 5 νέους διανομείς. Αυτό είναι δυνατόν, αλλά πάρα πάρα πολύ δύσκολο. Η ανάπτυξη σε 6 επίπεδα μετά τους πρώτους 5 είναι πολύ πιο δύσκολη αλλά ας το δεχτούμε ότι ισχύει χάριν παραδείγματος. Έτσι, έχουμε τη συνοπτική ανάλυση της πυραμίδας των 19.530 ατόμων:
1 (εσείς) τους έχετε όλους κάτω σας και πετάτε στα ουράνια.
5 (0,026%) έχουν 3905 κάτω τους και είναι επιτυχημένοι.
25 (0,1% - ένα δέκατο του 1%) έχουν 780 άτομα κάτω τους και είναι ομολογουμένως πολύ καλά.
125 (0,64% - λιγότερο από 1%) πιθανόν να κερδίζουν 3-4 φορές τις minimum μηνιαίες αγορές προϊόντων.
625 (3,2%) βγάζουν αρκετά για να καλύψουν τις minimum μηνιαίες αγορές προϊόντων.
3.125 (16%) έχουν μόνο 5 άτομα κάτω τους και πάλι ξόδεψαν περισσότερα απ' όσα έχουν κερδίσει.
15.625 (80%) είναι νέα μέλη και ξόδεψαν περισσότερα απ' όσα έχουν κερδίσει.
Η ουσία είναι ότι κανένας στα επίπεδα 5 και 6 δεν θα κερδίσει χρήματα αυτό το μήνα. Θα κερδίσουν χρήματα στο μέλλον; Ίσως ναι, ίσως όχι. Αυτή είναι απλά μία "φωτογραφία" μίας επεκτεινόμενης πυραμίδας σε εξέλιξη απλά για να δείξουμε κάτι ενδιαφέρον:
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΥΤΟ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑΠροσθέστε τα άτομα στα επίπεδα 5 και 6 και έχετε 96% του συστήματος σας. Αυτό σημαίνει ότι όσο εσείς ψάχνετε τρόπο να μετρήστε τα "τούβλα" από δεκαχίλιαρα, 96% της "επιχείρησής" σας δεν έβγαλε δραχμή!
Δεν μας ενδιαφέρει ποιό σύστημα πληρωμών υπάρχει σε κάθε "εταιρεία οργάνωσης δικτύων καταναλωτών" καθώς το ίδιο σύστημα εκθετικής ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να μας δίνει συνεχώς κάποιους χαμένους (και μάλιστα αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία). Η αναλογία νέων μελών προς κερδοφόρα μέλη είναι σταθερή άσχετως αν έχετε 30 ή 30000 άτομα στην "επιχείρησή" σας.
Μπορεί ο καθένας να στρατολογήσει μία ακολουθία ατόμων (downline); Εκ πείρας γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν όλοι. Άλλοι είναι καλοί πωλητές, άλλοι όχι και τόσο. Ακόμη κι αν όλοι μπορούσαν (όπως στο παράδειγμά μας), ακόμη και χωρίς απώλειες (είναι γεγονός, το οποίο έχει παραδεχθεί και η Amway, ότι 50% των διανομέων τους εγκαταλείπουν το σύστημα κάθε χρόνο) ο αριθμός των χαμένων αυξάνεται εκθετικά. Αυτή είναι η "επιχείρηση" που θέλουμε; Είναι τα δίκτυα καταναλωτών μία καλή επιχειρηματική ευκαιρία; Εμείς αποφασίσαμε ότι όχι.
Ένας άλλος μύθος (ή απλά ψέμα) που θα σας πουν οι διάφοροι τέτοιοι "επιχειρηματίες" είναι ότι οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι στην Αμερική έχουν γίνει από δίκτυα οργάνωσης καταναλωτών. Ας το δούμε κι αυτό:
Το περιοδικό Upline έγραψε ότι περίπου 5 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ είναι αναμεμειγμένα σε δίκτυα οργάνωσης καταναλωτών. Ο αριθμός αυτός πιθανόν να περιέχει και πελάτες/αγοραστές προίόντων αλλά ας είμαστε γενναιόδωροι και ας υποθέσουμε ότι 5 εκατομμύρια είναι όλοι διανομείς. Μερικοί διανομείς λένε ότι "97% των διανομέων αποτυγχάνουν" (αν και οι περισσότεροι το παρουσιάζουν σαν εγγυημένη επιτυχία) για να δείξουν ότι χρειάζεται δουλειά. Και γνωρίζουμε ότι όντως χρειάζεται δουλειά (ξεχάστε αυτά που λένε για ημιαπασχόληση, χρειάζεται να τρέξει πολύ κανείς για να στρατολογήσει έστω και κάποια λίγα μέλη και δεν αρκεί μόνο να τα κρατήσει, αλλά να στρατολογήσουν κι αυτά άλλους με τη σειρά τους). Ακόμη και με το παράδειγμά μας βρήκαμε ότι 96% των ατόμων στα χαμηλότερα επίπεδα δεν κέρδισαν καθόλου χρήματα (ίσως να κερδίσουν αλλά μόνο χτίζοντας ακόμη μεγαλύτερη αλυσίδα μελών όπου πάλι καποιο 96% στα κατώτερα επίπεδα δεν θα κερδίσουν τίποτα).
Άρα, εξ' ορισμού, τουλάχιστον 4.8 εκατομμύρια από αυτά τα μέλη στις ΗΠΑ ξόδεψαν περισσότερα απ' όσα κέρδισαν. Βλέποντας το προηγούμενο παράδειγμα (που αυξάνεται εκθετικά - οι αριθμοί μπορεί να διαφέρουν αλλά η καμπύλη προόδου είναι η ίδια), από τα 5.000.000 άτομα, 160.000 θα παίρνουν απλά δωρεάν προϊόντα κάθε μήνα.
32.000 από τα 5.000.000 θα βγάζουν 3-4 φορές τις τιμές των μηνιαίων αγορών του προγράμματός τους.
5.000 θα έχουν περίπου 780 άτομα κάτω τους και πιθανόν να κερδίζουν ένα λογικό μισθό.
1.300 ακόμη θα έχουν περίπου 3.905 άτομα κάτω τους και θα βγάζουν σεβαστά ποσά.
Τέλος, στην κορυφή έχουμε μόνο 256 άτομα από 5.000.000 που έχουν πραγματικά μεγάλους αριθμούς ατόμων κάτω τους και αυτοί κερδίζουν τα πραγματικά πολλά χρήματα.
Αυτοί οι υπολογισμοί είναι βασισμένοι σε εκθετική ανάπτυξη. Είναι απλά ένας γρήγορος υπολογισμός που δείχνει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Υπολογίστε το με δικά σας στοιχεία και αριθμούς και δείτε τι σας δίνει αν διαφωνείτε με το παράδειγμά. Όμως όντως φαίνονται λίγοι, έτσι δεν είναι; Αλλά όταν ασχοληθείτε και κοιτάξτε γύρω σας τα ίδια ονόματα "επιτυχημένων" να εμφανίζονται συνεχώς πρέπει να αναρωτηθείτε πόσοι πραγματικά έχουν καταφέρει να πετύχουν σ' αυτό το σύστημα.
Δείτε κι αυτό:
Στις 24 Νοεμβρίου 1996, ο Marc Rice του Associated Press έγραψε ένα άρθρο με τίτλο "Ο εκατομμυριούχος της διπλανής πόρτας" ("The Millionaire Next Door"). Αυτό το άρθρο είναι μία κριτική ενός βιβλίου με τον ίδιο τίτλο, που γράφτηκε από τον Thomas J. Stanley και τον William D. Danko, το οποίο περιγράφει εκατομμυριούχους. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό "υπάρχουν περίπου 3,5 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ. Ο τυπικός εκατομμυριούχος εργάζεται σε δική του εταιρεία, μία κανονική/βαρετή επιχείρηση όπως ανάδοχος δημοσίων έργων, εταιρεία απολυμάνσεων, εταιρεία καθαρισμών, κατασκευαστική εταιρεία, κ.α. παρ' όλ' αυτά το άρθρο λέει ότι περίπου 1 εκατομμύριο από αυτούς τους εκατομμυριούχους έχει μία δουλειά. Το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός εκατομμυριούχου είναι 247.000 δολλάρια. Ο τυπικός εκατομμυριούχος κανονικά δεν ξοδεύει τα χρήματά του σε ακριβά αυτοκίνητα, ρολόγια, σπίτια ή ρούχα. Ο τυπικός εκατομμυριούχος δουλεύει 45-55 ώρες την εβδομάδα."
Ας υποθέσουμε ότι υποτιμήσαμε τραγικά το όλο σύστημα και ότι η οργάνωση δικτύων καταναλωτών έφτιαξε 5.000 εκατομμυριούχους, αυτό είναι απλά λίγο παραπάνω από 0,14% του συνολικού ποσού εκατομμυριούχων στις ΗΠΑ. Ακόμη κι αν έφτιαξε 10.000 εκατομμυριούχους, αυτό πάλι μας κάνει λίγο παραπάνω από 0,28% του συνόλου.
Χμμμμμ...
Επίσης, αφού όλοι πια είναι τόσο πλούσιοι γιατί τυπώνουν τέτοια άθλια και φτηνά φυλλάδια για να επεκτείνουν την "πολυεθνική επιχείρησή" τους που πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές για ημιαπασχόληση;
Πολλοί θα σας πούν επίσης ότι έτσι κι αλλιώς έχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες να γίνουν εκατομμυριούχοι μέσω δικτύων καταναλωτών παρά σαν μισθωτοί, υπάλληλοι, νοικοκυρές, κλπ.
Απλά κι ωραία, επειδή κάποιος ακολουθεί λάθος δρόμο δεν σημαίνει ότι τα δίκτυα καταναλωτών είναι αυτόματα η σωστή (και μόνη) λύση. Αν κάποιος πιστεύει ότι το να γίνει εκατομμυριούχος είναι πραγματικά στόχος της ζωής του πρέπει ν' αφιερώσει κάθε μη εργαζόμενο λεπτό στο στόχο του. Είναι φανερό ότι κανείς δεν θα γίνει εκατομμυριούχος ακολουθώντας δουλειές με κατώτατο μισθό. Το θέμα είναι ότι δεν θα πλησιάσει τα εκατομμύρια ούτε αν γραφτεί σε κάποια πυραμίδα και χάνει χρόνο, χρηματα και ενέργεια προσπαθώντας να στρατολογήσει φίλους και γνωστούς.
Πολλοί άλλοι επίσης θα σας πουν ότι δεν χρειάζεται να στρατολογήστε κάποιον, απλά ν' αγοράζετε προϊόντα από τον κατάλογό τους με φτηνότερες τιμές (ως 30%) σε σχέση με τα παραδοσιακά καταστήματα. Δυστυχώς κανείς δεν ικανοποιείται με τέτοια νέα μέλη που απλά αγοράζουν προϊόντα και δεν στρατολογούν νέα μέλη. Ιδού γιατι:
Αν κάποιος έχει την επιλογή μεταξύ του να έχει ένα πελάτη από τον οποίο πιθανόν να κερδίσουν 5%-10% σε μία μικρή μηνιαία αγορά 5.000 - 15.000 δρχ. (ίσως περισσότερα, ίσως λιγότερα) - το οποίο είναι μόνο από 250 - 1.500 δρχ. το μήνα από αυτόν τον πελάτη, χωρίς να περιμένουν περισσότερα στο μέλλον - και μεταξύ ενός διανομέα που θα βρίσκει άλλα νέα μέλη και θα του αποφέρει τα μυθικά πλούτη, εσείς ποιόν πιστεύετε ότι θα διαλέξει; Συγκρινόμενα με τα 12.000.000 δρχ./μήνα πλήρους απασχόλησης (ή ακόμα και τις 600.000 δρχ./μήνα ημιαπασχόλησης) που θρασύτατα διαφημίζουν οι "επιχειρηματίες" των δικτύων καταναλωτών, οι 1.500 δρχ. ανά πελάτη ανά μήνα όταν απλά να κάνετε πωλήσεις φαίνονται (και είναι) ασήμαντα.
Σκεφτείτε τον κόπο και το χρόνο που χρειάζεστε για να πηγαίνετε να συναντάτε κόσμο, να τους παρουσιάζετε την όλη ιδέα, να δίνετε δείγματα, καταλόγους, ίσως και να κάνετε παραδόσεις παραγγελιών. Για 1.500 δρχ;;; Ποιός θα το έκανε;
Από την άλλη, ένας φιλόδοξος νέος διανομέας θα περνούσε τον καιρό του να πλησιάζει άτομα, θα χρησιμοποιούσε τον κύκλο γνωριμιών του για κάτι περισσότερο από παραγγελίες καλλυντικών. Ένα άτομο μπορεί ν' αποφέρει εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές, φαντάζονται οι διανομείς. Ξαφνικά είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να ξοδεύει κάποιος πολύ περισσότερο χρόνο με ένα τέτοιο άτομο παρά μ' ένα απλό πελάτη.
Επίσης γνωρίζουμε ότι σε δίκτυα οργάνωσης καταναλωτών αυτοί οι "απλοί πελάτες" που αγοράζουν μόνο προϊόντα, κάποια στιγμή πλησιάζονται αναπόφευκτα και για την "επιχειρηματική ευκαιρία" του συστήματος. Υπάρχουν πολλά παράπονα ότι είναι πολύ δύσκολο να είναι κάποιος μόνο πελάτης σε δίκτυα οργάνωσης καταναλωτών γιατί οι διανομείς πιέζουν τους απλούς πελάτες να μπουν στο σύστημα και να γίνουν με τη σειρά τους διανομείς.
Πολλοί θα πουν ότι "αυτό δεν συμβαίνει ποτέ με τους πελάτες μου", αλλά πιστέψτε μας συμβαίνει πολύ πιο συχνά από το αντίθετο.
Βασικά θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους όποιους "αντιπρόσωπους" τέτοιων "εταιρειών" (εάν έφτασαν μέχρι εδώ βέβαια στο κείμενο, καθώς ανάγνωση οποιασδήποτε κριτικής του συστήματός τους απαγορεύεται μιας και "ανοίγουν δρόμο σε αρνητικές σκέψεις που βλάπτουν το στόχο") τα παρακάτω:
1. Πόσους πελάτες/αγοραστές έχετε πραγματικά (προσωπικούς πελάτες που αγοράζουν προϊόντα και όχι "αντιπροσώπους" ή "επιχειρηματίες" κάτω σας να ψάχνουν γι' άλλα θύματα);
2. Παραγγέλουν προϊόντα κάθε μήνα;
3. Μήπως αυτοί οι πελάτες εγγράφησαν αρχικά για την "επιχειρηματική ευκαιρία" και μετά από μήνες αδράνειας δικαιολόγησαν τις μηνιαίες αγορές τους αυτοαποκαλούμενοι "πελάτες";
4. Πλησιάσατε αυτούς τους πελάτες για να τους κάνετε αγοραστές προϊόντων ή μήπως τους πλησιάσατε πρώτα για να τους προσφέρετε την "επιχειρηματική ευκαιρία";
5. Αφού τα προϊόντα των δικτύων οργάνωσης καταναλωτών είναι τόσο καλά και ποιοτικά, γιατί όταν κάποιοι παρατάνε το όλο σύστημα σταματάνε να παραγγέλνουν και επιστρέφουν στα super-markets;
6. Οι φίλοι που κάνατε μέσω του δικτύου οργάνωσης καταναλωτών θα κάνουν ακόμη παρέα μαζί σας αν σταματούσατε ν' αγοράζατε και να προωθείτε προϊόντα των εταιρειών τους; Πόσο συχνά πιστεύετε ότι θα προσπαθούσαν να σας "ξαναβάλουν στο κόλπο";
7. (Αν έχετε στρατολογήσει μέλη κάτω σας) Πόσοι από αυτούς που έχετε στρατολογήσει έχουν ξοδέψει περισσότερα χρήματα απ' όσα έχουν κερδίσει; Όχι μόνο αγορές προϊόντων αλλά και "διαφημιστικό και ενημερωτικό" υλικό: βιντεοκασσέτες, κασσέτες, cds, φυλλάδια, φωτοτυπίες, βενζίνη, εισφορές για "συγκεντρώσεις", λογαριασμοί τηλεφώνου, γραμματόσημα, φάκελλοι, φέιγ βολάν, αφίσες συν οποιαδήποτε άλλα προϊόντα που δεν θα αγόραζαν αν δεν έλπιζαν ότι με αυτά θα τα καταφέρουν;
8. Μπορείτε να πείτε ειλικρινά ότι για όσους γνωρίζετε να έχουν τέτοιες "επιχειρήσεις" και τις τρέχουν ακόμα με έλλειμα, φταίνε οι ίδιοι επειδή είναι τεμπέληδες;
9. Το "διαφημιστικό και ενημερωτικό υλικό" που λέτε στους άλλους να χρησιμοποιούν, μήπως κάνουν κάτι παραπάνω από το να τους εμψυχώνουν και ν' αποτρέπουν την παραίτηση; Μήπως προτρέπουν τα άτομα αυτά ν' αγοράζουν περισσότερα προίόντα;
10. Πήγατε εσείς ο ίδιος σε καταστήματα να κάνετε συγκρίσεις τιμών ή απλά παπαγαλίζετε ότι τιμές σας έδωσε εκείνος που σας στρατολόγησε; Γνωρίζετε ότι σε πολλές περιπτώσεις προϊόντα των δικτύων οργάνωσης καταναλωτών προσφέρονται σε διαφορετικές ποσότητες από τις standard της αγοράς για ν' αποφεύγεται αυτή η σύγκριση με την διακολογία οτι ειναι υπερ-συμπυκνωμένα;
11. Πόσα ονόματα επιτυχημένων επιχειρηματιών δικτύων μπορείτε να θυμηθείτε (από την εταιρεία σας); Τι αποδείξεις έχετε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι οικονομικά επιτυχημένοι; Ποιά είναι η αναλογία του αριθμού επιτυχημένων με τον συνολικό αριθμο διανομέων της εταιρείας;
12. Πόσα άτομα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα απ' όσα έχουν κερδίσει για να "έρθετε στα λεφτά σας"; Κι αν θέλετε να κερδίζετε 400.000 δρχ. το μήνα; Τότε, πόσους τέτοιους χαμένους πρέπει να έχετε κάτω σας;
13. Πόσοι από τους πελάτες σας αγοράζουν απλά και μόνο επειδή είναι σε μία καταταση "αυτόματης παραγγελίας και παράδοσης" (auto-ship);
14. Πόσοι από τους "πελάτες" σας εγγράφησαν αρχικά σαν "επιχειρηματίες" αλλά άλλαξαν γνώμη;
15 Ποιά είναι η αναλογία "επιτυχημένων κερδοφόρων " με "ελπιδοφόρους που ξοδεύουν" στο πλάνο πληρωμών σας; Μήπως αποφύγατε ποτέ ή είπατε ψέματα για το ποσοστό επιτυχίας σας στα δίκτυα πωλήσεων; Ξέρετε πραγματικά πως έφτασε στην "επιτυχία" αυτός που σας στρατολόγησε; Πως το ξέρετε ότι έτσι είναι ;
16. Από που ακούσατε για πρώτη φορά για τα δίκτυα καταναλωτών; Τι κίνητρα είχαν εκείνα τα άτομα που σας τα παρουσίασαν; Μήπως πουλούσαν "εκπαιδευτικά" φυλλάδια, βιβλία, κασέτες ή βιντεοκασέτες; Μήπως σας συντηρούσαν τον ενθουσιασμό για να το συνεχίσετε;
17. Πιστεύετε ότι με όλες αυτές τις διαφημίσεις εκεί έξω πρέπει να μετατρέπετε όλες τις κουβέντες σας σε παρουσιάσεις/διαφημίσεις της "επιχειρηματικής σας ευκαιρίας"; Πιστεύετε ότι αυτό αρέσει στον κόσμο;
18. Με πόσους από τους φίλους ή γνωστούς που πλησίασα για να παρουσιάσω την "επιχειρηματική μου ευκαιρία" και αποφάσισαν να μην με ακούσουν ή να γραφτούν μέλη διατηρώ ακόμα πραγματικά φιλικές επαφές;
19. Πόσα χρήματα έχετε ξοδέψει μέχρι στιγμής γιατί "ξέρετε ότι θα βγάλετε πολύ περισσότερα χρήματα στο μέλλον";
20. Έχετε υπολογίσει ένα προϋπολογισμό για τον εαυτό σας; Έχετε ένα σχέδιο για το τι θα κάνετε αν συνεχίσετε να λειτουργείτε μόνο με έξοδα; Πόσο υπολογίζετε να συνεχίσετε έτσι;
Όνειρα γλυκά...
http://www.new-dimension.gr/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?27959
Με αφορμή την χθεσινή εκπομπή του Θέμη Μάνεση "Ντοκουμεντο"
(Wed Feb 07 2007, 09:27AM)
με θέμα τις πασίγνωστες πολυεθνικες εταιριες "δικτυακόυ μαρκετινγκ" σκεφτηκα να παραθεσω καποια στοιχεια που εχω για το ζητημα αυτο. Γιατι μπορει οι δημοσιογραφοι να ανακαλυψαν παλι την Αμερικη, μερικοι ομως ασχολουνται με τους απατεωνες και τα αφελη θυματα τους μερικα χρονάκια τωρα....
Οι παρακάτω δημοσιευσεις ειναι αρκετα εκτενεις και ισως κουραστικες. Αξιζει ομως πραγματικά να τις διαβασετε γιατι ειναι 100% σιγουρο οτι καποια στιγμη θα τους βρειτε μπροστα σας. Μπορει να ειναι ενας παλιος φίλος, ο πιο στενος σας φιλος, ενα μακρινο συγγενικό σας προσωπο, αλλα και οι ιδιοι σας οι γονεις που θα ερθουν να σας πουν για "κατι" που τους ειπε ενας συναδελφος και ειναι "πολυ καλη ευκαιρία για το γιο σου που ειναι φοιτητης και δεν θελει να δουλευει όλη μερα". Διαβαστε πριν την πατησετε.Τα παρακάτω στοιχεία δεν ειναι δικά μου. Δεν θα πω ποιων ειναι, γιατι αρκετα τους εχουν κυνηγησει. Την ευθυνη των γραφομενων αναλαμβανω λοιπον εγω.
Μα τι θέλει πάλι αυτός ο συνάδελφος από τη δουλειά που κατά τύχη πετύχατε στο φωτοτυπικό; Ένα γειά είπατε και επέμεινε να πάρει το κινητό σας για "να τα πείτε καμιά μέρα". Εδώ καλά-καλά δεν ξέρετε τ' όνομά του αλλά επιμένει, οπότε του το δίνετε ετοιμάζοντας τις δικαιολογίες για την περίπτωση που επιχειρήσει να σας τηλεφωνήσει.
Ή ο άλλος που σας πλησίασε μ' ένα αέρα επιτυχημένου και σας παρουσίασε σαν επάγγελμα του "βοηθώ τον κόσμο να βγάλει χρήματα". Εσείς ρωτάτε "τι είναι αυτό" και σας παίρνει το τηλέφωνο για να σας εξηγήσει από κοντά.
Να όμως που σε δυό μέρες σας πήρε τηλέφωνο για να βγείτε για καφέ κι εκεί σας είπε με τι ενδιαφέροντα πράγματα ασχολείται τώρα πια, πόσο άλλαξαν τη ζωή του και πως θ'αλλάξουν τη δική σας αρκεί να πάτε σε μία συγκέντρωση που οργανώνει η εταιρεία του. Πηγαίνετε εκεί και βλέπετε ένα σωρό άσχετους, από διάφορες ηλικίες και κοινωνικές τάξεις, χαμένους σαν κι εσάς, να μην ξέρετε γιατί σας έφεραν εδώ. Μέχρι εκεί σας έχουν μπει υποψίες και τελικά οι φόβοι σας επαληθεύονται: Είναι άλλο ένα "αεροπλανάκι", ή αλλιώς "πυραμίδα" ή όπως τους αρέσει να το λένε "οργάνωση δικτύου καταναλωτών" ή "πολυεπίπεδο marketing" ή "δικτυακό marketing".
Η ιστορία είναι γνωστή σε πολλούς, αλλα σκοπός μου ειναι να προειδοποιήσω τους υπόλοιπους που δεν έχουν ακούσει ακόμα τις Σειρήνες του Multi Level Marketing (ή αλλιώς MLM) να τους υπόσχονται αιώνια πλούτη σε αντάλλαγμα 2 ωρών δουλειάς την ημέρα. Πολλοί την πατάνε και ξοδεύουν χρόνο και χρήμα κυνηγώντας ένα άπιαστο πλουτισμό και πλουτίζουν εκείνους που τους έβαλαν στο κόλπο. Δεν αντέχουμε άλλα ζόμπι να μας παίρνουν τηλέφωνο και να μας πρήζουν μέρα-νύχτα για να "μπούμε στο κόλπο".
Πάρτε μια βαθιά ανάσα και εξερευνήστε τον σκοτεινό κόσμο του MLM, και ετοιμαστείτε για την στιγμή που θα σας χτυπήσουν την πόρτα.
Πιστέψτε μας, δεν θ' άργήσουν! (ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ)
Τι είναι μία "πυραμίδα";
Μία πυραμίδα (ή αεροπλανάκι, επιχείρηση οργάνωσης δικτύων καταναλωτών, επιχείρηση πολυεπίπεδου marketing, επιχείρηση δικτυακού marketing) είναι ένα απατηλό σύστημα για να βγάζει κανείς χρήματα, το οποίο απαιτεί ένα ατελείωτο ρεύμα στρατολογημένων μελών για την επιτυχία. οι συμμετέχοντες
α) δίνουν χρήματα σ' εκείνους που τους στρατολόγησαν και
β) στρατολογούν νέα μέλη για να τους πάρουν χρήματα.
Η όλη απάτη καλύπτεται με μία "επιχειρηματική ευκαιρία" από μία "μεγάλη πολυεθνική" η οποία ποτέ δεν κατονομάζεται και δηλώνει ότι απλά 8έλει να προωθήσει κάποια προϊόντα και τίποτε άλλο (ισχυρίζονται ότι δεν είναι ούτε πλασιέ ούτε telemarketing). Τα ποσά που υπόσχεται η ευκαιρία αυτή είναι από μόνα τους ύποπτα*.
Μία πυραμίδα λέγεται έτσι επειδή το όλο σύστημα απεικονίζεται σαν ένα τρισδιάστατο τρίγωνο. Αν μία πυραμίδα ξεκινούσε από έναν άνθρωπο στην κορυφη με απλά 10 άτομα κάτω του (οι οποίοι λέγονται downlines), και 100 κάτω τους, και 1000 κάτω τους κλπ. η πυραμίδα θα απασχολούσε όλους τους ανθρώπους στη γη σε μόνο 10 στρώματα μ' ένα μόνον απατεώνα στην κορυφή. Ένα διάγραμα θα μας βοηθούσε να το δούμε αυτό:
1
10
100
1,000
10,000
100,000
1,000,000
10,000,000
100,000,000
1,000,000,000
10,000,000,000
10
100
1,000
10,000
100,000
1,000,000
10,000,000
100,000,000
1,000,000,000
10,000,000,000
Έτσι, σε μία πολύ σύντομη σειρά, οι 10 που στρατολογούν 10 κλπ. θα φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια, κατά πολύ παραπάνω από τον πληθυσμό της γης. Αν ο συνολικός πληθυσμός της γης ήταν 5 δισεκατομμύρια και όλοι ήμασταν αναμεμειγμένοι σε μία πυραμίδα, το κατώτερο στρώμα θα αποτελούνταν από περίπου το 90% του πλανήτη, δηλαδή περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Έτσι για 500 εκατομμύρια κερδισμένους, 4,5 δισεκατομμύρια πρέπει να είναι χαμένοι.
Σε μία απροκάλυπτη, καθαρή πυραμίδα, ένα μέλος πρέπει να δώσει ένα ποσό, π.χ. 10.000 δρχ. σ' εκείνο που θα τον βάλει στο κόλπο. Από τη στιγμή αυτή, στρατολογεί π.χ. 10 ακόμη μέλη τα οποία του δίνουν 10.000 δρχ. ο καθένας. Στην ουσία έδωσε 10.000 και κέρδισε 90.000. Για να συνεχίζουν να κερδίζουν όλοι και να μη χάνει κανείς, η εγγραφή νέων μελών πρέπει να συνεχίζεται αιώνια. Σ' ένα πλανήτη με περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, ακόμη κι αν ο πλανήτης είναι σαν τη Γη με περίπου 6 δισεκατομμύρια πιθανά μέλη, όλοι ξεμένουν από νέα μέλη αρκετά σύντομα. Έτσι λοιπόν, το αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτο: στην καλύτερη περίπτωση κάποιοι φεύγουν με πολλά λεφτά, ενώ οι περισσότεροι χάνουν όσα έβαλαν. Με άλλα λόγια, ο μόνος τρόπος να βγάλει κάποιος χρήματα από μία τέτοια διαδικασία είναι εξαπατώντας άλλους υποσχόμενος ότι κάτι θα κερδίσουν κι αυτοί, ενώ αυτό είναι αδύνατον.
Εάν δεν υπάρχει σαν κάλυψη η πώληση κάποιων προϊόντων και απλά δίνει κάποιος λεφτά τότε λέγεται αεροπλανάκι. Όταν μπαίνεις στο κόλπο είσαι ο επιβάτης. Αν στρατολογήσεις ένα συγκεκριμένο αριθμό μελών (πχ. 5) γίνεσαι αεροσυνοδός. Όταν όλοι αυτοί στρατολογήσουν με τη σειρά τους άλλους 5 γίνεσαι βοηθός πιλότου (και αυτοί αεροσυνοδοί). Όταν πια και εκείνοι οι νέοι στρατολογήσουν άλλους 5 τότε γίνεσαι βοηθός πιλότου και με το επόμενο επίπεδο γίνεσαι πιλότος και την κάνεις με όσα λεφτά έχουν δώσει όλοι οι από κάτω σου.
Εδώ επιστρατεύεται το ψεύδος και η απάτη για να κερδίσουν κάποιοι χρήματα από κάποιους άλλους. Γι αυτό είναι παράνομες. Δεν είναι παράνομες γιατί στρατολογούν ανθρώπους οι οποίοι στρατολογούν άλλους. Αυτό είναι νομιμότατο και ισχύει ως ένα βαθμό σε πολλές νομοταγείς επιχειρήσεις. Δεν είναι παράνομες γιατί δίνουν λεφτά σε ανθρώπους. Κι αυτό είναι νομιμότατο. Είναι παράνομες γιατί εξαπατούν τους ανθρώπους για να βγάλουν αυτά τα λεφτά. Αυτή είναι η νομική έννοια της απάτης.
Πρακτικά βέβαια, καμία πυραμίδα δεν θα δουλέψει έτσι ποτέ γιατί το σύστημα δεν θα βρεί ποτέ τους αριθμούς μελών που υπολογίσαμε. Όλες οι πυραμίδες πεθαίνουν όταν οι πιο πρόσφατα εγγεγραμμένοι δεν στρατολογούν αρκετά νέα μέλη για να συντηρήσουν εκείνους στα πιο πάνω επίπεδα. Πάντα υπάρχουν αρκετοί που μυρίζονται την απάτη και εγκαταλείπουν το σύστημα, αφήνοντας κενά που πασχίζουν να καλύψουν εκείνοι που τους στρατολόγησαν. Ύστερα από λίγο καιρό πολλοί βλέπουν ότι από το ένα επίπεδο στο άλλο οι αριθμοί μελών που προστίθενται φτάνουν σε μεγέθη τα οποία αδυνατούν να επεκταθούν.
Οι πυραμίδες είναι δημοφιλείς γιατί βασίζονται στην απληστία και η απληστία θολώνει την κριτική σκέψη. Οι ευχές μετατρέπονται σε γεγονότα. Οι διστακτικοί είναι ηλίθιοι γιατί δεν συμμετέχουν. Οι επιθυμίες παρουσιάζονται σαν πραγματικότητα. Το να ρωτά κανείς ερωτήσεις και διευκρινήσεις είναι αγενές και αδιάκριτο. Οι απατεώνες ξέρουν πως δουλεύει η απληστία και αρκεί ένας επιτήδειος και αδίστακτος πωλητής για να ξεκινήσει η ιστορία.
Επιπλέον, αν θέλω να στρατολογήσω νέα μέλη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω είναι να τους πείσω ότι δεν παίρνουν μέρος σε μία πυραμίδα. Ίσως να ξέρουν ότι είναι παράνομες ή να συνειδητοποιήσουν ότι ένα ποσοστό 90% είναι χαμένοι. Έτσι τους λέω ότι παίρνουν μέρος σε μία λέσχη, ένα club. Δίνω στη λέσχη ένα ωραίο όνομα όπως "Σύνδεσμος Ενεργών Επενδυτών", "Club Επιτυχημένων", "Dream Chasers" κλπ. Δεν ενοχλεί το πόσο γλυκανάλατο ή cheesy φαίνεται, μάλλον αρέσει στον κόσμο και φαίνεται businesslike (τι να πούμε...). Τους διαβεβαιώ ότι είναι εγκεκριμένο απο την εφορία και διοικείται από ένα δυναμικό μορφωμένο άτομο που ξέρει τι κάνει. Αν είμαι καλός, θα με πιστέψουν και με τη σειρά τους θα μεταδώσουν το μήνυμα στο περιβάλλον τους.
Τώρα πια πολλές εταιρειες χρησιμοποιούν σαν κάλυψη πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών για να δικαιολογηθούν και να κάνουν την πρόταση να φαίνεται πιο ελκυστική, νόμιμη και αθώα στα νέα μέλη. Ξεκινάμε αγοράζοντας αγαθά για το σπίτι και κερδίζοντας ποσοστά επί των πωλήσεων. Σύντομα, εκείνος που μας στρατολόγησε μας πιέζει να στρατολογήσουμε νέα μέλη με τη σειρά μας καθώς τα κέρδη από την απλή πώληση αγαθών είναι μηδαμινά. Στο μεταξύ πληρώνουμε κάποια μηνιαία συνδρομή στο δίκτυο αυτό, καθώς και αγοράζουμε εκπαιδευτικό υλικό (πάλι από τους ίδιους που μας έγραψαν στο δίκτυο) για να γίνουμε καλύτεροι στις πωλήσεις. Το αποτέλεσμα είναι, μετά από μερικούς μήνες οι περισσότεροι όχι μόνο δεν κέρδισαν, αλλά βγήκαν χαμένοι από αυτή την "επιχειρηματική ευκαιρία". Πολλοί αφού δήλωναν "επιχειρηματίες" με μία "συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση διανομέων" αποφάσισαν να παραιτηθούν από τις μέχρι τώρα εργασίες τους και ν' αφιερωθούν σ' αυτή τη νέα "επιχείρηση". Έτσι έχουμε μέλη που πιστεύουν ότι κάνουν μία δουλειά σαν τις άλλες (αν όχι καλύτερη, μιας και σ' ένα χρόνο "θα είναι σε κάποια ακτή της Καραϊβικής και θα κάνουν ισόβιες διακοπές"). Η ιδέα πλασάρεται σαν ένα νέος επαναστατικός τρόπος πωλήσεων. Ρωτήστε ένα τέτοιο "επιχειρηματία" γιατί δεν διαφημίζει ποτέ τα προϊόντα που πουλάει αλλά μόνο την "επιχειρηματική ιδέα"; Θα σας πει ότι στα δίκτυα πωλήσεων δεν διαφημίζουμε όπως στο συμβατικό εμπόριο και "εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά". Τότε γιατί τυπώνουν φέιγ βολάν και φυλλαδιάκια που διατυμπανίζουν εκατομμύρια για ημιαπασχόληση (μήπως αυτή δεν είναι συμβατική διαφήμιση);
Άλλες πάλι (πχ. HerbaLife) πουλάνε το προϊόν τους και καθ' οδόν σας πλασάρουν την επιχειρηματική ιδέα απλά σαν ένα τρόπο να "εξοικονομήστε χρήματα". Σύντομα, έχετε γίνει αντιπρόσωπός τους και τρέχετε μέρα-νύχτα, ξοδεύετε χρόνο και χρήμα για να καταφέρετε να στρατολογήστε αρκετά νέα μέλη ούτως ώστε να γλυτώστε κάποια χρήματα... Παράδοξο ε;
Για να δούμε τα βασικά συστατικά ενός MLM (πρόγραμμα πολυεπίπεδου marketing):
Επιχειρηματική Ιδέα - Είναι το περίφημο "κόλπο" που θα σας πετάξει για δόλωμα ο αντιπρόσωπος, με σοβαρότητα, καθώς θα μιλάτε για κάτι αδιάφορο. Αν έχετε μηχανή θα σας ρωτήσει "Τι μηχανή έχεις;" και αφού του απαντήσετε θα σας πει "πως θα σου φαινόταν αν του χρόνου μπορούσες να έχεις την πιο ακριβή BMW"; Εσείς θ' αναρωτηθείτε "Μα πως;" και θα σας πετάξει την "Ιδέα". Το ψάρεμα του υποψήφιου για να εντοπιστούν οι ανάγκες ή επιθυμίες στις οποίες θα δοθεί σαν λύση το MLM είναι κλασική περίπτωση. Είτε ψάχνετε για δουλειά, λεφτά, αμάξι, μηχανή, σπίτι, κότερο, η επιχειρηματική ιδέα είναι ο ιδανικός τρόπος να τα αποκτήσετε. Η πιο σωστά να βοηθήσετε τους "από πάνω" να τα αποκτήσουν...
Εγγραφή επί πληρωμή στο πρόγραμμα - Ώστε σας προσέλαβαν να πουλάτε προϊόντα και πρέπει να πληρώσετε εγγραφή; Αν τα προϊόντα έχουν κάποια, οποιαδήποτε έστω, αξία η εταιρεία πρέπει να βγάζει τα λεφτά της από πωλήσεις αυτών των προϊόντων. Ή μήπως τα βγάζει από εσάς;
Υλικό προώθησης πωλήσεων - Πολλά προγράμματα MLM έχουν υποαπάτες μέσα στις απάτες που τα ίδια είναι. Αυτά είναι τα distributor kits με διαφημιστικό υλικό, κασέτες, βιντεοκασέτες και βιβλία σχετικά με το πρόγραμμα και τον τρόπο που πρέπει να πλασάρεται. Για σκεφτείτε το λίγο. Μία εταιρεία θέλει να πουλήσετε τα προϊόντα της κι εσείς πληρώνετε το διαφημιστικό τους υλικό; Όταν προσθέσετε και τα τεράστια κέρδη που οι top dogs στην κορυφή της πυραμίδας βγάζουν από πωλήσεις τέτοιων kits τότε κάτι βρωμάει. Αλλά βέβαια αυτό είναι ένα νέο είδος οικονομίας κι εμείς δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Κρίμα...
Εκπαιδευτικά Σεμινάρια - Άλλος ένας ωραίος τρόπος αρμέγματος των θυμάτων είναι τα "εκπαιδευτικά σεμινάρια" που οργανώνονται από πολλά MLMs για να "εκπαιδεύσουν" τους αντιπροσώπους τους σχετικά με τις πωλήσεις. Δεν γίνεται σχεδόν καθόλου πραγματική εξάσκηση, απλά χοντρά λόγια για το πως θα πλουτίσουν όλοι στο μέλλον, και γενικολογίες για να κρατάνε το ηθικό ψηλά. Πολλοί MLMers υποστηρίζουν ότι είναι ένα είδος εκπαίδευσης χρήσιμο και πρακτικό (γι αυτό και δικαιολογούνται τα ποσά που δίνουν τα μέλη για να συμμετάσχουν). Τολμούν επίσης να συγκρίνουν τον κάθε απατεώνα που φέρνουν να μιλήσει εκεί με σοβαρούς επιστήμονες οι οποίοι πηγαίνουν σε συνέδρια (και πρέπει ανάλογα να πληρώνονται). Υποτίθεται ότι είναι προαιρετικά αλλά ξέρουμε καλά πόσες επιλογές αφήνουν οι από πάνω στα μέλη που διστάζουν ("είναι 100% προαιρετικά αλλά και 100% απαραίτητα", "είναι προαιρετικά, όπως κι η επιτυχία"). Αυτά τα φοβερά και τρομερά σεμινάρια που είναι τόσο χρήσιμα για τις πωλήσεις των προϊόντων γιατί να τα πληρώνει κανείς από την τσέπη του ενώ θα έπρεπε να το κάνει η ίδια η εταιρεία για το προσωπικό της;
Μόνο τα άτομα στην κορυφή κερδίζουν λεφτά - Όου γιες, εκείνοι στα πρώτα δύο επίπεδα είναι πάμπλουτοι, όντως οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα, έχουν ιδιωτικά jets, πάνε κρουαζιέρες. Οι φωτογραφίες τους σε επαύλεις και μπροστά από κότερα είναι αληθινές. Ξέρετε γιατί; Γιατί τρώνε λεφτά από όλους τους υπόλοιπους από κάτω οι οποίοι έχουν να επιδείξουν μόνο τεράστια χρέη. Από κάπου πρέπει να έρχονται όλα αυτά τα κέρδη κι ένα κλασικό ψέμα που θα σας πούνε είναι "μπες τώρα που είναι νωρίς για να έχεις τεράστια κέρδη μετά που όλοι θ'ακολουθήσουν" ή "γίνεται χαμός, όλοι μπαίνουν, εσύ τι θα κάνεις;" για να σας εξαναγκάσουν να μπείτε τώρα, χωρίς πολλή σκέψη, κι ας έχουν οι μεγαλύτερες τέτοιες εταιρείες εδώ και αρκετά χρόνια στάσιμο πληθυσμό.
Το ποσοστό παραίτησης από τα MLM είναι τεράστιο - Οι περισσότεροι (και οι πιο τυχεροί) τα παρατάνε αμέσως αφού διαπιστώσουν ότι δεν πάει μακρυά. Από τους εναπομείναντες που θα το πολεμήσουν, οι ανώτεροί τους θα τους πούν ότι είναι οι "επιτυχημένοι", οι "εκλεκτοί", οι "πραγματικοί στρατιώτες" δηλαδή πέτυχαν να εξαπατήσουν άλλους οι οποίοι πιθανόν να ξοδέψουν μερικά λεφτά και μετά να παραιτηθούν. Οι οργανωτές τέτοιων schemes γνωρίζουν τις πιθανότητες και τα ποσοστά και ακόμη κι αν κάποιος καταφέρνει να φέρει απίστευτα πολύ κόσμο μέσα στο κόλπο τα κέρδη που έχουν αυτοί είναι πολύ περισσότερα.
Πίστη! - Οι οργανωτές MLM προγραμμάτων λένε στους αντιπροσώπους/διανομείς ότι πρέπει να πιστέψουν στο πρόγραμμα. Σε μία προσπάθεια εξάλειψης κριτικής σκέψης και πλύσης εγκεφάλου (δεν υπερβάλλουμε, βλεπε παρακατω) το θύμα πρέπει να πιστέψει ότι είναι μέρος των εκλεκτών που θα γίνουν σύντομα πλούσιοι. Αυτό το σύντομα βέβαια αργεί κάπως αλλά "πιστέψτε"! Πολλοί διανομείς είναι τόσο απόλυτοι και πιστεύουν στο δίκαιο του MLM τους ούτως ώστε πιστεύουν πραγματικά τα ψέμματα που λένε για τα προϊόντα τους. Αυτό δεν τα κάνει λιγότερο ψέμματα. Επίσης είναι ενδεικτικό ότι όταν κάποιος εγκαταλείπει το MLM ξαναγυρίζει στα προϊόντα λιανικής κι εγκαταλείπει όλα εκείνα τα μοναδικά προϊόντα που πουλούσε με τόσο ζήλο. Γιατί άραγε;
Downline - Όταν κάποιος μπαίνει σ'ένα MLM του υπόσχονται ότι αν είναι "επιτυχημένος" (στην εξαπάτηση άλλων) θα δημιουργήσει μία μεγάλη ακολουθία μελών οι οποίοι θα στρατολογούν κι άλλους συνεχώς. Η ακολουθία αυτή από επίπεδα μελών λέγεται downline και υποτίθεται ότι αν κάποιος ακολουθεί το σύστημα που του υπαγορεύει εκείνος που τον έγραψε (ο οποίος λέγεται upline ή ανάδοχος) σύντομα θα χτίσει ένα τεράστιο downline που θα του αποφέρει τεράστια κέρδη. Η υπόσχεση αυτή είναι εντελώς απατηλή και όπως είδαμε παραπάνω βρίσκει πολλούς περιορισμούς. Ακόμη κι αν κάποιος πετύχει να εξαπατήσει πολύ κόσμο το μόνο που κερδίζει έιναι όλο περισσότερη εργασία (να κρατάει κανείς κόσμο μέσα σε μία απάτη χωρίς κέρδος θέλει πολύ δουλειά κι επιμονή) και λίγα μικροπρόθεσμα κέρδη μέχρι να τα παρατήσει αφού μετά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συντηρήσει ένα downline καθώς μέλη φεύγουν από παντού και νέα πρέπει να προστεθούν.
Αγορά προϊόντων από τους ίδιους τους διανομείς - Πολλοί διανομείς αναγκάζονται ν' αγοράζουν οι ίδιοι προϊόντα καθώς δεν καταφέρνουν να πουλήσουν αρκετά σε άλλους. Μαζικές πωλήσεις είναι σημείο επιτυχίας για τους άλλους και οι νέοι διανομείς συχνά αγοράζουν τεράστιες ποσότητες για ν' ανέβουν στο επόμενο επίπεδο. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα MLMs στα οποία κάποιος μπορεί να εξαγοράσει την άνοδό του σ' επόμενο επίπεδο. Το μόνο που μένει είναι μεγάλες ποσότητες φτηνιάρικων προϊόντων κι ένα χρέος από τις αγορές.
Προσποιητή επιτυχία - Η αγορά προϊόντων από τους ίδιους τους διανομείς είναι ένας μόνο τρόπος προβολής ανύπαρκτης επιτυχίας. Για να πείσετε τα υποψήφια θύματα πρέπει να πείτε πολλά ψέμματα για δήθεν υψηλές απολαβές, να ξοδεύετε πολλά λεφτά για να δίνετε την εντύπωση ότι έχετε πετύχει. Πολλοί δεν έχουν χρήματα για πέταμα κι όμως δανείζονται για να δώσουν την εντύπωση επιτυχημένου, συνήθως από προτροπές των uplines τους οι οποίοι τους διαβεβαιώνουν ότι τα πλούτη δεν αργούν να έρθουν. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι τα πλούτη δεν έρχονται ποτέ και αφού κάποιοι τα παρατάνε, τους μένουν μόνο χρέη. Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες για επιτυχημένους αντιπροσώπους οι οποίοι οδηγούσαν Mercedes και BMW αλλά μετά δεν είχαν λεφτά να φάνε, να πιούν ένα καφέ ή να πληρώσουν νοίκι, λογαριασμούς και τη δόση για τη Mercedes.
Επιτυχημένοι - Αυτοί είναι οι "θεοί" του MLM οι οποίοι έρχονται από έξω και μας μιλάνε σε συγκεντρώσεις για το πως έγιναν πάμπλουτοι από το x MLM. Αυτοί πολλές φορές είναι επαγγελματίες απατεώνες και βγάζουν λεφτά μόνο και μόνο από τέτοιες εμφανίσεις και ομιλίες κι επίσης εμφανίζονται σε περισσότερα από ένα MLMs και λένε την ίδια ιστορία. Ο σκοπός τους είναι να έρθουν, να πουλήσουν ψεύτικες ιστορίες και να ψήσουν νέα μέλη. Μην τους πιστεύετε, μην περιμένετε να γίνετε "πλούσιοι" σαν κι αυτούς και ρωτήστε τους για τις δόσεις της αμαξάρας που χρωστάνε ακόμη. Το κόλπο είναι παλιό, να βάζεις έναν μιλημένο να το παίζει επιτυχημένος (ακόμη και οι παπατζήδες το έκαναν).
Διασημότητες - Πολλά MLMs θα σας πουν ότι "ο τάδε celebrity μόλις μπήκε στο πρόγραμμα" για να φανούν αξιόπιστα. Ο celebrity αυτός όμως δεν έβγαλε τα λεφτά του στο MLM αυτό - ούτε κι εσείς.
Άρνηση κριτικής - Αν δείτε το τάδε MLM να παρουσιάζεται αρνητικά σ' ένα website ή δημοσιογραφική εκπομπή ή ακόμη και συζήτηση και το αναφέρετε σ' ένα αντιπρόσωπο τότε έχει έτοιμες τις απαντήσεις. "Προσπαθούν να μειώσουν τις καλές ευκαιρίες", "συνομωτούν εναντίον των πραγματικά κερδοφόρων εταιρειών γιατί αυτές είναι το μέλλον", "δεν καταλαβαίνουν τη νέα οικονομία και αντιστέκονται", "είναι αποτυχημένοι ενώ εμείς είμαστε νικητές και μας ζηλεύουν", "μην ακούς τους χαμένους, μόνο τους νικητές" κλπ. Η συμβουλή τους είναι "να μην τους ακούμε γιατί φέρνουν αρνητικές σκέψεις και μας στερούν από τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους σκοπούς μας". Όταν κάποιος προσπαθεί να σας πουλήσει ένα MLM και πείτε "α, κι άλλο MLM ;" θα σας ρωτήσει "Γιατί; Τι ξέρεις για το x MLM;" για να δει πόσα ξέρετε σχετικά με το MLM του και πως θα σας το πουλήσει. Πολλοί θ' αρνηθούν μέχρι εσχάτων ότι όλα αυτά που λέμε ισχύουν και θα σας γεμίσουν με ψεύτικες υποσχέσεις και "στοιχεία" που τους πάσαραν από πάνω. Ένα πράγμα προσέξτε: μείνετε ανοιχτοί σε κριτική και αξιολογήστε αντικειμενικά ότι σας λένε υπέρ ή κατά των MLM. Το ότι σας λέει κάποιος ότι πχ. το MLM διδάσκεται στο Harvard δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα αλήθεια. Στείλτε ένα e-mail στο Harvard και δείτε μόνοι σας (βλεπε παρακατω απαντηση του Χαρβαρντ).**
Ενώ στην αρχή τους περιέγραφαν σαν "γεννημένους νικητές" και τους προσέφεραν ένα σύστημα που "δουλεύει για όλους" και είναι "αδύνατο να μην κερδίσεις" από αυτό, στο τέλος τα χαρτιά αλλάζουν και τώρα τους αποκαλούν "χαμένους" και άτομα "χωρίς κίνητρα και φιλοδοξίες" που απλά δεν προσπαθούν αρκετά για να φτάσουν τους στόχους τους. Έτσι όλοι όσοι εγκαταλείπουν το σύστημα, πιστεύουν ότι φταίνε οι ίδιοι και δεν σκέφτονται ούτε μία στιγμή ότι το όλο σχήμα είναι μία καλοστημένη απάτη που εμπεριέχει περιορισμούς και στην ουσία είναι φτιαγμένο έτσι ούτως ώστε η πλειοψηφία (90%+) να χάνει.
Μία άλλη πιο ύπουλη μορφή πυραμίδας είναι το Ponzi scheme , που πήρε το όνομά της από τον Charles Ponzi, έναν Αμερικανό ιταλικής καταγωγής. Τον Ιούνιο του 1919 ο Ponzi έπεισε κάποιους να επενδύσουν ότι ποσό ήθελαν σ' αυτόν και θα είχαν κέρδος 50% επί του ποσού που είχαν επενδύσει κάθε 90 ημέρες. Έχτισε την αξιοπιστία του πληρώνοντας τους πρώτους με τα λεφτά που έβαζαν όσοι έμπαιναν στην πυραμίδα αργότερα έτσι όλοι πείστηκαν ότι όντως ήταν κερδοφόρος επένδυση καθώς έδινε αυτά που υπόσχονταν. Σιγά σιγά άνθρωποι έρχονταν στη Βοστώνη (η έδρα του) απ'όλη τη Νέα Αγγλία για να επενδύσουν εως ότου η εφημερίδα Boston Globe τον ξεσκέπασε τον Αύγουστο του 1920 και το όλο σχήμα κατέρρευσε. Εδώ δεν απαιτείται η άμεση στρατολόγηση νέων μελών, απλά η ανοιχτή διαφήμιση των κερδών που μπορεί να έχει κάποιος εάν επενδύσει στην "εταιρεία" αυτή και τα θύματα θα έρθουν μόνα τους. Στην αρχή το scheme δίνει τεράστια κέρδη (20%-30% κέρδος το μήνα επί του ποσού που επενδύθηκε) για να γίνει γνωστό, μετά καλύπτει τα ποσά αυτά από τους επόμενους που "επενδύουν" και συνεχίζει έτσι μέχρι τη στιγμή που σταματάν να έρχονται νέοι επενδυτές και η όλη ιστορία καταρρέει. Χαρακτηριστικά τέτοια περιστατικά που εξελίχθησαν σε εθνική οικονομική καταστροφή παρατηρήθηκαν στο Ισραήλ το 1983, στη Ρουμανία το 1993, στη Ρωσία το 1994, στην Αλβανία το 1997, στη Δημοκρατία των Σκοπίων το 1997κλπ. Δείτε το σχετικό μας κείμενο. Τεράστια ποσά (συνήθως οικονομίες μιας ζωής) χάθηκαν και πολλοί πληρώνουν ακόμη τις συνέπειες καθώς η απληστία για κέρδη τους έσπρωξε σε πωλήσεις γης, σπιτιών, αγαθών, και δανεισμούς για να τα επενδύσουν στα Ponzi schemes χωρίς ούτε μία στιγμή ν' αναρωτηθούν από που έρχονται αυτά τα εξωπραγματικά κέρδη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κρίση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑΑ) το 1999 ήταν άλλη μία περίπτωση Ponzi scheme που κυριολεκτικά ξετίναξε πολλούς Έλληνες.
*Τα γνωστα φυλλαδια με τις φοβερες επιχειρηματικες ευκαιριες!!!CORE_LAN17
**Η απαντηση του Χαρβαρντ και ενα δημοσιευμα...
Tο "επιχειρηματικό μοντέλο" της Amway διδάσκεται στο Harvard!
Πολλά MLMs ισχυρίζονται ότι ο τρόπος διανομής τους διδάσκεται στο Harvard Business School. Συγκεκριμένα ένας κύριος, διανομέας της Amway ισχυρίστηκε ότι:
"Το MLM διδάσκεται πλέον στο πανεπιστήμιο του Harvard σαν υποχρεωτικό μάθημα στο τομέα του marketing, σε επίπεδο master, με τίτλο «Network Marketing - The Amway Phenomenon». Αυτό και μόνο θα έπρεπε να σας λέει πολλά, εκτός και αν υποστηρίζετε ότι το πανεπιστήμιο του Harvard διδάσκει μια απάτη τους σπουδαστές του"
Ανακοίνωση του Harvard University Graduate School of Business Administration που απορρίπτει τους ισχυρισμούς των διάφορων MLMs:
"Multilevel marketing is not and never has been part of Harvard Business School's curriculum or research agenda. Documents claiming that a study here has developed criteria for gauging successful opportunities in this area and for tracing four stages of growth in a network marketing company have no basis in fact whatsoever.
Unfortunately, the people who are making these false statements and sending out these fabricated materials are using the Harvard name, reputation, and logo to entice customers to their organizations and to promote their own self-interest and profits. In this marketing campaign of misinformation, the buyer must indeed beware."
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και άρθρο από την Wall Street Journal την Τρίτη 19/12/1995, μέρος του οποίου μπορειτε να διαβασετε παρακάτω:
Not Taught at Harvard: Multilevel Marketing
By Stephanie N. Merta
Staff Reporter of The Wall Street Journal
When it comes to endorsements, there are few more sterling names than Harvard, as in Harvard University and Harvard Business School. But when the endorsement has no basis in fact, Harvard gets it's hackles up. Of particular concern these days is the increasing number of claims that the business school endorses multilevel marketing in which distributors earn commissions on products that they or their recruits sell.
"If the registrar's office had a dollar for every call we've had over the years over whether Harvard Business School teaches multilevel marketing or has studies on it, we could throw a very nice Christmas party," reads one internal business school memo. "This claim is harder to kill than a dandelion."
What was once a nuisance now looks like grounds for potential defamation or libel lawsuits, says Frank J. Connors, a Harvard lawyer. Some handouts, for example, now claim - falsely - that Harvard has conducted "extensive research in the network marketing industry," and that the business school calls multilevel marketing "a once-in-a-lifetime opportunity."
Ποιές είναι οι πιο γνωστές πυραμίδες;
Η λίστα με τις πιο μεγάλες και γνωστές πυραμίδες είναι πραγματικά ατελείωτη. Πολλοί, δεν θέλουν ν' αναφέρουν ότι πουλάνε προϊόντα της Amway για να μην χάσουν αμέσως τους πιθανά ενδιαφερόμενους και χρησιμοποιούν το όνομά τους για βιτρίνα (έτσι κι αλλιώς τυπικά έχουν μία "επιχείρηση"). Το όνομα της Amway έρχεται αργότερα, αφού εμπλακούν τα υποψήφια μέλη και γίνουν διανομείς. Το ίδιο ισχύει για την HerbaLife.
Εδώ στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η απάτη στο βαθμό που είναι στην Αμερική και είναι πιο εύκολο να πεισθεί το κοινό. Μερικά από τα ονόματα που θα δείτε παρακάτω δεν έχουν δικό τους σύστημα, και απλά διανέμουν τα φυλλάδια / διαφημιστικό υλικό της Amway αλλά καθώς πολλοί χρησιμοποιούν τα ονόματα αυτά για να καλύψουν την ύπαρξη της Amway σκεφτήκαμε ότι είναι αναγκαίο να μπούν. Πολλές τέτοιες "επιχειρήσεις" αποτελούν το Amway Motivational Organization (AMO) και αυτές θα δείτε στην πρώτη λίστα.
Πέρα από την Amway υπάρχουν διάφορες άλλες που είτε διανέμουν τα προϊόντα της, είτε έχουν άλλα δικά τους. Διάφορα ονόματα να προσέχετε είναι: Quixtar, Alticor, Equinox, Skybiz, Network 21, HerbaLife, LR International, AMS (Advantage Marketing Systems), Rexall, Dream Chasers, The Newest Way To Wealth, DHS club, Big Planet, DXN, Forever Living, Prepaid Legal, Nikken, Legacy for Life, Lexxus International, NuEworld, WMA Securities Inc., Neways International, Streamline International Inc., Professional Resources International Inc., κλπ. Ίσως κάποιες εταιρείες που συναντήσετε να έχουν το ίδιο όνομα με αυτές που παραθέτουμε εδώ και να είναι απλή συνωνυμία (πχ. LR International είναι μία καθαρά MLM εταιρεία ( www.lr-international.com ) ή μία απλή νομιμότατη φορτωτική εταιρεία ( www.lrinternational.com ). Ίσως όμως και όχι οπότε κοιτάξτε για διάφορα χαρακτηριστικά που θα δειτε αργοτερα. Μπορείτε πάντα να ρωτήστε σε κάποιο σχετικό online forum μήπως κάποιος ξέρει περισσότερα και μπορεί να σας διαφωτίσει. Μία πολύ καλή πηγή είναι το forum του yahoo MLM Survivors Club (http://finance.groups.yahoo.com/group/mlmsurvivorsclub/) όπου μπορείτε να πάτε και να ρωτήσετε εάν η τάδε εταιρεία είναι MLM, αν την ξέρει κανείς, αν υπάρχουν κάποιοι που γράφτηκαν κάποτε εκεί κλπ. Απαντάνε αμέσως απλά περιμένετε μέχρι το βράδυ καθώς οι περισσότεροι του group είναι στην Αμερική και είναι αρκετές ώρες πίσω.
Δώστε προσοχή σε διάφορα σκευάσματα (φύκια, πολυβιταμίνες) που χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα με διανομείς, στρατολογήσεις, μέντορες κλπ. Θα σας αναφέρουμε κάποια ονόματα που είναι πολύ πιθανό να βρείτε (ή να σας βρουν!), αλλά έχετε υπ' όψη σας ότι πολλές νέες "επιχειρήσεις" τέτοιου είδους ξεπετάγονται είτε σαν παρακλάδια των μεγάλων, είτε σαν αυτοκέφαλες οργανώσεις. Οποιεσδήποτε προσθήκες/διορθώσεις στη λίστα αυτή είναι ευπρόσδεκτες.
Κατάλογος των Amway Motivational Organization (AMO)
Τίτλος "επιχείρησης" ..............................Ιδρυτής
Ambassadors International.................................Rick Setzer
Bergfeld International Inc. .................................Bill & Lisa Bergfeld
Britt International...............................................Bill Britt
Bulmer Holdings Inc. ..........................................Roy & Mary Ann Bulmer
Covington International ......................................Rocky Covington
Crown Enterprises ..............................................Jerry & Cherry Meadows
D'Amico International ........................................Angelo & Cindy D'Amico
Diamond J Enterprises Inc. .................................Jack & Jane Pawlak
Distributed Marketing Technologies (DMT) ............Colombo & Karen DiSalvatore
Downeast ..........................................................Tim Bryan & Tedd Fish
Eckman Enterprises ............................................Howard & Janet Eckman
Executives International ......................................Tom Payne
Foley & Company ...............................................Tim & Connie Foley
F & J Enterprises .................................................Frank & Joan Mazzeo
Gilewicz Enterprises Inc. ......................................Hank Gilewicz
Hopper Enterprises ..............................................Dick Hopper
Howard & Associates ...........................................Greg & Pat Howard
International Networking Association (INA)............ Jim & Sharon Elliott - Στις 1/5/99 άλλαξε όνομα και λέγεται InterNet Associates
Internet Services ................................................Dexter & Birdie Yager
Jevi ....................................................................Jody Victor
King Associates ...................................................Don & Hanna King
Kinsler Enterprises ...............................................Jim & Bev Kinsler
Mark Day Enterprises Inc. ....................................Mark & Sandy Day
Markerman Productions ........................................Jody Victor
Mazzeo Inc. .........................................................Frank & Joan Mazzeo
McEwen & Associates ...........................................Terry & Ivonne McEwen
McConnell Family Enterprises Inc. .........................Brian & Judy McConnell
Midwest Industries ...............................................Phil Thompson
Miller Enterprises .................................................Paul Miller
Network 21 .........................................................Jim & Nancy Dornan
Paullin International .............................................Jim & Kathy Paullin
Pro Net ...............................................................Tim Foley
Shoffler Enterprises .............................................Glen & Pam Shoffler
Storms & Associates ............................................Don & Ruth Storms
The Golden Inc. ...................................................Eric & Denise Golden
True North ..........................................................Mark & Tammy Crawford
Wilson Enterprises, Inc. ή Wilson Out West..............Don Wilson
WorldWide Dreambuilders (WWDB) ........................Ron & Georgia Lee Puryear
Youngblood International ......................................Ray & Carol Youngblood
Bovill Organization ...............................................Briss Bovill
Cherry Organization .............................................Bill Cherry
Distribution Training Systems (D.T.S.) ....................Dave McCune
Independent Distributors Association (IDA) .............Bert Gulick
International Leadership Development Inc. (I.L.D.I.)... Jack & Rita Daugherty
I.B.S. ..................................................................Jerry Scrivens & Pat Gregory
Lowe Organization ................................................Trevor & Jackie Lowe
Stranney Organization ..........................................Stephen & Gemma Stranney, Pat Stranney
Μια απλή ματιά στους τίτλους των "εταιριων" και των ιδρυτων τους αρκει για να καταλαβει κανεις τι γινεται. Στην συντριπτικη πλειοψηφία χρησιμοποιουν το επίθετο τους συνοδευομενο απο τα "πιασάρικα" International/Enterprises/Organization/Associates. Αλλη μια ματιά στους ιδρυτες μας δειχνει οτι οι...ιδρυτες δεν ειναι παρα ενα ζευγάρι ανθρωπων! Ο Χαράλαμπος και η Καιτουλα Κουρκουμπίνη δηλαδη, εκαναν την εταιρία "Kourkoumbinis International/Enterprises/Organization/Associates μεσω της οποιας εσεις θα βγάλετε τα εκατομμυρια της ζωης σας με μια ιδεα η οποια ειναι το μελλον των εμπορικων συναλλαγων... Καλα κερδη!
Πως ξεχωρίζουμε μία πυραμίδα από μία απλή επιχείρηση;
Παρακάτω υπαρχει μία λίστα συμπεριφορών και χαρακτηριστικών τα οποία συνήθως εκδηλώνουν οι αντιπρόσωποι εταιρειών οργάνωσης δικτύων καταναλωτών. Αν κάποιος που γνωρίζετε εκδηλώνει μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά ίσως να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλά αν κάποιος εκδηλώνει όλα (ή τα περισσότερα) από αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε πιθανότατα σας πλησιάζουν για να "ρίξτε μία ματιά στην επιχειρηματική ευκαιρία".
Ό,τι κάνετε, ποτέ μα ποτέ μη δώστε το νούμερο του τηλεφώνου σας σε κάποιον που υποπτεύεστε ότι είναι διανομέας. Μπορεί να πείσετε τον διανομέα να σταματήσει να σας παίρνει τηλέφωνο, αλλά πιθανόν να έχει δώσει το τηλέφωνό σας σε όλους πάνω του (upline). Χωρίς να το ξέρετε (και χωρίς την άδειά σας) οποιοιδήποτε μπορεί να σας τηλεφωνούν για "να λύσουν κάποιες απορίες που ίσως να έχετε". Μερικοί διανομείς είναι τόσο απεγνωσμένοι να επεκτείνουν την "επιχείρησή" τους που θα πιέζουν συνεχώς για ν' αποκτήσουν πρόσβαση, αν όχι σ' εσάς, σε κάποιους από το περιβάλλον σας με τους οποίους ίσως να έχουν περισσότερη τύχη. Μην δίνετε εύκολα πρόσβαση σε τέτοιους ανθρώπους, δεν θα διστάσουν να επικοινωνήσουν γνωστούς σας λέγοντάς τους ότι τους συστήσατε εσείς κλπ.
Μερικά χαρακτηριστικά που μπορούν να προδώσουν έναν τέτοιο αντιπρόσωπο:
1. Μήπως ένας παλιός γνωστός από το σχολείο (με τον οποίο έχετε χάσει επαφή) σας πήρε τηλέφωνο πρόσφατα και σας ζήτησε να βρεθείτε χωρίς συγκεκριμένο λόγο ή για κάποιο "ασαφή" λόγο;
2. Μήπως ο ίδιος αυτός φίλος εμφανίστηκε στο ραντεβού ιδιαίτερα καλοντυμένος για μία τέτοια φιλική συνάντηση (ακόμη και φορώντας κουστούμι για ένα απλό καφέ) και είχε μαζί του σπρέϋ αποσμητικό για την αναπνοή;
3. Μήπως κάποιος θέλει να βγείτε για φαγητό και να μιλήστε για μία "επιχειρηματική ευκαιρία";
4. Βρήκατε κάποια χαρτάκια (σε παρμπρίζ, τοιχοκολλημένα) που υπόσχονται μισθό 2,000 ευρω για ημιαπασχόληση και εως 10 (!) για full time (λένε επίσης "όχι πλασιέ") από "πολυεθνική που επεκτείνεται";
5. Μήπως σας καλέσανε πρόσφατα σε μία συγκέντρωση/παρουσίαση χωρίς να σας εξηγήσουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται (σας είπαν ότι είναι "κάτι ενδιαφέρον που θ'αλλάξει τη ζωή σας" ή ακόμα και η παρουσίαση του business plan της εταιρείας στην οποία δουλεύουν);
6. Μήπως ένας γνωστός σας θέλει να σας βάλει σε μία επιχείρηση η οποία πραγματικά δουλεύει, αλλά "πρέπει να μπείτε τώρα αλλιώς θα χάσετε τη μεγάλη ευκαιρία";
7. Μήπως κάποιος σας λέει ότι υπάρχει μία υπηρεσία αγορών όπου οι πελάτες μπορούν να εξοικονομήσουν 30% (ή περισσότερο) από προϊόντα και υπηρεσίες, ή ότι μπορούν να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες από πάρα πολλές (100-1000 κλπ.) διαφορετικές και επώνυμες εταιρείες;
8. Μήπως σας προσφέρουν κασέτες, βιβλία, βιντεοκασέτες που μιλάνε για "θετική σκέψη" και κυρίως αν προέρχονται από τους παρακάτω συγγραφείς: Charles Capps, Kenneth Copeland, Kenneth Hagin, E.W. Kenyon, Edwin Cole, Jerry Saville, John Avanzini, Paul (or David) Yongi Cho, Paul Crouch, Pat Robertson, Steve Covey, Napoleon Hill, W. Clement Stone, Robert Schuller, Robert Tilton, Paul Crouch, Norman Vincent Peale;
9. Μήπως σας πλησίασε κάποιος και σας μίλησε για μία "μοναδική επαγγελματική ευκαιρία", ή "πώς θα σας φαινόταν αν δουλεύατε μόνο 10-12 ώρες την εβδομάδα και βγάζατε 1,500 ευρω.", ή "δεν θα' θελες να είσαι το αφεντικό σου", ή "μήπως ψάχνεις για εναλλακτικούς τρόπους να βγάζεις καλά λεφτά", ή "μάλλον μπορείς να με βοηθήσεις, είμαι στη διαδικασία επέκτασης της επιχείρησής μου στην περιοχή και ψάχνω για κάποιον δυναμικό άνθρωπο να το τρέξει", ή "αναρωτιέμαι αν μπορούσες να μου έδινες τη γνώμη σου για μία επιχείρηση που ξεκίνησα. Πραγματικά εκτιμώ τη γνώμη σου και θα μου ήταν χρήσιμα οποιαδήποτε σχόλια" κλπ. κλπ.
10. Μήπως στο αυτοκίνητό του (συνήθως στο πίσω παράθυρο) έχει αυτοκόλλητο "Go Diamond Now!!!" (πολλές φορές η λέξη Diamond αντικαθιστάται από την εικόνα ενός διαμαντιού) ή "Amway" ή "LR International: World of success!", "Dreamchasers" κ.α.;
Με πολύ απλά λόγια οποιοδήποτε σύστημα διανομών αγαθών δίνει περισσότερη έμφαση στη στρατολόγηση νέων μελών παρά στην πώληση και διανομή των αγαθών είναι ύποπτο. Όταν αντί να προσπαθούν να σας πουλήσουν προϊόντα, προσπαθούν να σας κάνουν "επιχειρηματίες" οι οποίοι με τη σειρά σας θα πρέπει να βρείτε κι αλλους "επιχειρηματίες" κι όχι πελάτες τότε κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Τέτοιοι "αντιπρόσωποι" είναι απεγνωσμένοι να στρατολογήσουν νέα μέλη και πολύ σύντομα θα σας πετάξουν την ιδέα.
Άλλοι πάλι σας υπόσχονται τεράστιες απολαβές για ημιαπασχόληση (ενώ οι ίδιοι δέχονται τηλεφωνήματα όλη μέρα) και μιλάνε είτε για "μεγάλη πολυεθνική που ψάχνει συνεργάτες" είτε περίτρανα δηλώνουν ότι "το Αμερικάνικο 'Ονειρο ήρθε στην Ελλάδα" κλπ κλπ. Η απορία είναι γιατί δεν κάθονται να ξεκουραστούν αφού κερδίζουν τόσα πολλά;
Επίσης, πολλές πυραμίδες χρησιμοποιούν το internet σαν κάλυψη για να σας βάλουν στο κόλπο (Network 21, Equinox κλπ). Θα σας πει κάποιος ότι ασχολείται με e-business και έχει web site που πουλάει προϊόντα στο internet. Αυτό είναι ιδιαίτερα περίεργο για κάποιον που δεν έχει e-mail, υπολογιστή ή ακόμα δεν ξέρει καν να γράψει δυό αράδες στο Word. Αυτό βέβαια δεν θα σας το πει, απλά θα σας το παρουσιάσει σαν μία εταιρεία που δημιουργεί web sites για τα μέλη της, οι οποίοι διανέμουν μέσω αυτών τα προϊόντα τους σε γνωστούς και φίλους. Αυτό είναι μία απλή βιτρίνα για να δώσει έναν αέρα "μοντέρνας επιχείρησης" η οποία χρησιμοποιείται για να εντυπωσιαστούν υποψήφια μέλη. Βέβαια, δεν έχει καμία σχέση με e-business, είναι ένας online κατάλογος ο οποίος ενεργεί σαν σύστημα παραγγελιών και μόνο. Το web shop αυτό δεν διαφημίζεται πουθενα και για να μπεις πρέπει να βάλεις τον κωδικό του αντιπροσώπου που σε στρατολόγησε. Σαν ν' ανοίξω ένα κατάστημα στο οποίο απ' έξω δεν βάζω πινακίδα και ακόμη κι αν το βρει κάποιος χρειάζομαι τον κωδικό εκείνου που του το υπέδειξε για να τον βάλω μέσα να ψωνίσει! Απλά, εδώ ο σκοπός δεν είναι οι πωλήσεις προϊόντων αλλά η στρατολόγηση νέων μελών.
Πως θ'αντιμετωπίσουμε τους αντιπροσώπους;
Και τώρα ερχόμαστε στα δύσκολα: αφού μας βρήκαν οι περίφημοι αντιπρόσωποι, μας πιέζουν να μπούμε στο κόλπο και είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν να στήσουμε την επιχείρησή μας. Εμείς πως μπορούμε να τους διώξουμε και να τους πείσουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει;
Το βασικό που πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας είναι ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μία προσωπική σχέση (επαγγελματική, αισθηματική, συναισθηματική, φιλική, οικογενειακή) για να πουλήσουν την ιδέα τους και να πετύχουν στους στόχους τους. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε άσχημα όταν πρέπει να πούμε όχι σε κάποιον που χρησιμοποιεί έτσι την ιδιαίτερη αυτή σχέση.
Πολλές φορές κάποιοι πραγματικά πιστεύουν σ'αυτό το σύστημα και στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να προχωρήσουν παραβλέπουν και τα στοιχειώδη διαπροσωπικά (επανειλημμένα μας έχουν πλασάρει την "ιδέα" σε μπαρ, καφετέριες, πάρτυ όπου όλοι είμαστε χαλαροί και διασκεδάζουμε).
Πολλοί άλλοι ξέρουν ότι το όλο σύστημα είναι απάτη και δεν διστάζουν να επαναλαμβάνουν τα ψέμματα που τους έμαθαν να λένε για να πετύχουν το σκοπό τους (κυρίως μέσω ψυχολογικής πίεσης: "μα θα σου έλεγα εγώ ο φίλος σου τέτοια πράγματα αν δεν ήταν για το καλό σου;"). Ακόμη κι αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους φίλους μας δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε τέτοιες πιέσεις γιατί ο μόνος που θα βοηθήσουμε στην ουσία είναι εκείνος που τους έβαλε στο κόλπο και οι από πάνω του (εισηγητές του).
Στη τελική, μην μπαίνετε στη διαδικασία να τους πείσετε ότι έχουν άδικο. Είναι μέρος της τακτικής να σας πετάνε ψέυτικα στοιχεία για να σας θολώσουν μέχρι να παραιτηθείτε από την προσπάθεια και να ενδώσετε. Απλά πείτε τους ότι "εγώ πιστεύω ότι θέλω, εσύ πιστεύεις ότι θέλεις, σε πέντε χρόνια έλα να με πας βόλτα με τη Mercedes που θα έχεις κερδίσει από τα MLM. Δε μ' ενδιαφέρει ένα τέτοιο σύστημα." Σιιιιιιγά μην έρθουν.
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Να ζητάτε πάντα στοιχεία και διευκρινήσεις πάνω σε αυτά που σας λένε. Το "θα δεις μετα πως δουλεύει" και το "ασε, είναι νωρίς ακόμα" δεν αρκούν. Ρωτήστε τους για τα παρακάτω και ζητάτε πάντα έγγραφες διαβεβαιώσεις:
1 - Υπάρχει ποσό εγγραφής, και ποιό είναι; Υπάρχει κάποιο ποσό σαν "συνδρομή" και πόσο είναι;
2 - Απαιτούνται κάποιες ελάχιστες αγορές προϊόντων σε μηνιαία βάση;
3 - Τι πρέπει να κάνει ο διανομέας (minimum) για να έχει ένα ποσοστό κέρδους;
4 - Ποιά είναι η δομή της επιχείρησης; (γραμμική; πυραμιδοειδής; δυαδική; εκθετική; κ.α.)
5 - Τις περισσότερες δυνατές λεπτομέρειες πάνω στο πως πληρώνονται όλοι στην "εταιρεία".
Μόνο τα στοιχεία σας αφορούν. Οποιεσδήποτε αναφορές σε "ποιοτικά προϊόντα" και "αμέτρητα κέρδη" έχουν μόνο διαφημιστικό (και παραπλανητικό) σκοπό και απλά θολώνουν την εικόνα. Αν βγάζουν όντως τόσα λεφτά που λένε ότι βγάζουν μήπως μπορούν να σας δείξουν τη φορολογική τους δήλωση που δείχνει έσοδα και έξοδα; Μην ελπίζετε, δεν θα το κάνουν. Οι ΔΟΥ τι κάνουν με τέτοιες "επιχειρήσεις" που περνάνε προσωπικά έξοδα σαν έξοδα εταιρείας; Στον Καναδά είναι πια ξεκάθαρο ότι τέτοια έξοδα είναι προσωπικά και όχι επιχειρηματικά.
Ας δούμε τώρα με λίγα παραδείγματα γιατί δεν δουλεύει αυτό το σύστημα. Ο λόγος είναι απλός:
Για κάθε ένα που κερδίζει χρήματα, υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός νέων μελών που δεν κερδίζουν τίποτα (αντιθέτως, χάνουν καθώς πληρώνουν μηνιαία συνδρομή και δεν έχουν κέρδος). Κάθε πυραμίδα έχει διαφορετικό σύστημα πληρωμών αλλά ο πυρήνας είναι ο ίδιος. Ας πούμε λοιπόν ότι "είσαι στα λεφτά σου" όταν έχεις στρατολογήσει (έμμεσα ή άμεσα) 30 άτομα κάτω σου.
Με 30 άτομα κάτω σας, βγάζετε αρκετά για να καλύπτετε τις μηνιαίες αγορές προϊόντων σας. Είναι απλά ένα παράδειγμα και μιλάμε μόνο για "άτομα που στήνουν επιχειρήσεις", όχι πελάτες. Ας πούμε ότι αυτός είστε εσείς. Είστε "στα λεφτά σας", δεν κερδίζετε αλλά και δεν χάνετε δραχμή. Έχετε 5 "κλαδιά" και κάθε "κλαδί" περιέχει 6 ανθρώπους. Ας υποθέσουμε ότι στρατολογήσατε 5 άτομα στο πρώτο επίπεδο και καθένας από αυτούς στρατολόγησε 5 στο δεύτερο επίπεδο. Ποτέ δεν είναι τόσο εύκολο αλλά ας υποθέσουμε ότι δουλεύει χάριν παραδείγματος. Στη μικρή σας downline στο παράδειγμα αυτό, ένας δεν χάνει αλλά και δεν κερδίζει χρήματα, πέντε κερδίζουν ένα πολύ πολύ μικρό ποσό και εικοσιπέντε είναι νέοι και ξοδέψαν μόνο χρήματα.
Εδώ όμως θα μας πείτε ότι αυτοί οι 25 αγόρασαν προϊόντα που ήθελαν ν' αγοράσουν. Παίρνουν κάτι σε αντίτιμο των χρημάτων τους. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά πόσοι από αυτούς θα αγόραζαν ποτέ οτιδήποτε από αυτά αν δεν υπήρχε η "επιχειρηματική ευκαιρία"; Θυμηθείτε ότι αυτοί είναι οι "δυναμικοί και φιλόδοξοι τύποι" όχι "πελάτες". Εκτός από διανομείς γίνονται και πελάτες, και ας μην αναφέρουμε τα βιβλία, βιντεοκασέτες και όλο το "εκπαιδευτικό υλικό" που κοστίζουν κι αυτά αρκετά.
Έτσι, η αγορά προϊόντων δικαιολογείται στους νέους διανομείς σαν αναγκαία προς την επιτυχία στα δίκτυα καταναλωτών. Συχνά οι διανομείς αγοράζουν περισσότερα από τις minimum απαιτούμενες πωλήσεις γιατί πιστεύουν ότι θα τα πάρουν πίσω με κέρδος κάποια μέρα.
Εντάξει, μέχρι στιγμής αυτή η "επιχείρηση" είναι μικρή. Ας δούμε τι συμβαίνει όταν μεγαλώσει πραγματικά. Δεν θέλετε να βγάζετε απλά όσα ξοδεύετε. Θέλετε να "βοηθήστε άλλους να στήσουν επιχειρήσεις" και να βοηθήστε τον εαυτό σας να μεγαλώσει.
5 άτομα βρίσκουν 5 άτομα που βρίσκουν 5 άτομα που βρίσκουν 5 άτομα σε 6 επίπεδα συνολικά. Αυτό το σενάριο είναι συχνά εκείνο που σας δείχνουν όταν πρωτοσυναντάτε τα δίκτυα καταναλωτών. Αυτή τη στιγμή έχετε 19.530 άτομα στην "επιχείρησή" σας και είστε ήδη στο γιωτ σας κάπου στο Μονακό.
Όσο είστε διακοπές, πόσοι στην "επιχείρησή" σας περνάνε εξίσου καλά;
Οι 5 πρώτοι στο επίπεδο ακριβώς από κάτω σας, έχουν ακριβώς ένα πέμπτο από το σύνολο που έχετε εσείς. Αυτό βέβαια είναι εντελώς υποθετικό και στην πραγματικότητα οι "επιχειρήσεις" αυτές επεκτείνονται πολύ πιο δύσκολα, αλλά ας το δεχτούμε σαν παράδειγμα. Έτσι οι 5 πρώτοι έχουν 3.905 άτομα κάτω τους. Έχοντας 4.000 άτομα κάτω τους είναι αρκετά καλοί, σωστά; Ας πούμε λοιπόν ότι σίγουρα οι 5 πρώτοι είναι επιτυχημένοι.
Τι κάνουν όμως οι δικοί τους πρώτοι; Αυτοί είναι άτομα στο δεύτερο επίπεδό σας και σ' αυτό το παράδειγμα έχετε 25 άτομα στο επίπεδο αυτό. Αυτοί έχουν 780 άτομα κάτω τους και δεν είναι καθόλου άσχημα. Βέβαια, αν τους συγκρίνετε με τους 19.530 που εσείς έχετε... Αλλά οπωσδήποτε βγάζουν κάποια λεφτά το μήνα.
Στο τρίτο επίπεδο έχετε 125 άτομα στο παράδειγμα αυτό. Αυτοί τι κάνουν; Κάθε ένας από αυτούς έχει μόνο 155 άτομα κάτω τους. Λιγότερο από 8% του συνόλου σας. Κάθε ένας από αυτούς τους 125 πιθανόν να βγάζουν περίπου 3-4 φορές όσα ξοδεύουν γι αγορές προϊόντων κάθε μήνα. Και πάλι όμως είναι κέρδος.
'Ενα επίπεδο πιο κάτω και στο τέταρτο επίπεδο έχετε 625 άτομα που απλά "είναι στα λεφτά τους". Σ' αυτό το παράδειγμα, κάθε ένας από τους 625 στο τέταρτο επίπεδο έχει 30 άτομα κάτω τους. Οι αγορές προϊόντων είναι πληρωμένες, αλλά όχι η διαφήμιση (φέιγ βολάν, αφισέτες, αγγελίες κ.α.), λογαριασμοί τηλεφώνου (για να συντηρηθεί μία τέτοια ουρά 30 ατόμων θέλει συνεχή υποστήριξη), βενζίνη (ένας παλιός γνωστός μας από την Πάτρα κάνει συχνά το γύρο της Πελοποννήσου και πολλά Σαββατοκύριακα πηγαίνει μέχρι Γιάννενα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη σε "συγκεντρώσεις" πάντα για τις ανάγκες της "επιχείρησής" του) , δωρεάν δείγματα, "εκπαιδευτικό" υλικό κλπ. Μπορεί να σας λένε ότι εκπίπτουν από τη φορολογία σαν έξοδα εταιρείας (άλλο ένα σκάνδαλο που σιγά σιγά διευθετείται νομικά πχ. Καναδάς) αλλά κάποιος δεν πρέπει να τα πληρώσει έτσι κι αλλιώς;
Στο πέμπτο επίπεδο βρίσκουμε άτομα που ξοδεύουν περισσότερα απ' όσα βγάζουν. Και, το πέμπτο επίπεδο έχει πολύ περισσότερα άτομα: 3.125 άτομα με μόνο 5 άτομα κάτω τους!
Αυτό δεν είναι τίποτα συγκρινόμενο με τα 15.625 άτομα στο έκτο επίπεδο. Βέβαια βγάζετε λεφτά από αυτούς αλλά κάθε ένας από τους 15.625 διανομείς στο έκτο επίπεδο απλά ξόδεψαν χρήματα και δεν έχουν κερδίσει δραχμή. Έχουν την ίδια ευκαιρία με σας στη κορυφή; Ίσως ναι, ίσως όχι. Αλλά σε αυτό το σημείο δεχόμαστε ότι μόλις γράφτηκαν και δεν μίλησαν με κανένα (αλλιώς θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε έβδομο επίπεδο). Επίσης ξέρουμε ότι στο τελευταίο επίπεδο όλοι είναι νέα μέλη και είναι λογικό να μην έχουν βγάλει χρήματα ακόμα.
Έτσι στο παράδειγμά μας, κάθε μήνα κάθε διανομέας βρίσκει 5 νέους διανομείς. Αυτό είναι δυνατόν, αλλά πάρα πάρα πολύ δύσκολο. Η ανάπτυξη σε 6 επίπεδα μετά τους πρώτους 5 είναι πολύ πιο δύσκολη αλλά ας το δεχτούμε ότι ισχύει χάριν παραδείγματος. Έτσι, έχουμε τη συνοπτική ανάλυση της πυραμίδας των 19.530 ατόμων:
1 (εσείς) τους έχετε όλους κάτω σας και πετάτε στα ουράνια.
5 (0,026%) έχουν 3905 κάτω τους και είναι επιτυχημένοι.
25 (0,1% - ένα δέκατο του 1%) έχουν 780 άτομα κάτω τους και είναι ομολογουμένως πολύ καλά.
125 (0,64% - λιγότερο από 1%) πιθανόν να κερδίζουν 3-4 φορές τις minimum μηνιαίες αγορές προϊόντων.
625 (3,2%) βγάζουν αρκετά για να καλύψουν τις minimum μηνιαίες αγορές προϊόντων.
3.125 (16%) έχουν μόνο 5 άτομα κάτω τους και πάλι ξόδεψαν περισσότερα απ' όσα έχουν κερδίσει.
15.625 (80%) είναι νέα μέλη και ξόδεψαν περισσότερα απ' όσα έχουν κερδίσει.
Η ουσία είναι ότι κανένας στα επίπεδα 5 και 6 δεν θα κερδίσει χρήματα αυτό το μήνα. Θα κερδίσουν χρήματα στο μέλλον; Ίσως ναι, ίσως όχι. Αυτή είναι απλά μία "φωτογραφία" μίας επεκτεινόμενης πυραμίδας σε εξέλιξη απλά για να δείξουμε κάτι ενδιαφέρον:
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΥΤΟ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑΠροσθέστε τα άτομα στα επίπεδα 5 και 6 και έχετε 96% του συστήματος σας. Αυτό σημαίνει ότι όσο εσείς ψάχνετε τρόπο να μετρήστε τα "τούβλα" από δεκαχίλιαρα, 96% της "επιχείρησής" σας δεν έβγαλε δραχμή!
Δεν μας ενδιαφέρει ποιό σύστημα πληρωμών υπάρχει σε κάθε "εταιρεία οργάνωσης δικτύων καταναλωτών" καθώς το ίδιο σύστημα εκθετικής ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να μας δίνει συνεχώς κάποιους χαμένους (και μάλιστα αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία). Η αναλογία νέων μελών προς κερδοφόρα μέλη είναι σταθερή άσχετως αν έχετε 30 ή 30000 άτομα στην "επιχείρησή" σας.
Μπορεί ο καθένας να στρατολογήσει μία ακολουθία ατόμων (downline); Εκ πείρας γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν όλοι. Άλλοι είναι καλοί πωλητές, άλλοι όχι και τόσο. Ακόμη κι αν όλοι μπορούσαν (όπως στο παράδειγμά μας), ακόμη και χωρίς απώλειες (είναι γεγονός, το οποίο έχει παραδεχθεί και η Amway, ότι 50% των διανομέων τους εγκαταλείπουν το σύστημα κάθε χρόνο) ο αριθμός των χαμένων αυξάνεται εκθετικά. Αυτή είναι η "επιχείρηση" που θέλουμε; Είναι τα δίκτυα καταναλωτών μία καλή επιχειρηματική ευκαιρία; Εμείς αποφασίσαμε ότι όχι.
Ένας άλλος μύθος (ή απλά ψέμα) που θα σας πουν οι διάφοροι τέτοιοι "επιχειρηματίες" είναι ότι οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι στην Αμερική έχουν γίνει από δίκτυα οργάνωσης καταναλωτών. Ας το δούμε κι αυτό:
Το περιοδικό Upline έγραψε ότι περίπου 5 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ είναι αναμεμειγμένα σε δίκτυα οργάνωσης καταναλωτών. Ο αριθμός αυτός πιθανόν να περιέχει και πελάτες/αγοραστές προίόντων αλλά ας είμαστε γενναιόδωροι και ας υποθέσουμε ότι 5 εκατομμύρια είναι όλοι διανομείς. Μερικοί διανομείς λένε ότι "97% των διανομέων αποτυγχάνουν" (αν και οι περισσότεροι το παρουσιάζουν σαν εγγυημένη επιτυχία) για να δείξουν ότι χρειάζεται δουλειά. Και γνωρίζουμε ότι όντως χρειάζεται δουλειά (ξεχάστε αυτά που λένε για ημιαπασχόληση, χρειάζεται να τρέξει πολύ κανείς για να στρατολογήσει έστω και κάποια λίγα μέλη και δεν αρκεί μόνο να τα κρατήσει, αλλά να στρατολογήσουν κι αυτά άλλους με τη σειρά τους). Ακόμη και με το παράδειγμά μας βρήκαμε ότι 96% των ατόμων στα χαμηλότερα επίπεδα δεν κέρδισαν καθόλου χρήματα (ίσως να κερδίσουν αλλά μόνο χτίζοντας ακόμη μεγαλύτερη αλυσίδα μελών όπου πάλι καποιο 96% στα κατώτερα επίπεδα δεν θα κερδίσουν τίποτα).
Άρα, εξ' ορισμού, τουλάχιστον 4.8 εκατομμύρια από αυτά τα μέλη στις ΗΠΑ ξόδεψαν περισσότερα απ' όσα κέρδισαν. Βλέποντας το προηγούμενο παράδειγμα (που αυξάνεται εκθετικά - οι αριθμοί μπορεί να διαφέρουν αλλά η καμπύλη προόδου είναι η ίδια), από τα 5.000.000 άτομα, 160.000 θα παίρνουν απλά δωρεάν προϊόντα κάθε μήνα.
32.000 από τα 5.000.000 θα βγάζουν 3-4 φορές τις τιμές των μηνιαίων αγορών του προγράμματός τους.
5.000 θα έχουν περίπου 780 άτομα κάτω τους και πιθανόν να κερδίζουν ένα λογικό μισθό.
1.300 ακόμη θα έχουν περίπου 3.905 άτομα κάτω τους και θα βγάζουν σεβαστά ποσά.
Τέλος, στην κορυφή έχουμε μόνο 256 άτομα από 5.000.000 που έχουν πραγματικά μεγάλους αριθμούς ατόμων κάτω τους και αυτοί κερδίζουν τα πραγματικά πολλά χρήματα.
Αυτοί οι υπολογισμοί είναι βασισμένοι σε εκθετική ανάπτυξη. Είναι απλά ένας γρήγορος υπολογισμός που δείχνει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Υπολογίστε το με δικά σας στοιχεία και αριθμούς και δείτε τι σας δίνει αν διαφωνείτε με το παράδειγμά. Όμως όντως φαίνονται λίγοι, έτσι δεν είναι; Αλλά όταν ασχοληθείτε και κοιτάξτε γύρω σας τα ίδια ονόματα "επιτυχημένων" να εμφανίζονται συνεχώς πρέπει να αναρωτηθείτε πόσοι πραγματικά έχουν καταφέρει να πετύχουν σ' αυτό το σύστημα.
Δείτε κι αυτό:
Στις 24 Νοεμβρίου 1996, ο Marc Rice του Associated Press έγραψε ένα άρθρο με τίτλο "Ο εκατομμυριούχος της διπλανής πόρτας" ("The Millionaire Next Door"). Αυτό το άρθρο είναι μία κριτική ενός βιβλίου με τον ίδιο τίτλο, που γράφτηκε από τον Thomas J. Stanley και τον William D. Danko, το οποίο περιγράφει εκατομμυριούχους. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό "υπάρχουν περίπου 3,5 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ. Ο τυπικός εκατομμυριούχος εργάζεται σε δική του εταιρεία, μία κανονική/βαρετή επιχείρηση όπως ανάδοχος δημοσίων έργων, εταιρεία απολυμάνσεων, εταιρεία καθαρισμών, κατασκευαστική εταιρεία, κ.α. παρ' όλ' αυτά το άρθρο λέει ότι περίπου 1 εκατομμύριο από αυτούς τους εκατομμυριούχους έχει μία δουλειά. Το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός εκατομμυριούχου είναι 247.000 δολλάρια. Ο τυπικός εκατομμυριούχος κανονικά δεν ξοδεύει τα χρήματά του σε ακριβά αυτοκίνητα, ρολόγια, σπίτια ή ρούχα. Ο τυπικός εκατομμυριούχος δουλεύει 45-55 ώρες την εβδομάδα."
Ας υποθέσουμε ότι υποτιμήσαμε τραγικά το όλο σύστημα και ότι η οργάνωση δικτύων καταναλωτών έφτιαξε 5.000 εκατομμυριούχους, αυτό είναι απλά λίγο παραπάνω από 0,14% του συνολικού ποσού εκατομμυριούχων στις ΗΠΑ. Ακόμη κι αν έφτιαξε 10.000 εκατομμυριούχους, αυτό πάλι μας κάνει λίγο παραπάνω από 0,28% του συνόλου.
Χμμμμμ...
Επίσης, αφού όλοι πια είναι τόσο πλούσιοι γιατί τυπώνουν τέτοια άθλια και φτηνά φυλλάδια για να επεκτείνουν την "πολυεθνική επιχείρησή" τους που πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές για ημιαπασχόληση;
Πολλοί θα σας πούν επίσης ότι έτσι κι αλλιώς έχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες να γίνουν εκατομμυριούχοι μέσω δικτύων καταναλωτών παρά σαν μισθωτοί, υπάλληλοι, νοικοκυρές, κλπ.
Απλά κι ωραία, επειδή κάποιος ακολουθεί λάθος δρόμο δεν σημαίνει ότι τα δίκτυα καταναλωτών είναι αυτόματα η σωστή (και μόνη) λύση. Αν κάποιος πιστεύει ότι το να γίνει εκατομμυριούχος είναι πραγματικά στόχος της ζωής του πρέπει ν' αφιερώσει κάθε μη εργαζόμενο λεπτό στο στόχο του. Είναι φανερό ότι κανείς δεν θα γίνει εκατομμυριούχος ακολουθώντας δουλειές με κατώτατο μισθό. Το θέμα είναι ότι δεν θα πλησιάσει τα εκατομμύρια ούτε αν γραφτεί σε κάποια πυραμίδα και χάνει χρόνο, χρηματα και ενέργεια προσπαθώντας να στρατολογήσει φίλους και γνωστούς.
Πολλοί άλλοι επίσης θα σας πουν ότι δεν χρειάζεται να στρατολογήστε κάποιον, απλά ν' αγοράζετε προϊόντα από τον κατάλογό τους με φτηνότερες τιμές (ως 30%) σε σχέση με τα παραδοσιακά καταστήματα. Δυστυχώς κανείς δεν ικανοποιείται με τέτοια νέα μέλη που απλά αγοράζουν προϊόντα και δεν στρατολογούν νέα μέλη. Ιδού γιατι:
Αν κάποιος έχει την επιλογή μεταξύ του να έχει ένα πελάτη από τον οποίο πιθανόν να κερδίσουν 5%-10% σε μία μικρή μηνιαία αγορά 5.000 - 15.000 δρχ. (ίσως περισσότερα, ίσως λιγότερα) - το οποίο είναι μόνο από 250 - 1.500 δρχ. το μήνα από αυτόν τον πελάτη, χωρίς να περιμένουν περισσότερα στο μέλλον - και μεταξύ ενός διανομέα που θα βρίσκει άλλα νέα μέλη και θα του αποφέρει τα μυθικά πλούτη, εσείς ποιόν πιστεύετε ότι θα διαλέξει; Συγκρινόμενα με τα 12.000.000 δρχ./μήνα πλήρους απασχόλησης (ή ακόμα και τις 600.000 δρχ./μήνα ημιαπασχόλησης) που θρασύτατα διαφημίζουν οι "επιχειρηματίες" των δικτύων καταναλωτών, οι 1.500 δρχ. ανά πελάτη ανά μήνα όταν απλά να κάνετε πωλήσεις φαίνονται (και είναι) ασήμαντα.
Σκεφτείτε τον κόπο και το χρόνο που χρειάζεστε για να πηγαίνετε να συναντάτε κόσμο, να τους παρουσιάζετε την όλη ιδέα, να δίνετε δείγματα, καταλόγους, ίσως και να κάνετε παραδόσεις παραγγελιών. Για 1.500 δρχ;;; Ποιός θα το έκανε;
Από την άλλη, ένας φιλόδοξος νέος διανομέας θα περνούσε τον καιρό του να πλησιάζει άτομα, θα χρησιμοποιούσε τον κύκλο γνωριμιών του για κάτι περισσότερο από παραγγελίες καλλυντικών. Ένα άτομο μπορεί ν' αποφέρει εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές, φαντάζονται οι διανομείς. Ξαφνικά είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να ξοδεύει κάποιος πολύ περισσότερο χρόνο με ένα τέτοιο άτομο παρά μ' ένα απλό πελάτη.
Επίσης γνωρίζουμε ότι σε δίκτυα οργάνωσης καταναλωτών αυτοί οι "απλοί πελάτες" που αγοράζουν μόνο προϊόντα, κάποια στιγμή πλησιάζονται αναπόφευκτα και για την "επιχειρηματική ευκαιρία" του συστήματος. Υπάρχουν πολλά παράπονα ότι είναι πολύ δύσκολο να είναι κάποιος μόνο πελάτης σε δίκτυα οργάνωσης καταναλωτών γιατί οι διανομείς πιέζουν τους απλούς πελάτες να μπουν στο σύστημα και να γίνουν με τη σειρά τους διανομείς.
Πολλοί θα πουν ότι "αυτό δεν συμβαίνει ποτέ με τους πελάτες μου", αλλά πιστέψτε μας συμβαίνει πολύ πιο συχνά από το αντίθετο.
Βασικά θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους όποιους "αντιπρόσωπους" τέτοιων "εταιρειών" (εάν έφτασαν μέχρι εδώ βέβαια στο κείμενο, καθώς ανάγνωση οποιασδήποτε κριτικής του συστήματός τους απαγορεύεται μιας και "ανοίγουν δρόμο σε αρνητικές σκέψεις που βλάπτουν το στόχο") τα παρακάτω:
1. Πόσους πελάτες/αγοραστές έχετε πραγματικά (προσωπικούς πελάτες που αγοράζουν προϊόντα και όχι "αντιπροσώπους" ή "επιχειρηματίες" κάτω σας να ψάχνουν γι' άλλα θύματα);
2. Παραγγέλουν προϊόντα κάθε μήνα;
3. Μήπως αυτοί οι πελάτες εγγράφησαν αρχικά για την "επιχειρηματική ευκαιρία" και μετά από μήνες αδράνειας δικαιολόγησαν τις μηνιαίες αγορές τους αυτοαποκαλούμενοι "πελάτες";
4. Πλησιάσατε αυτούς τους πελάτες για να τους κάνετε αγοραστές προϊόντων ή μήπως τους πλησιάσατε πρώτα για να τους προσφέρετε την "επιχειρηματική ευκαιρία";
5. Αφού τα προϊόντα των δικτύων οργάνωσης καταναλωτών είναι τόσο καλά και ποιοτικά, γιατί όταν κάποιοι παρατάνε το όλο σύστημα σταματάνε να παραγγέλνουν και επιστρέφουν στα super-markets;
6. Οι φίλοι που κάνατε μέσω του δικτύου οργάνωσης καταναλωτών θα κάνουν ακόμη παρέα μαζί σας αν σταματούσατε ν' αγοράζατε και να προωθείτε προϊόντα των εταιρειών τους; Πόσο συχνά πιστεύετε ότι θα προσπαθούσαν να σας "ξαναβάλουν στο κόλπο";
7. (Αν έχετε στρατολογήσει μέλη κάτω σας) Πόσοι από αυτούς που έχετε στρατολογήσει έχουν ξοδέψει περισσότερα χρήματα απ' όσα έχουν κερδίσει; Όχι μόνο αγορές προϊόντων αλλά και "διαφημιστικό και ενημερωτικό" υλικό: βιντεοκασσέτες, κασσέτες, cds, φυλλάδια, φωτοτυπίες, βενζίνη, εισφορές για "συγκεντρώσεις", λογαριασμοί τηλεφώνου, γραμματόσημα, φάκελλοι, φέιγ βολάν, αφίσες συν οποιαδήποτε άλλα προϊόντα που δεν θα αγόραζαν αν δεν έλπιζαν ότι με αυτά θα τα καταφέρουν;
8. Μπορείτε να πείτε ειλικρινά ότι για όσους γνωρίζετε να έχουν τέτοιες "επιχειρήσεις" και τις τρέχουν ακόμα με έλλειμα, φταίνε οι ίδιοι επειδή είναι τεμπέληδες;
9. Το "διαφημιστικό και ενημερωτικό υλικό" που λέτε στους άλλους να χρησιμοποιούν, μήπως κάνουν κάτι παραπάνω από το να τους εμψυχώνουν και ν' αποτρέπουν την παραίτηση; Μήπως προτρέπουν τα άτομα αυτά ν' αγοράζουν περισσότερα προίόντα;
10. Πήγατε εσείς ο ίδιος σε καταστήματα να κάνετε συγκρίσεις τιμών ή απλά παπαγαλίζετε ότι τιμές σας έδωσε εκείνος που σας στρατολόγησε; Γνωρίζετε ότι σε πολλές περιπτώσεις προϊόντα των δικτύων οργάνωσης καταναλωτών προσφέρονται σε διαφορετικές ποσότητες από τις standard της αγοράς για ν' αποφεύγεται αυτή η σύγκριση με την διακολογία οτι ειναι υπερ-συμπυκνωμένα;
11. Πόσα ονόματα επιτυχημένων επιχειρηματιών δικτύων μπορείτε να θυμηθείτε (από την εταιρεία σας); Τι αποδείξεις έχετε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι οικονομικά επιτυχημένοι; Ποιά είναι η αναλογία του αριθμού επιτυχημένων με τον συνολικό αριθμο διανομέων της εταιρείας;
12. Πόσα άτομα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα απ' όσα έχουν κερδίσει για να "έρθετε στα λεφτά σας"; Κι αν θέλετε να κερδίζετε 400.000 δρχ. το μήνα; Τότε, πόσους τέτοιους χαμένους πρέπει να έχετε κάτω σας;
13. Πόσοι από τους πελάτες σας αγοράζουν απλά και μόνο επειδή είναι σε μία καταταση "αυτόματης παραγγελίας και παράδοσης" (auto-ship);
14. Πόσοι από τους "πελάτες" σας εγγράφησαν αρχικά σαν "επιχειρηματίες" αλλά άλλαξαν γνώμη;
15 Ποιά είναι η αναλογία "επιτυχημένων κερδοφόρων " με "ελπιδοφόρους που ξοδεύουν" στο πλάνο πληρωμών σας; Μήπως αποφύγατε ποτέ ή είπατε ψέματα για το ποσοστό επιτυχίας σας στα δίκτυα πωλήσεων; Ξέρετε πραγματικά πως έφτασε στην "επιτυχία" αυτός που σας στρατολόγησε; Πως το ξέρετε ότι έτσι είναι ;
16. Από που ακούσατε για πρώτη φορά για τα δίκτυα καταναλωτών; Τι κίνητρα είχαν εκείνα τα άτομα που σας τα παρουσίασαν; Μήπως πουλούσαν "εκπαιδευτικά" φυλλάδια, βιβλία, κασέτες ή βιντεοκασέτες; Μήπως σας συντηρούσαν τον ενθουσιασμό για να το συνεχίσετε;
17. Πιστεύετε ότι με όλες αυτές τις διαφημίσεις εκεί έξω πρέπει να μετατρέπετε όλες τις κουβέντες σας σε παρουσιάσεις/διαφημίσεις της "επιχειρηματικής σας ευκαιρίας"; Πιστεύετε ότι αυτό αρέσει στον κόσμο;
18. Με πόσους από τους φίλους ή γνωστούς που πλησίασα για να παρουσιάσω την "επιχειρηματική μου ευκαιρία" και αποφάσισαν να μην με ακούσουν ή να γραφτούν μέλη διατηρώ ακόμα πραγματικά φιλικές επαφές;
19. Πόσα χρήματα έχετε ξοδέψει μέχρι στιγμής γιατί "ξέρετε ότι θα βγάλετε πολύ περισσότερα χρήματα στο μέλλον";
20. Έχετε υπολογίσει ένα προϋπολογισμό για τον εαυτό σας; Έχετε ένα σχέδιο για το τι θα κάνετε αν συνεχίσετε να λειτουργείτε μόνο με έξοδα; Πόσο υπολογίζετε να συνεχίσετε έτσι;
Όνειρα γλυκά...
http://www.new-dimension.gr/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?27959
Απέδειξε μου ότι η Amway είναι πυραμίδα κι εγώ μαζί σου μετά. Έχεις υπαλληλικό τρόπο σκέψεις φίλε και όχι επιχειρηματικό..
ΑπάντησηΔιαγραφήφίλε δεν ξανασχολούμαι με τις εταιρίες εμπορίας ελπίδων σε απεγνωσμένους συμπολίτες...
Διαγραφήέχω σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθώ
καλά κέρδη...
Ολοι λεμε λεμε αλλα στην πραγματικοτητα δεν μπορουμε να αποδειξουμε τα λεγομενα μας..
ΑπάντησηΔιαγραφήνομίζεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν χρειάζεται και πολλά για να αποδείξεις την απάτη,και μόνο αν ασχοληθείς με αυτές τις " εταιρίες" με μυαλό άδειο από το τάξιμο των διάφορων "διαμαντιών" κλπ "συμμοριτών" συνάδελφων καρχαριών για γρήγορο πλουτισμό
(ο οποίος σε αυτή τη μορφή μόνο με λαχείο πετυχαίνεται)...
θα καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά...
αλλά φαίνεται είσαι κι εσύ από αυτούς που πλούτισαν με τέτοια προϊόντα οπότε καταλαβαίνω
χάνεις θύματα και σε καίει...
ANte re vodia min krinete na mhn krithite.. ola einai business.. kante douleia sas ama thelete agorazete alliws oxi.. kalhnuxta asxetoi
ΑπάντησηΔιαγραφήαντε ρε στρατιωτακια των εβραιομασονων...σας εχουν κανει πλυση εγκεφαλου...ολο για τα λεφτα μιλατε...
Διαγραφήυπαρχουν πολυ σημαντικοτερα πραγματα στη ζωη απο τα λεφτα...
ο εβραιος μεγαλωνει τα παιδια του με βασικο μαθημα πως να κλεβουν τα λεφτα απο τα αλλα παιδακια...σου θυμιζει κατι αυτο?
οταν ξυπνησεις απο το ματριξ που ζεις τοτε ισως καταλαβεις...
φιλε woodiiis σε βρισκω πολυ σωστο! χωστα!!! ακριβως αυτο συμβαινει! χανει προβατακια γι αυτο βελαζει ο ιδιος! μια απλη αναζητηση στο google και το μονο που θα σου βγαζει απο κατεβατα ειναι η λεξη "ΑΠΑΤΗ" αντε ρε μασωνακια! κολυμπηστε εσεις στα φραγκα σας, ας μην πλουτισουμε και εμεις! δεν μπορουν ολοι να γιουν πλουσιοι ουτε ολοι επιστημονες :p αφιερωμενο λοιπον σε εσας που το ασπαζεστε και ας μην το κερδιζετε (δεν πιστευω να πιστεψατε οτι το φαγαμε ετσι;) ΑΣΙΜΟΣ: -ΕΓΩ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ!!! να τα χαιρεστε!
ΔιαγραφήΕυχομαι να το δοκιμασεις και μετα να δω τι θα γραφεις!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω γνωριζω τουλαχιστον δεκα που εισπραττουν σε χρυσο ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΕ και ΞΑΝΑΓΡΑΨΕ ΤΑ ΙΔΙΑ!!!!
κι εγω γνωριζω τουλαχιστον χιλια ατομα που τρεχουν για αυτα τα δεκα ατομα που γνωριζεις εσυ...
Διαγραφήκαι το χειροτερο ειναι οτι τους φουσκωνετε τα μυαλα με υποσχεσεις οτι θα γινουν κι αυτοι σαν τους αλλους...τους "φτασμενους"
δεν ξερω τον τροπο που δουλευει η Herbalife ας πουμε.. ξερω ομως πως δουλευει η Amway γιατι δουλευω σε αυτην και μπορω να πω οτι ειναι μια παρα πολυ εντιμη εταιρεια με καταπληκτικης ποιοτητος προιοντα τα οποια σεβονται και το περιβαλλον!δεν μπορω να καταλαβω πως στο καλο καθεστε και λετε για επενδυσεις χρηματων ,κολπα και μπουρδες ..παιδια τα λεφτα ειναι πιο αμεσα απο ποτε ..αγοραζεις χονδρικη τιμη -πουλας λιανικη ..στο τελος του μηνα μαζεβονται μπονους τα οποια αν μαζεβτουν αρκετα φτανεις σε συγκεκριμενα επιπεδα και εκει σου καταθετει η εταιρεια 15 του μηνα χρηματα στον λογαριασμο σου ...που ειναι το δυσκολο να το καταλαβει και να το κατακρινει κανεις..πραγματικα...διαβαζω καποιυς να λενε απλα για να λενε χωρις να ξερουν και νευριαζω αφανταστα ...και στο κατω κατω δεν σε υποχρεωνει κανεις να κανεις καποιο τσιρο ρε φιλε ..κανεις οτι γουσταρεις ..θες πουλας ...δεν θες δεν πουλας... αλλα που να το καταλαβουν αυτο οι ανιδεοι ανθρωποι που οπως καλα ειπε ο φιλος μου σκεφτονται υπαλληλικα οχι επιχειρηματικα!!μην ειστε προβατα ρε γαμωτο σας...μην ακουει οτι λεει καθε ασχετος-ανιδεος και ανιστοριτος..αφηστε λιγο το μυαλο να σκεφτει..οποιος θελει να με αντιμετωπισει ας μου μιλησει στο fb :
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία Ντμ.
κανεις απο οσους ασχολουνται στην amway δεν σου προτεινει μονο να αγοραζεις τα προϊοντα τους...ολοι μα ολοι σου λενε τις ιδιες λεξεις/φρασεις: "ελα ...τεραστια ευκαιρια...πολλα λεφτα...διαμαντια....μπριγιαντια...μαργαριταρια κι αλλες ψευτιες" για να τουμπαρουν το θυμα τους...το οποίο θυμα τελικα αφου υποχρεωθει λογω φιλιας παντα και πληρωσει και 5 ευρω πηγαινει στη συνεδρία (κομψη λεξη για να ψαρωνουν οι ασχετοι) για να δει τα προιοντα αλλά πρωτα βλεπει ολους τους "πετυχημενους" με τη σειρα να βγαινουν και να λενε την καθε παπαριά...και ολοι μαζι να χειροκροτανε οπως το κοινο στις αμερικανικες σειρες με τον υποβολεα...και στο τελος τον πατανε στο φιλοτιμο και αφου παρει το πακετο με τα προιοντα τα οποια δεν ειδε ποτε του να τα δοκιμαζουν σε καποια επιδειξη αλλά τα πηρε γιατι άκουσε τον αρχηγο"πετυχημενο" να δειχνει το σχεδιο/κολπο της πυραμιδας (οσους φερνεις τοσο περισσοτερο κερδιζεις.)..και αφου το ξανασκεφτει τα επιστρεφει αν οχι την επομενη μερα σε καναδυο σιγουρα...
Διαγραφήαντε πατε να κερδισετε το ψωμι σας τιμια και χωρις υποκρισιες...
αντε πατε σε κανενα χωραφι να φυτεψετε καμια ντοματιά να εχετε να φατε γιατι οσο θα τελειωνουν τα θυματα τοσο θα πεινατε κι εσεις...
μαζευονται * μαζευτουν * τζιρο *
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια στον αρθρογράφο!!!!!!!! Απάτη και τίποτε παραπάνω είναι αυτές οι εταιρείες. Όποιος θέλει να κάνει περιουσία και σκέφτεται συνέχεια τα λεφτά, 4 είναι οι λύσεις. Πρώτον, να κερδίσει σε κάποιο τυχερό παιχνίδι. Δεύτερον, να κλέψει (π.χ. καμιά τράπεζα). Τρίτον, να πάρει κάποια κληρονομιά. Και τέταρτον, ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, να βρει π.χ. κάποια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα και να την υλοποιήσει. Σε αυτές τις εταιρείες θες δεν θες είσαι μέρος (άρα υπάλληλος) ενός πολυεθνικού δικτύου. Χιλιάδες είναι αυτοί που εγγράφονται και απογοητεύονται στο τέλος (τους λόγους τους εξηγεί πιο πάνω ο αρθρογράφος), δεκάδες αυτοί που εν τέλει κερδίζουν πολλά λεφτά, και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτοί οι οποίοι καρπώνονται τα δισεκατομμύρια από αυτές τις αλυσιδωτές επενδύσεις. Αυτοί οι οποίοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, είναι ήδη δισεκατομμυριούχοι και έμπειροι επενδυτές του χρηματιστηρίου οι οποίοι στήνουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Γιατί πρόκειται για ένα είδος χρηματιστηρίου, όπου ''αγοράζεις μετοχές, ή κάποιο άλλο χρηματιστηριακό προιόν'' και όπως είναι φυσικό στο τέλος η συντριπτική πλειοψηφία θα χάσει την επένδυσή της. Τα λέω όλα αυτά γιατί υπήρξα θύμα αυτών των εταιρειών μέχρι που έβαλα μυαλό, και ανέπτυξα μια ιδέα που είχα και τώρα είμαι στο Λονδίνο και ασχολούμαι με την food industry κυρίως, έχοντας μια αξιόλογη περιουσία που την έφτιαξα με τα χέρια μου και τους νόμιμους κανόνες της αγοράς. Και πάλι μπράβο και τα συγχαρητήριά μου στον αρθρογράφο για την προσπάθειά του να αφυπνίσει τον κόσμο. Κύριοι/ες μόνο αν πιστέψετε στον εαυτό σας και βασιστείτε στις δικές σας δυνάμεις θα προοδεύσετε. Κανείς δεν είναι τόσο άγιος, καλός, ή αφελής, ώστε να σας λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι θα σας κάνει πλούσιους. Για ποιο λόγο; Σας χρώσταγε και από χτες; Πάνω στις πλάτες σας, στον ιδρώτα σας, στο φιλότιμο σας και στην απληστία σας, κάποιοι πολύ πιο έξυπνοι και άπληστοι χτίζουν περιουσίες δισεκατομμυρίων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητηρια και χιλια μπραβο και ακομα περισσοτερα για την προσπαθεια σου...
Διαγραφήαυτα τους λες...ομως εχουν δεχτει τετοια πλυση εγκεφαλου ή ειναι τοσο φιλοχρηματοι που δεν βλεπουν περα απο τη μυτη τους...και οχι μονο ειναι υπαλληλοι αλλά και του χειροτερου ειδους με δεκαπλασιο στρες και αγχος...
ευχαριστουμε για τον χρονο σου να γραψεις το τοσο καλο σχολιο!
Να ρωτήσω κάτι η LR είναι πυραμίδα? Εγώ είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι αλλά για να το σιγουρέψω. Έχω ένα φίλο που τον έχουν βάλει στο κύκλωμα και του έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου. Προσπαθώ να τον βοηθήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτήν εδώ λες?
Διαγραφήhttp://www.lrworld.com/gr/
από μια γρήγορη ματιά που έριξα ...η οργάνωση της εταιρείας θυμίζει πυραμίδα και τα προϊόντα (πχ mind master ) πρέπει να τα ελέγξουμε τι περιέχουν για να δούμε πόσο υγειινα είναι...
όσο για το φίλο σου...τι να πω? ειδικός δεν είμαι...αν καταλάβει από μόνος του ότι θα δουλεύει σα το σκύλο για να κονομαει κάποιος άλλος που θα γλεντάει με τις τανες-που τα κέρδη από τα κορόιδα, τότε ίσως αλλάξει γνώμη..
Ναι σε αυτήν αναφέρομαι !
ΔιαγραφήΤα ξερω.. Αστα να πανε..
Σε Ευχαριστω πολυ!
Amway, μια εταιρεία ετήσιο τζίρο περίπου 12 δις δολλάρια και με 20.000 προσωπικό στην γραμμή παραγωγής διαφόρων προϊόντων (καλλυντικά, είδη καθαριότητας, διατροφή, κλπ), το καθένα από τα οποία βρίσκονται ποιοτικά, πολύ ψηλά στην κατηγορία τους (Artistry, Nutrilite). Δεν αναρωτιέται ο συντάκτης του κειμένου, πως η εταιρεία καταφέρνει να βρίσκεται στην πρώτη θέση και με διαφορά; Και τι θα γινόταν αν έστω και ένα από τα προϊόντα της βρισκόταν ελαττωματικό ή δημιουργούσε οποιοδήποτε πρόβλημα (π.χ. δερματολογικό ή ασφάλειας) στους πελάτες της; Το σύστημα που κατηγορείται άδικα έχει καταργήσει τους μεσάζοντες και επιστρέφει στους καταναλωτές ένα μέρος των χρημάτων που θα χανόντουσαν στην διαδρομή από την παραγωγή στη λιανική....Αυτό φυσικά ενοχλεί το παραδοσιακό εμπόριο και οι αντιδράσεις είναι μεγάλες. Οι χιλιάδες χαμένοι της επιχειρηματικής ευκαιρίας που επικαλείται το άρθρο είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα, απολύτως προβλέψιμη. Δεν έχουν όλοι τις προδιαγραφές να κάνουν επιχειρήσεις, όλοι όμως πρέπει να έχουν την ευκαιρία της επιλογής και της απόφασης. Από τις μεγάλες παραδοσιακές ευκαιρίες που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε κατά πόσο οφέλησαν τους επενδυτές είναι και η πράσινη ανάπτυξη (φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα κλπ). Αυτά προς το παρόν....
ΑπάντησηΔιαγραφή...και η coca cola είναι πρώτη παγκοσμίως αλλά όλοι ξέρουμε τι σκατά έχουν μέσα...πρόσφατο παράδειγμα με την zero κ την light...είδες εσύ να τους κάνει κάνεις τίποτα?
Διαγραφήθες να σου δώσω κι άλλες εταιρίες?
αλλά αν είσαι Εβραίος ή μασόνος και τα οικονομάς πουλώντας σκατά στους γκοϊμ τότε δεν σε αγγίζει κανείς...
δες εδω ποιος ειναι το αφεντικο σου και μαθε για ποιον δουλευεις:
Rich DeVos, 33 Degree Freemason, founder of the Amway Corporation (http://en.wikipedia.org/wiki/Amway)
Σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου.Με δύο σχόλια:Πρώτον η Amway έχει κερδίσει μερικές από τις σπουδαιότερες διακρίσεις:http://www.amway.ca/en/ResourceCenterDocuments/Visitor/ctzn-amw-cat-v-en--EnvironmentalStewardship.pdf
ΔιαγραφήΒρες μου αντίστοιχες για τις εταιρείες που λές.
Δεύτερον, το θέμα της πυραμίδας σε σχέση με το Harvard που αναφέρεις με αποτρπιασμό, εξηγείται σαφώς στην ιστοσελίδα που εσύ μου πρότεινες, χωρίς κανείς να έχει αντιρήσεις: http://en.wikipedia.org/wiki/Amway :
Amway utilizes a tiered distribution and remuneration model (the Amway Sales and Marketing Plan) that promises to reward participants who grow Amway's market share through a combination of sales and recruitment. This tiered distribution model relies on Independent Business Owners (IBOs) acquiring and training further Independent Business Owners, which is the principal characteristic of a pyramid scheme.
Harvard Business School of Leadership, which described Amway as “one of the most profitable direct selling companies in the world", noted that Amway founders Van Andel and DeVos:
"...accomplished their success through the use of an elaborate pyramid-like distribution system in which independent distributors of Amway products received a percentage of the merchandise they sold and also a percentage of the merchandise sold by recruited distributors. "[**]
The "pyramid-like distribution system" of the Amway business model led to Amway being accused of being a pyramid scheme. However, a 1979 US Federal Trade Commission ruling established that the Amway business model is not an illegal pyramid scheme.
[**] "American Business Leaders of the Twentieth Century – Richard M. DeVos, Amway Corporation". Harvard Business School. 2011. Retrieved May 17, 2011.
Όπως φαίνεται υπάρχει αδιαμφισβήτητα η σχετική βιβλιογραφική τεκμηρίωση αλλά και η δικαστική απόφαση ότι το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας είναι ένα απολύτως νόμιμο πλάνο με πυραμοειδή μορφή, όπως άλλωστε συμβαίνει στην πλειοψηφία των συμβατικών επιχειρήσεων.
Απλά, επειδή και οι παπάδες ευλογάνε τα γένια τους και οι χορηγίες και τα βραβεία ακόμα και από τον αντίχριστο ΟΗΕ δεν μου λένε τίποτα...
ΔιαγραφήΑς δούμε τι λέει η IRS των ΗΠΑ σε οδηγό για μικρές εταιρίες τον Νοέμβριο 2013 :
"Multi-level marketing differs from an activity called a “pyramid scheme.” Pyramid schemes are illegal scams in which large numbers of people at the bottom of the pyramid pay money to a few people at the top. The success of a pyramid scheme relies upon a never-ending supply of new participants."
(http://www.irs.gov/Businesses/Small-Businesses-&-Self-Employed/Retail-Industry-ATG-Chapter-3-Examination-Techniques-for-Specific-Industries-Direct-Sellers#code)
κρατάμε από τη μετάφραση τα :
"...παράνομο...η βάση πληρώνει για να οικονομάει η κορυφή..."
χμμμ τι μου θυμίζει?
να δούμε και την επόμενη παράγραφο?
" Pyramid schemes seek to make money quickly. Multi-level marketing companies seek to make money with their representatives as the business grows by selling their consumer products. Multi-level marketing companies have a start-up fee that is small with a starting sales kit being sold at or below the company cost. Multi-level marketing depends upon sales to the consumer and establishing a market. "
(μετάφραση:...να κερδίσουν χρήματα γρήγορα...τα νεοεισερχόμενα μέλη υποχρεώνονται να πληρώσουν ένα τέλος εκκίνησης ή πακέτο προϊόντων με τιμές κάτω του κόστους...)
κάτι μου θυμίζει κάτι μου θυμίζει...
αν σταμάτησε η amway ή οποιοδήποτε άλλο mlm να προσαρτεί κόσμο χωρίς να προτείνει γρήγορο πλουτισμό...
αν σταμάτησε η amway ή οποιοδήποτε άλλο mlm να
βασίζει το μάρκετινγκ πλαν στο 1-3-9 κτλ ...
αν σταμάτησε η amway ή οποιοδήποτε άλλο mlm να
μην δίνει πακέτο προϊόντων κάτω του κόστους στα νεοεισερχόμενα μέλη/πελάτες/κορόιδα (ή όπως αλλιώς)...
αν σταμάτησε η amway ή οποιοδήποτε άλλο mlm να
πουλάει κασέτες ή dvd διαφόρων πετυχημένων για να μάθουν οι νεώτεροι πως να οικονομήσουν σε χρόνο dt...
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΑΜΙΔΑ...
wodiiis?Εσύ αν επιτρέπεται με τι ασχολείσαι?Και θέλω να μου πεις.Στην δικιά σου δουλειά.Υπάρχει πυραμίδα?
ΔιαγραφήΚαληνύχτα.
αγροτης ειμαι παληκαρι και δουλευω για την παρτη μου...σε καθησυχασα;
ΔιαγραφήΚΑΛΩΣ.ΤΡΕΧΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ.ΗΑΑΑΑΗΑ.ΕΙΠΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ?
Διαγραφήπαληκαρι
Διαγραφήπρωτον τι ζορι ταβας? δεν εχεις κατι αλλο να κανεις?
δευτερον δεν ανηκω σε κανενα συνεταιρισμο. καλλιεργω για την παρτη μου, και περναμε καλα χωρις αγχος...εσυ?μη μου πεις.Σε ειδα...σε εχει καβαλικεψει το αφεντικο σου και σου εχει κρεμασει ενα καροτο μπροστα στη μουρη και σε καθοδηγει οπου θελει...περαστικα...
Α! να σου δωσω και μια συμβουλη, μη φοβασαι τζαμπα ειναι,
δεν πιανεις το τσαπουρι και να σκαψεις το αμπελι του παππου σου?μονο τοτε θα καταλαβεις τη γλυκα του να πινεις το κρασι που εσυ ο ιδιος εβγαλες, με την παρεα σου ή μονος ...αντε γιατι χωρις να ιδρωσετε θελετε να γινετε πολυεκτομυριουχοι...
και τι κόλλημα έχετε με τις πυραμίδες?Και τι σχέση έχουν οι μασώνοι.Παρακαλώ,Ελληνες σοβαρευτείτε.Αλλά πως να σοβαρευτείτε όταν βγάζετε επί 40 χρόνια κυβερνώντες που σας λένε θα πάρετε 450ευρώ τον μήνα?Αντε,....Καληνύχτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όποιος θέλει ασχολείτε.Οποιος δεν θέλει καναπέ.Και περί μασωνίας κλπ,παρακαλώ μόνο όσοι γνωρίζουν.
εσυ που εισαι μεσα δεν μπορεις να ξυπνησεις σε εχουν υπνωτισει...σημασία εχει να μην την πατησουν οι αλλοι οι απο εξω...αυτους που κυνηγατε εσυ κι οι ομοιοι σου...τρεχα σκλαβε να τα μαζευεις και να τα τρωνε οι σατανιστες!!!
ΔιαγραφήΔεν μου απάντησες όμως τι δουλειά κάνεις.Η μήπως νρέπεσαι να μου πεις?
Διαγραφήτην απαντηση σου την εδωσα πιο πανω αλλά επειδη μαλλον ντρεπεσαι και δεν σηκωνεις τα ματια ψηλα δεν την διαβασες...
ΔιαγραφήΑντε.Καληνύχτα και καλά χριστούγεννα
ΔιαγραφήΉρθε μια ξαδέρφη της μάνας μου σπίτι και μου τα έπρηζε τρείς ώρες για την forever living products.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈπρεπε να προσποιούμαι ότι την ακούω για να μην φανώ αγενής.Βασικά κάνει μπάμ ότι είναι απάτη και είναι χαζή απάτη.
Το όλο σκεπτικό υποτίθεται ότι βασίζεται στο "καταργούμε τους μεσάζοντες και το κόστος της διαφήμησης,άρα μειώνουμε την τιμή του εκάστοτε προϊόντος".Αυτό στην εποχή του ίντερνετ είναι ανέκδοτο.Θα μπορούσες να έχεις μια αποθήκη και να δουλεύεις μια τέτοια επιχείρηση αποκλειστικά και μόνο από παραγγελίες μέσω ίντερνετ,άντε και να δημιουργήσεις ένα δίκτυο υποψήφιων πελατών να στέλνεις δείγματα δωρεάν για να διαφημιστείς.
Αλλα για άλλα παπαντάλλα.
Διαγραφήποσο ασχετος εισαι εσυ που εγραψες το αρθρο??? ποσο???
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδια η forever Living Products ειναι απατη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατανοω οτι πολλες εταιριες θα χησιμοποιουσαν την πυραμιδα ωστε να πλουτισουν...αλλα τα προιοντα τους ειναι σκαρτα?
Η αληθεια ειναι πως εχω δοκιμασει τα προιοντα της εταιριας και πραγματικα εντυπωσιαστηκα με τη αποτελεσματικοτητα σε διαστρεμματα,στο στομαχι,στο ανοσοποιητικο (μετα απο εξαιτασεις ολα ηταν αψογα!) σε αναιμια και οστεοσυνθεση....πως αυτα λειτουργησαν αν ειναι απατη?
Οποιος γνωριζει,χωρις να υποθετει ας μου απαντησει παρακαλω...
αν ψαξεις στο διαδικτυο θα βρεις καποια ενδιαφεροντα πραγματακια...:
Διαγραφή1) καποια αποφαση του Αρειου Παγου για μια δηθεν ιατρο που προωθουσε αυτα τα προϊοντα
http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=y3s0Aw0jwdF0IlMa03hDN8xIvV79dt&apof=74_2009
να διευκρινισουμε οτι η αποφαση δεν αφορα την ιδια την εταιρεια, αλλά ατομο που εμφανιζοταν ακομα και στην τηλεοραση σαν ειδικος κτλ που προωθουσε σχετικα προϊοντα της εταιρειας αυτης.
2)"...They never conduct research on anything, the owner sees something he likes, sends it to the lab to get it replicated and throw some aloe in there and voila! they have a new "forever blah blah blah" Super expensive crap manufactured by abused mexican employees in their Dallas plant. They are smart though, they are careful that they dont put any claims on their labeling that might get them in too much trouble, they have a big dictionary to change around words. Their fish oil caps? a scam. Their Sonys line? sucks, it comes from this crappy company out of Ontario with the ugliest colors cheaply made. Their employees joke that they dont use anything they make. The OSHA safety report? (https://www.osha.gov/)..." απο σχολιο σε ερωτηση καποιου για την FLP. οσοι δουλευουν σε αυτην την εταιρεια δεν καταναλωνουν τα προϊοντα της και το βασικοτερο ειναι πως οποιο προϊον αρεσει στο αφεντικο(σ.ειναι μορμονος) το αντιγραφει και προσθετει απλα αλοη στα συστατικα , το βαφτιζει και λε βουαλα...
πηγη: http://www.complaintsboard.com/complaints/forever-living-products-c394207.html
3)φοροδιαφυγες διανομεων(distributors FLP)
a)http://www.gmanetwork.com/news/story/178821/economy/bir-gets-conviction-for-3-more-tax-evaders
b)http://business.inquirer.net/43101/sc-affirms-tax-conviction-of-multilevel-marketer
4)πυραμιδικο σχημα σιγουρα
http://www.mumsnet.com/Talk/_chat/a2186407-Forever-Living-scam-or-not
5)για τα ιδια τα προϊοντα δεν βρηκα μεχρι στιγμης κατι...πιο πολυ περιττα τα χαρακτηριζουν παρα χρησιμα για την υγεια.
Μου φαινεται λες και διαβαζω το αρθρο ενος ανθρωπου που δοκιμασε , και πολυ απλα απετυχε... Κοροιδια ειναι να δουλευεις καπου μια βδομαδα δοκιμαστικα και χωρις κερδος και στο τελος να σου λενε " δεν μας κανεις" (θα ερθει ο επομενος μαλακας να τον εκμεταλευτουμε),ενο αν δουλευε 1 μονο εβδομαδα σαν ΑΠΛΟΣ ΠΩΛΗΤΗΣ σε οποιαδήποτε Δικτυακη Εταιρια , θα ειχε κερδίσει καποια χρηματα. Δεν ειναι τιποτα ευκολο οταν μιλαμε για το Δικτυακο Marketing. Ολα θελουν σωστη μεθοδολογια και καθημερινη δραστηριοτητα και ΣΑΦΩΣ δεν ειναι για τον καθενα αυτο. Αν τωρα υπαρχουν καποιοι ανθρωποι , που πρηζουν τον κοσμακι να αγορασουν την ευκαιρια, η καποιο προιον, μονο ερασιτεχνες και απελπισμενοι ειναι.. Γιατι ομως να σκεφτεις για μια προταση συνεργασιας 'η ενα προιον οτι θελουν να κερδισουν απο σενα , οταν εσυ ο ιδιος, σαν αγροτης πουλας τα αγαθα σου και στηριζεσαι στον κοσμο??? Φιλικα παντα
ΑπάντησηΔιαγραφήμη τα ξαναπαμε απο την αρχη,με τις μεθοδολογιες και τις πρακτικες των οψιμων "πωλητων" ...
Διαγραφήσαν αγροτης τα προϊοντα μου (πατατες, μηλα, λαδι, κρασι, αυγα, λαχανικα, κ.α) δεν τα πουλαω,τα κραταω (αποθεμα) μονο για την οικογενεια μου...δεν ειμαι μεγαλοαγροτης, ουτε τσιφλικας...
ειμαι ΚΥΡΙΟΣ του ΕΑΥΤΟΥ μου και το ευχαριστιεμαι ...
δοκιμαστε το...θα κερδισετε περισσοτερα χρονια ζωης και καλυτερη ποιοτητα ζωης...
Σαφως και ειναι πιο ποιοτικη ο τροφη που παραγεις εσυ ο ιδιος.. Σκεψου όμως φιλε μου, ποσες φαρμακευτικες εταιριες πουλανε συμπληρώματα διατροφης ,γιατι πολυ απλα οι βιταμινες που λαμβανουμε δεν ειναι αρκετες. Ενας απλος πωλητης ειμαι και γω σε μια απ τις παραπανω διακτιακες εταιριες,και δουλευω για να ζήσω. Εσυ, απ την αλλή, τι κάνεις για να βγάλεις χρηματα?? Γιατι ειμαι σιγουρος, πως δεν ανταλλάζεις τα προιοντα σου για να παρεις ρουχα, αυτοκινητα, κινητα, και αλλα τετοια αγαθα... Με φιλικους χαιρετισμους - Θωμάς
ΔιαγραφήΘωμα οι βιταμινες που παιρνει ο κοσμος απο τις τροφες δεν επαρκουν γιατι οι τροφες δεν ειναι φυσικες...ελα να φας ντοματα απο το χωραφι και να γλυφεις και τα δαχτυλα σου...αυτα που αγοραζετε απο το σουπερ μαρκετ ειναι υβριδια (=υβρις) ασε δε τα υπολοιπα πχ τα μπισκοτα κλπ αηδιες...(oreo δες το πολυδιαφημιζομενο μπισκοτο αυτο ποσα "Ε" εχει μεσα ) ή τα λαδια που τα πουλανε για παρθενα ελαιολαδα ειναι γεματα προσμιξεις με σπορελαια...
Διαγραφήοταν αρχισεις να τρως φυσικες τροφες θα δεις οτι δεν χρειαζεσαι ουτε προσθετα ουτε χημικα ενισχυτικα...
οσο για λεφτα για τους λογαριασμους κ.α εχω τον τροπο μου...νομιμο ετσι;
σου ευχομαι να βρεις καλυτερο δρομο και πιο αποδοτικη εργασια
Πολύ καλό άρθρο και αξιόλογη έρευνα. Αν και κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται τόση ανάλυση για να αποδείξει κανείς ποιες είναι οι εταιρίες πυραμίδες και πως λειτουργεί η απάτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πράγματα είναι απλά: Από τη στιγμή που βασικός και πρωταρχικός σκοπός της υποτιθέμενης δουλειάς του εργαζόμενου είναι η *στρατολόγηση* ανθρώπων, ενώ η πώληση προϊόντων είναι φανερά δευτερεύουσας σημασίας, τότε ξεκάθαρα πρόκειται για πυραμίδα. Η απάτη βασίζεται στο ότι κάποιοι λίγοι κερδίζουν, ενώ οι περισσότεροι χάνουν, και ιδιαίτερα ο τεράστιος αριθμός που παίρνουν το “αρχικό πακέτο” και σύντομα τα παρατάνε.
Καταρχήν από τη στιγμή που θα πρέπει να ασχολείσαι με μία εργασία στην οποία θα ξεφτιλίζεσαι στους γνωστούς, φίλους σου, συγγενείς, και συναδέλφους σου, κανονίζοντας μυστικές συναντήσεις και καλά “ενημέρωσης”, παίζοντας θέατρο, λέγοντας τους τις μαλακίες που σου έχουν μάθει, που ούτε και εσύ ο ίδιος τα πιστεύεις, μόνο και μόνο για να τους στρατολογήσεις... Μόνο αυτό, αρκεί για έναν αξιοπρεπή και σκεπτόμενο άνθρωπο να μην σκεφτεί καν να μπλέξει σε μία τέτοια διαδικασία.
Εντωμεταξύ εάν κάποιος παρακολουθήσει κάποιες από τις συγκεντρώσεις τέτοιων εταιριών, γνωστές και ως success days κτλ, είναι πραγματικά είναι τρομακτικό, καθώς όλοι συμπεριφέρονται σαν να έχουν πάρει κοκαΐνη, ενώ όλη ατμόσφαιρα εκεί θυμίζει θρησκευτική αίρεση με ψυχοπαθείς που χτυπιούνται, όπως σε κάτι αμερικάνικα βίντεο με ιερείς “θεραπευτές” που γιατρεύουν και καλά άρρωστους και ανάπηρους.
Βέβαια οι εταιρίες πυραμίδες υπάρχουν και θα υπάρχουν, σε ένα οικονομικό μοντέλο όπου ο σκοπός είναι το κέρδος με κάθε κόστος. Το οικονομικό μας σύστημα είναι ένα παιχνίδι όπου όλα επιτρέπονται, ακόμη και η εξαπάτηση, αρκεί η πειθώ να μην γίνεται διά της βίας (φιλελευθερισμός, non-aggression principle / volunteerism). Μάλιστα συχνά η πετυχημένη εξαπάτηση θεωρείται “επιτυχία” και μάλιστα επιβραβεύεται και διαχωρίζει έναν πετυχημένο επιχειρηματία από έναν μη-πετυχημένο. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα το οποίο δεν θα αναπτύξω εδώ.
σωστοςςς
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή