Έτοιμα Γεύματα MRE
Η διατροφή στις Ένοπλες Δυνάμεις, ειδικά στο πεδίο της μάχης ήταν πάντα ένα σοβαρό ζήτημα. Πως θα μπορούσε ένας πολεμιστής να μάχεται αν δεν έχει αρκετή ενέργεια από τη τροφή που λαμβάνει; Με αφορμή μία μεγάλη ποσότητα από MRE (Meal Read to Eat, Γεύμα Έτοιμο για Κατανάλωση) που έβαλα στις οικιακές μου προμήθειες είπαμε να γράψουμε αυτό το άρθρο που θα είναι μία σύντομη ιστορική αναδρομή και μία ανάλυση της χρήσης και δομής των σύγχρονων MRE που χρησιμοποιούνται από τις περισσότερες συμμαχικές δυνάμεις. Στο παράδειγμα του άρθρου μας θα δούμε ένα Αμερικανικό MRE, τα μόνα που είχα διαθέσιμα κατά τη συγγραφή του άρθρου, αλλά ίσως στο μέλλον να γράψουμε και για άλλα από χώρες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η σωστή σίτιση δεν είναι ένα νέο πρόβλημα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο ίδιος ο Γάλλος Στρατηγός Ναπολέων Βοναπάρτης είχε πει σχετικά με αυτό το θέμα ότι «ο στρατός πολεμάει με το στομάχι» θέλοντας να δηλώσει τη σπουδαιότητα της σωστής σίτισης του στρατεύματος. Χάρη στον Στρατηγό Ναπολέον και τη σκληρή δουλειά του Νικολά Απέρτ δημιουργήθηκαν οι κονσέρβες (που βγαίνει από τη Γαλλική λέξη «conservé» που σημαίνει «διατήρηση») το 1810 έπειτα από 14-15 έτη έρευνας στο πως θα μπορέσει να διατηρήσει φρέσκο φαγητό χωρίς να χαλάσει μέσα σε γυάλινα βάζα. Ο Στρατηγός Ναπολέον του έδωσε 12000 Φράγκα για την εφεύρεση του και την χαρακτήρισε ως απόρρητη καθώς του έδινε ένα τεράστιο τακτικό πλεονέκτημα. Βλέπετε παρακάτω τον εφευρέτη της κονσερβοποίησης, τον Γάλλο Νικολά Απέρτ.
Η εξέλιξη στις κονσέρβες συνεχίστηκε άλλα μέχρι και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο λίγα βήματα είχαν πραγματοποιηθεί για την βελτίωση της σίτισης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρότι ήταν ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα μέχρι τότε οι μάχες γινόντουσαν από συγκεκριμένες τοποθεσίες επιτρέποντας ανεφοδιασμό και σχετικά εύκολες αλλαγές από τις προχωρημένες βάσεις. Με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα πράγματα άλλαξαν, στρατιώτες βρισκόντουσαν πίσω από τις εχθρικές γραμμές για ημέρες, ακόμα και εβδομάδες ή μήνες. Η σωστή και ολοκληρωμένη ημερήσια διατροφή τους ήταν πλέον ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση της αποστολής τους και έπρεπε να βρεθεί σύντομα μία λύση.
Την ίδια περίοδο, ο Αμερικανός Ταξίαρχος Ουόλτερ Μακλχένι που τότε ήταν Λοχαγός Πεζοναυτών πολεμούσε στην Ιαπωνία όπου και κέρδισε την ανώτατη ηθική ανταμοιβή χάρη στις ηρωικές του πράξεις στη μάχη, το Navy Cross, το 1942. Ωστόσο, σε ολόκληρες τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν γνωστός για κάτι άλλο. Μία «μαγική» σάλτσα που έφτιαχνε και κάλυπτε όλες τις άσχημες γεύσεις από τα κακομαγειρεμένα φαγητά των μαγειρείων εκστρατείας. Τη σάλτσα αυτή την είχε μάθει από τον παππού και δεν είναι άλλη από το γνωστό σε όλους Tabasco. Χάρη σε αυτό, το ψευδώνυμο με το οποίο τον αποκαλούσαν όλοι ήταν Μακ Ταμπάσκο.
Κάπου αυτή τη περίοδο δημιουργήθηκε ένα εξειδικευμένο ερευνητικό κέντρο στις ΗΠΑ με στόχο την ανάπτυξη ενός στρατιωτικών προδιαγραφών έτοιμου προς κατανάλωση γεύματος. Οι προϋποθέσεις που θα έπρεπε να πληρεί αυτό ήταν μόλις τέσσερις. Αυτές οι προϋποθέσεις ήταν οι ακόλουθες:
- Θρεπτική αξία
- Ικανότητα μακροχρόνιας αποθήκευσης
- Σχεδιασμένο για στρατιωτική χρήση
- Ευχάριστη γεύση και μυρωδιά
Τα παραπάνω είχαν οριστεί με αυτή τη σειρά βάση της σπουδαιότητας τους. Το αποτέλεσμα έφτασε σύντομα και ονομάζονταν «Field Ration, Type C» (Γεύμα Μάχης, Τύπου Γ). Ο λόγος που ονομάστηκε έτσι ήταν γιατί υπήρχαν άλλες δύο προσπάθειες πριν από αυτό η τύπου Α και τύπου Β. Βλέπετε ένα παράδειγμα από το γεύμα τύπου Γ παρακάτω.
Με το γεύμα τύπου Γ οι στρατιώτες απλώς έπρεπε να ανάψουν μία φωτιά και να αρχίσουν να ζεσταίνουν το περιεχόμενο της κονσέρβας. Αυτό παρότι γευστικά πολύ άσχημο κατάφερε να προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στους στρατιώτες μέχρι το 1958. Βεβαίως, οι στρατιώτες είχαν βρει αρκετές πατέντες για να το κάνουν λίγο πιο γευστικό όμως το πρόβλημα για την διοίκηση ήταν πάντα εκεί, η ελλιπής σίτιση είχε άμεση σχέση με τα αποτελέσματα στις μάχες. Οπότε το ερώτημα παρέμενε, «πως θα κάνουμε τους στρατιώτες να τρώνε όλο το φαγητό τους;».
Το γεύμα τύπου Γ βελτιώνονταν σταθερά με μικρά βήματα. Ίσως το πιο αξιοσημείωτο ήταν η συνεργασία με την Αμερικανική εταιρία Zwan, κατασκευάστρια από τις γνωστές κονσέρβες, η οποία μέχρι το 1945 είχε φτάσει πάνω από το 90% των ετήσιων πωλήσεων της να είναι αποκλειστικά για τα έτοιμα γεύματα από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Τελικά, το 1958 έγινε ένα μεγάλο βήμα με τα καινούργια έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα που ακούγαν στο όνομα MCI (Meal, Combat, Individual – Ατομικό Γεύμα Μάχης). Το γεύμα MCI αποτελούνταν από τέσσερις κονσέρβες. Ήταν η κονσέρβα Μ (Meat) που είχε κάποιου είδους κρέας, η κονσέρβα Β (Bread) που είχε κάποιο είδους ψωμί, η κονσέρβα D (Desert) που είχε κάποιο γλυκό και τέλος η κονσέρβα Accessory Pack που είχε πράγματα όπως καφέ, πιπέρι, τσιγάρα, κτλ. Ήταν ένα μεγάλο βήμα αλλά ακόμα δεν ήταν το πιο γευστικό γεύμα που θα μπορούσε να έχει κανείς.
Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στο MCI ήταν ότι είχε διαφορετικά γεύματα σε κάθε συλλογή και επίσης δεν απαιτούσε από το στρατιώτη να φέρει κάποιο σκεύος. Ωστόσο, πάλι απαιτούσε φωτιά και ήταν εξίσου άνοστο και άσχημο όσο και τα προηγούμενα. Επιπρόσθετα, στα MCI είχαν γίνει σοβαρές επιστημονικές μελέτες ώστε να καλύπτουν όλες τις θρεπτικές ανάγκες των πολεμιστών αλλά πάλι αποτύγχαναν στο να καταφέρουν να σιτίζουν τους στρατιώτες σωστά καθώς αρκετοί πετούσαν μεγάλο μέρος του γεύματος.
Στη προσπάθεια τους να βελτιώσουν κάπως γευστικά τα MCI πρόσθεσαν σε όλα ένα μικρό μπουκαλάκι Tabasco που βοήθησε αλλά όχι για πολύ. Από το 1980 μέχρι και σήμερα, σε όλες τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και σε μερικές συμμαχικές, υιοθέτησαν τα MRE (Meal Read to Eat – Γεύμα Έτοιμο για Κατανάλωση). Τα MRE δεν είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να έχει κανείς αλλά είναι με διαφορά καλύτερα από αυτά που είχαν οι στρατιώτες στο παρελθόν. Είναι διαθέσιμα σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, διαφορετικές συλλογές με διαφορετικά φαγητά, γλυκά, ποτά, κτλ. Υπάρχουν MRE για χορτοφάγους, χωρίς χοιρινό, κτλ. Τέλος, υπερ-καλύπτουν τις θρεπτικές ανάγκες των σύγχρονων πολεμιστών καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι οι περισσότεροι δεν τρώνε όλο το φαγητό τους.
Ένα τέτοιο σύγχρονο Αμερικανικό MRE θα αναλύσουμε έπειτα από αυτή τη σύντομη εισαγωγή που κάναμε επάνω σε αυτό το μεγάλης σπουδαιότητας θέμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως ίσως ήδη να γνωρίζετε, η πώληση των MRE εκτός κυβερνητικών υπηρεσιών απαγορεύεται. Πρακτικά όμως, στα περισσότερα καταστήματα στρατιωτικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα αυτά κοντά σε βάσεις, συνήθως υπάρχουν διαθέσιμα. Πρόσφατα για προσωπική προμήθεια πήραμε μία μεγάλη ποσότητα οπότε είπα μενα ανοίξουμε ένα MRE και να το παρουσιάσουμε εδώ μαζί σας. Σε όσους έχουν αναγκαστεί να σιτίζονται με τέτοια για μήνες, για παράδειγμα στη βασική εκπαίδευση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ή σε κάποια μικρή Αμερικανική προκεχωρημένη βάση, τα παρακάτω θα είναι σίγουρα βαρετά. Για τους υπόλοιπους αναγνώστες, ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου ο στρατός δε χρησιμοποιεί MRE, θα είναι μάλλον αρκετά πληροφορικά.
Όπως βλέπετε παραπάνω, η συσκευασία είναι σχεδιασμένη ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σε μία στρατιωτικών προδιαγραφών θήκη και είναι κατασκευασμένη από καλής ποιότητας πλαστικό που είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει παρά μόνο από την ειδική εσοχή που είναι κολλημένη με μία σχετικά ισχυρή κόλλα. Εξωτερικά πάντα φέρουν τις ενδείξεις MRE, το μενού που περιέχει, το έμβλημα και διεύθυνση της κατασκευάστριας εταιρείας καθώς και το έμβλημα του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ (εφόσον προορίζεται για τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις).
Όταν ανοίγουμε ένα MRE ποτέ δεν πετάμε τη σκληρή πλαστική του θήκη, στη πιο συνηθισμένη περίπτωση χρησιμοποιείται για τη συλλογή των απορρημμάτων ώστε να μην αφήσουμε ίχνη. Όμως, λόγω της ανθεκτικότητας της και του ότι μπορεί να ξανασφαλίσει έχει και άλλες χρήσεις στο χώρο της επιβίωσης που θα δούμε στο μέλλον. Το περιεχόμενο της είναι πολύ καλά οργανωμένο όταν το αφαιρούμε όπως ακριβώς βλέπετε στη συνέχεια.
Για χάρη του άρθρου, αν απλώσουμε όλα τα περιεχόμενα που βλέπετε πολύ καλά οργανωμένα στη παραπάνω φωτογραφία, έχουμε μία σειρά από αρκετές μικρότερες συσκευασίες που όμως είναι πολύ εύκολο να αναγνωρίσει κανείς τι είναι όπως θα δούμε παρακάτω.
Μετά την εισαγωγή που κάναμε είναι σίγουρο ότι θα εντοπίσατε τη μαγική σάλτσα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, το Tabasco. Σχεδόν όλες οι συλλογές MRE έχουν είτε ένα μικρό πλαστικό μπουκαλάκι Tabasco είτε ένα φακελάκι όπως έχει αυτή που βλέπουμε σε αυτή τη συλλογή MRE.
Επιπρόσθετα, τα σύγχρονα MRE είναι σχεδιασμένα ώστε το μόνο που απαιτείται από τον στρατιώτη είναι νερό, που πρέπει πάντα να έχει στο υδροδοχείο του, και ένα κουτάλι το οποίο παρέχεται μέσα στο MRE. Τα κουτάλια των MRE είναι μεν πλαστικά αλλά είναι πάρα πολύ ανθεκτικά και αρκετά δύσκολο να σπάσουν με οποιοδήποτε φαγητό περιλαμβάνει η συλλογή. Πάντοτε έχουν καφέ χρώμα, όπως ακριβώς και η συσκευασία του MRE.
Στο κέντρο της φωτογραφίας όπου όλα τα περιεχόμενα του MRE ήταν απλωμένα είδατε κάτω από το Tabasco τρεις μεσαίου μεγέθους συσκευασίες. Από αριστερά προς τα δεξιά έχουμε, ξηρούς καρπούς με σοκολατάκια M&M, μαρμελάδα μήλου και φυστικοβούτυρο. Ξεκινώντας από τους ξηρούς καρπούς, είναι κλεισμένοι αεροστεγώς και ακόμα και έπειτα από χρόνια αποθήκευσης είναι στεγνοί και γευστικοί σαν να ήταν ολόφρεσκοι.
Η μαρμελάδα μήλου είναι αρκετά καλή τις περισσότερες φορές αν και πολύ νερουλή. Φυσικά, για τα δεδομένα των MRE είναι πάντα στα «καλά» του. Γενικά, όπως θα δείτε και στη συνέχεια, ο ανεπίσημος κανόνας στα σύγχρονα MRE είναι ότι όλα πέραν του κυρίως πιάτου είναι σχετικά καλά. Παρακάτω μπορείτε να δείτε λίγο καλύτερα τη μαρμελάδα μήλου.
Αν αναρωτιέστε γιατί σε κάθε συσκευασία έχει τόσο έντονες ενδείξεις ανοίγματος είναι για έναν απλό λόγο. Οι συσκευασίες είναι τόσο σκληρές που είναι σχετικά δύσκολο να τις ανοίξετε με τα χέρια από οποιοδήποτε άλλο σημείο πέραν του σημείου που έχει την σχισμή ανοίγματος. Προχωρώντας στο φυστικοβούτυρο, κάτι που είναι μέσα στα περισσότερα MRE, είναι ωραίο αλλά πάρα πολύ πηκτό, πολύ περισσότερο από τα περισσότερα φυστικοβούτυρα που βρίσκουμε στα ράφια των καταστημάτων.
Σε αυτή τη φωτογραφία βλέπετε το ψωμί που έχει αυτή η συλλογή MRE. Σχεδόν πάντα θα υπάρχει κάποιο είδος ψωμιού μέσα στη συλλογή. Στην φωτογραφία που είναι όλα τα περιεχόμενα απλωμένα, το ψωμί αυτό βρίσκεται πάνω αριστερά, ακριβώς πάνω από τους ξηρούς καρπούς και το Tabasco που παρουσιάσαμε. Το ψωμί είναι επίσης κατά κανόνα αρκετά γευστικό, πολύ μαλακό και παρότι έχει μια περίεργη μυρωδιά έχει πολύ φρέσκια γεύση.
Ακριβώς απέναντι από το ψωμί στην φωτογραφία που δείχνει όλα τα περιεχόμενα του MRE υπάρχει ακόμα ένα μικρό φακελάκι. Είναι η σκόνη για χυμό με γεύση πορτοκάλι. Πάντα σε όλα τα MRE υπάρχει ένα κρύο και ένα ζεστό ρόφημα. Σε αυτή τη περίπτωση είναι πορτοκαλάδα σε σκόνη. Μπορείτε να το δείτε λίγο καλύτερα στις επόμενες φωτογραφίες.
Αν θυμάστε αναφέραμε ότι στα MRE δεν απαιτείται κανένα σκεύος ή υλικό πέραν καθαρού νερού, τότε πως φτιάχνουμε τη πορτοκαλάδα αυτή; Ακριβώς από κάτω της, αριστερά από το κουτάλι, βλέπετε μία ειδική πλαστική σακούλα για αυτό ακριβώς το σκοπό. Η σακούλα αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για τα ζεστά ροφήματα αλλά πρακτικά, χρησιμοποιείται και για τα κρύα. Ενδεικτικά, αν μεταφράσουμε όσα γράφει πάνω της έχουμε τις ακόλουθες οδηγίες.
ΣΑΚΟΥΛΑ ΖΕΣΤΟΥ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ
Για την αποφυγή εγκαύματος, ο χρόνος βρασίματος δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 6 λεπτά. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε τη σακούλα ΖΕΣΤΟΥ ροφήματος.
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Ανοίξτε τη σακούλα ροφήματος. Γεμίστε με νερό ως την αντίστοιχη ένδειξη. Προσθέστε τη σκόνη του ροφήματος.
- Αφαιρέστε τον αέρα από τη σακούλα, έπειτα κλείστε τη με ασφάλεια.
- Τοποθετήστε τη σακούλα ροφήματος μέσα στη σακούλα θέρμανσης όπως θα κάνατε με ένα γεύμα MRE.
- Ενεργοποιήστε τη σακούλα θέρμανσης.
- Τοποθετήστε τη σακούλα ροφήματος μέσα στο χάρτινο κουτί του MRE.
- Ζεστάνετε 4 με 6 λεπτά. Αφαιρέστε τη σακούλα ΖΕΣΤΟΥ ροφήματος. Πετάξτε τη σακούλα θέρμανσης. Αποθηκεύστε το χάρτινο κουτί.
- Τοποθετήστε τη σακούλα μέσα στο χάρτινο κουτί. Το χάρτινο κουτί προσφέρει μόνωση στο ζεστό ρόφημα και προστατεύει τα χέρια από τη θερμότητα.
- Ανοίξτε τη σακούλα ροφήματος. Πιείτε το ρόφημα.
Αν από τις παραπάνω οδηγίες αν η σακούλα θέρμανσης και το χάρτινο κουτί σας φάνηκαν άγνωστα θα τα δούμε πολύ σύντομα οπότε δε χρειάζεται να δώσετε παραπάνω προσοχή σε αυτό το σημείο. Στη περίπτωση του χυμού τώρα, τα πράγματα είναι πιο απλά. Απλώς γεμίζουμε τη σακούλα με όσο νερό υποδεικνύει η συσκευασία του χυμού, αδειάζουμε τη σκόνη χυμού, ασφαλίζουμε τη σακούλα, την κουνάμε και σε λίγα δευτερόλεπτα ο χυμός είναι έτοιμος. Ο χυμός πορτοκάλι θυμίζει πάρα πολύ έτοιμους χυμούς σε σκόνη χωρίς κάτι το ιδιαίτερα αρνητικό ή θετικό σχετικά με τη γεύση του. Παρακάτω το τοποθέτησα σε ένα πλαστικό ποτήρι ώστε να μπορείτε να δείτε το χυμό πιο καθαρά. Πρακτικά θα πίναμε το χυμό μέσα από τη σακούλα ροφήματος.
Τη σακούλα θέρμανσης τη βλέπετε κάτω αριστερά στη φωτογραφία με όλα τα περιεχόμενα του MRE. Είναι μία πλαστική σακούλα πράσινου χρώματος που μέσα της περιέχει ένα χημικό που δημιουργεί θερμική αντίδραση όταν έρχεται σε επαφή με νερό. Για αυτό το λόγο η σακούλα αυτή είναι κλειστή και για να ανοίξει πρέπει να σκιστεί από την σχισμή ανοίγματος που διαθέτει. Η σακούλα θέρμανσης, αν τη μεταφράσουμε στα Ελληνικά, αναγράφει τα ακόλουθα:
ΣΑΚΟΥΛΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ MRE
ΠΡΟΣΟΧΗ
- Οι αναθυμιάσεις που απελευθερώνονται μετά την ενεργοποίηση περιέχουν υδρογόνο, ένα εύφλεκτο αέριο. Μην πλησιάζετε φλόγες στις αναθυμιάσεις.
- Οι αναθυμιάσεις που απελευθερώνονται μετά την ενεργοποίηση μπορούν να απορροφήσουν το οξυγόνο. Όταν δέκα ή περισσότερες σακούλες θέρμανσης χρησιμοποιούνται εντός ενός οχήματος ή καταφύγιου, επιβεβαιώστε ότι το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί ή το άνοιγμα οροφής ή πόρτα είναι ανοιχτά.
- Διαρροή νερού μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και τραυματισμούς. Να είστε προσεκτικοί όταν μεταφέρετε μία ενεργοποιημένη σακούλα θέρμανσης σε τσέπη.
- Μετά τη θέρμανση, η σακούλα θέρμανσης και το γεύμα του MRE θα είναι πολύ καυτά. Να είστε προσεκτικοί όταν αφαιρείτε το γεύμα από τη συσκευασία.
- Πετάξτε τη σακούλα θέρμανσης μετά τη χρήση. Μην πίνετε το νερό που υπάρχει στη σακούλα θέρμανσης και μην το χρησιμοποιείτε σε φαγητά.
Η ΣΑΚΟΥΛΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
- Αφαιρέστε το γεύμα από το κουτί του και κρατήστε το κουτί.
- Σκίστε το επάνω μέρος της σακούλας θέρμανσης. Τοποθετήστε το συσκευασμένο γεύμα MRE μέσα στη σακούλα θέρμανσης.
- Καθώς κρατάτε το συσκευασμένο γεύμα MRE και το υλικό θέρμανσης πάνω από τις γραμμές ορίων της σακούλας, ρίξτε νερό μέσα στη σακούλα θέρμανσης μέχρι να φτάσει ανάμεσα από τις δύο γραμμές των ορίων. Σύρετε το υλικό θέρμανσης και το συσκευασμένο γεύμα MRE στον πάτο της σακούλας, και διπλώστε το επάνω μέρος της σακούλας στην αντίθετη πλευρά από το υλικό θέρμανσης.
- Βάλτε τη σακούλα θέρμανσης μέσα στο χάρτινο κουτί με το επάνω μέρος της σακούλας διπλωμένο πάνω από το MRE και το υλικό θέρμανσης από κάτω.
- Με το υλικό θέρμανσης ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ MRE, κρατήστε το χάρτινο κουτί σε επίπεδο μέχρι να αισθανθείτε θερμότητα ή για ένα λεπτό.
- Για την αποφυγή διαρροής νερού και για τη μεγιστοποίηση της θερμότητας, πάντα:
- ΥΛΙΚΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ τοποθετείται ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ MRE.
- Η ΣΑΚΟΥΛΑ διπλώνεται ΠΑΝΩ ΑΠΟ το MRE, και
- Το ΧΑΡΤΙΝΟ ΚΟΥΤΙ ΣΕ ΚΛΙΣΗ, με ΔΙΠΛΩΜΕΝΗ ΑΚΡΗ και τη σακούλα ΕΠΑΝΩ.
Έπειτα από δέκα με δεκαπέντε λεπτά (ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος) μπορείτε να ανοίξετε το επάνω μέρος της σακούλας του γεύματος MRE και το γεύμα μπορεί να αφαιρεθεί για να φαγωθεί.
Ζυμώστε το MRE για να εξασφαλίσετε ενιαία θερμοκρασία. ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα περιεχόμενα θα είναι ΚΑΥΤΑ.
Και έπειτα από αυτή τη μετάφραση των οδηγιών που αναγράφει η σακούλα, βλέπετε παρακάτω πως είναι η πραγματική σακούλα θέρμανσης από το MRE που βλέπουμε σε αυτό το άρθρο.
Αυτή η σακούλα θέρμανσης δίνει ένα μεγάλο τακτικό πλεονέκτημα καθώς δεν απαιτεί φωτιά, ζεσταίνει σε ελάχιστα λεπτά και δεν αφήνει ίχνη. Μερικοί στρατιώτες προτιμούν να τρώνε τα γεύματα τους κρύα και να κρατάνε τις σακούλες αυτές για θέρμανση ροφημάτων ή ακόμα και ρούχων αλλά αυτό είναι κάτι που θα δούμε σε άλλο άρθρο στο μέλλον. Προχωρώντας στα περιεχόμενα του MRE έχουμε το κυρίως γεύμα που βρίσκεται μέσα σε ένα χάρτινο κουτί που το βλέπετε καλύτερα εδώ.
Το χάρτινο κουτί στη μία του πλευρά αναγράφει αναλυτικά τα περιεχόμενα του μαζί με τα θρεπτικά στοιχεία τους και στην άλλη κάποια λόγια για να ενθαρρύνουν τους στρατιώτες να τρώνε όλο το γεύμα τους. Αν μεταφράσουμε στα Ελληνικά εκείνη τη πλευρά τότε έχουμε τα παρακάτω.
ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ
Είσαι πιο ενεργός στην εκπαίδευση, τοποθετήσεις και στη μάχη από ότι στο στρατόπεδο. Χρειάζεσαι να τρως περισσότερο και να πίνεις περισσότερο νερό ή άλλα υγρά σε αυτές τις συνθήκες.
Όταν δεν τρως αρκετά για να καλήψεις τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος σου, χάνεις βάρος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια υγρών και μείωση της απόδοσης σου.
Περιορισμός τροφής & θρεπτικών συστατικών οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους που οδηγεί σε:
- Απώλεια Δύναμης
- Μειωμένη Αντοχή
- Πεσμένο Ηθικό
- Μειωμένη Πνευματική Ετοιμότητα
Στο πεδίο της μάχης ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ τρία γεύματα κάθε ημέρα. Ένα MRE περιέχει 1200 με 1300 θερμίδες. Ο μέσος όρος απαιτούμενων θερμίδων στο πεδίο της μάχης είναι 2800 με 3600 θερμίδες για άντρες και 2000 με 2800 για γυναίκες.
Κόλπα: Αν δεν μπορείς να φας όλο το φαγητό από το γεύμα…
- Φάε λίγο από κάθε μέρος του ώστε να πάρεις ισορροπημένα θρεπτικά στοιχεία.
- Φάε πρώτα τα φαγητά με πολλούς υδατάνθρακες (μπισκότα, ροφήματα, φρούτα, μαρμελάδες).
- Φύλαξε τα σφραγισμένα σνακ για να τα φας στο δρόμο.
Μέσα τώρα σε αυτό το κουτί υπάρχουν μία ή δύο ακόμα συσκευασίες, ανάλογα το γεύμα. Σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει μία όπως είδατε και στη παραπάνω φωτογραφία. Χρησιμοποιώντας τις οδηγίες που ήδη αναφέραμε νωρίτερα, τοποθετούμε το γεύμα στη σακούλα θέρμανσης και ετοιμάζουμε το γεύμα. Προσοχή, η θερμοκρασία που αναπτύσσει είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να προκαλέσει εύκολα εγκαύματα οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί.
Σε λίγα λεπτά το γεύμα είναι έτοιμο και αρκετά ζεστό ώστε να καλύψει κάπως την άσχημη γεύση που έχει συνήθως. Προσωπικά έχω φάει αμέτρητες φορές γεύματα MRE και κάθε φορά έχω την ίδια αίσθηση, όσο είναι ζεστό τρώγεται αλλά όσο κρυώνει θυμίζει, ειδικά στη μυρωδιά, περισσότερο σκυλοτροφή παρά γεύμα. Για χάρη του άρθρου, τοποθέτησα το γεύμα σε ένα πιάτο όπου μπορείτε να δείτε καλύτερα πως είναι στη πράξη το «κοτόπουλο με νούντλς και λαχανικά σε σάλτσα» που είχε αυτή η συλλογή MRE.
Για το τέλος άφησα το καλύτερο μέρος από κάθε MRE, αν θυμάστε το MCI είχε το λεγόμενο «Accessory Pack» που ήταν διάφορα χρήσιμα πραγματάκια. Αυτό υπάρχει και σε κάθε MRE και οι περισσότεροι στρατιώτες απλώς τα βάζουν αμέσως σε κάποια τσέπη γιατί γνωρίζουν ότι θα τους φανούν χρήσιμα κάποια στιγμή της ημέρας. Παρακάτω βλέπετε πως είναι αυτό το πακέτο μέσα στη συσκευασία του MRE.
Είναι μία αεροστεγής συσκευασία με διάφορα χρήσιμα πράγματα ώστε να περάσει λίγο πιο ευχάριστα μία μέρα σε ένα αρκετά αφιλόξενο περιβάλλον. Αν απλώσουμε τα περιεχόμενο από αυτή τη σακούλα τότε μπορείτε να δείτε καλύτερα τι ακριβώς περιλαμβάνει.
Αρχικά, κάθε MRE περιλαμβάνει πάντα τσίχλες. Όπως έχει αποδειχθεί από αρκετές επιστημονικές έρευνες οι τσίχλες βοηθούν στη συγκέντρωση αλλά πιο περισσότερο, στη μείωση του άγχους και του στρες. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο τις συναντάμε σε κάθε MRE.
Στη συνέχεια έχει μία συσκευασία με τέσσερα γραμμάρια αλάτι που πέρα από την προφανή χρήση μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε πολλές άλλες περιπτώσεις που θα τις δούμε σε μελλοντικά άρθρα.
Στη συλλογή περιλαμβάνεται μία χαρτοπετσέτα που είναι πολύ έξυπνα διπλωμένη και όπως όλοι όσοι έχουν υπηρετήσει σε Ένοπλες Δυνάμεις ή Σώματα Ασφαλείας γνωρίζουν, οι χαρτοπετσέτες είναι πάντα κάτι χρήσιμο.
Μέσα στη συλλογή υπάρχει επίσης πάντα ένα υγρό μαντιλάκι καθαρισμού που είναι εξίσου χρήσιμο όπως πιθανότατα γνωρίζετε ήδη.
Όπως μπορείτε να δείτε περιλαμβάνονται και κάποια σπίρτα τα οποία όμως είναι σχετικά κακής ποιότητας. Παρ’όλα αυτά, ένα υλικό από το οποίο μπορούμε να παράγουμε φωτιά ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα μας χρειαστεί ή ακόμα και θα μας σώσει τη ζωή άρα είναι σίγουρα ακόμα ένα χρήσιμο υλικό επιβίωσης, ειδικά όσο βρίσκεται στην αεροστεγή σακούλα.
Τέλος, έχουμε όλα τα συστατικά για να φτιάξουμε έναν καφέ όπου και αν βρισκόμαστε. Δηλαδή καφέ, ζάχαρη και κρέμα (creamer) όπως μπορείτε να τα δείτε και στις επόμενες φωτογραφίες.
Κλείνοντας, σήμερα τα MRE προσφέρουν μία καλή λύση στο πρόβλημα της σίτισης του στρατεύματος αλλά υπάρχουν ακόμα τεράστια περιθώρια βελτίωσης τους. Από τη πλευρά των πολιτών τώρα, τα MRE όπως και άλλα αντίστοιχα έτοιμα γεύματα, είναι εξαιρετικά για αποθέματα σε κάθε σπίτι για περιόδους κρίσης. Επίσης, είναι χρήσιμα σε εξορμήσεις στην ύπαιθρο, διαθέσιμα σε οχήματα, και γενικά στις περισσότερες δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάσταση επιβίωσης. Ένα ακόμα πλεονέκτημα των MRE είναι ότι έχουν μεγάλη διάρκεια αποθήκευσης και μπορούν εύκολα να μεταφερθούν καθώς ένα MRE είναι μικρό και περιέχει όλα όσα απαιτούνται εκτός από νερό. Έτσι σε μία κατάσταση επιβίωσης, μπορούμε να ασχοληθούμε με άλλα προβλήματα όπως ανεύρεση νερού, κατασκευή καταφύγιου, κτλ. γνωρίζοντας ότι θα έχουμε τροφή για ένα σύντομο διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου