Όταν για πρώτη φορά η τηλεόραση άρχισε να εκπέμπει για το ευρύ κοινό λίγοι μπορούσαν να φανταστούν την καταπληκτική ευκαιρία, η οποία ανοίγονταν στους διαφημιστές κ στις επιχειρήσεις που εκπροσωπούσαν, για να διαμορφώσουν κ να υποτάξουν τις καταναλωτικές συνήθειες του πλουσιότερου λαού στον κόσμο, τους Αμερικάνους. Αιχμαλωτίζοντας την προσοχή του κοινού η τηλεόραση ομογενοποίησε τις δομές κ τις αισθητικές μορφές που χρησιμοποιούσε η αμερικανική κοινωνία, προσαρμόζοντάς τες στις κυρίαρχες επιθυμίες των επιχειρήσεων, οι οποίες στόχευαν αποκλειστικά στην μεγέθυνση των κερδών μέσω των μαζικών πωλήσεων-ένα μάθημα που πήραν μετά το Κραχ του 1929. Ως εργαλείο προώθησης της κυρίαρχης τάσης (mainstream) η τηλεόραση υπέταξε τους δημιουργούς κ αποκλείοντας τους πιο "ευαίσθητους" από αυτού, καταπολέμησε την ιδιαιτερότητα, κ γενικώς τη "νοήμονα ζωή", προωθώντας ομοιογενή κ μαζικά καταναλωτικά προτυπα. Το αποτέλεσμα ήταν η διαμόρφωση ενός ομοιογενούς κοπαδιού καταναλωτών, μια μάζα φρενιασμένων καταναλωτών, που κατευθύνονται από εφήμερες μόδες κ τάσεις που προωθούνται από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Έτσι, οι Αμερικανοί, κ στη συνέχεια όλοι οι πλούσιοι λαοί της Δύσης, υποβιβάστηκαν από ανθρώπινα όντα με ζωή σε καταναλωτές με Life Style...
Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι τηλεοπτικές σειρές στην Αμερική, παθαίνουν συχνά ένα είδος "αφηγηματικού λόξυγκα", προκειμένου να αφήσουν περιθώριο για ομοβροντίες διαφημίσεων κατά των θεατών. Οι διαφημιστικές τεχνικές έχουν ως στόχο των εγκλωβισμό της προσοχής του υποψήφιου καταναλωτή. Με μια "αιχμαλωτισμένη προσοχή" ο καταναλωτής έχει τη μνήμη του εκτεθειμένη στην εγγραφή του διαφημιστικού μηνύματος. Υπάρχουν βέβαια κ οι αόρατες ασυνείδητες διαφημίσεςι που είναι κ οι πιο ύπουλες. Οι διαφημίσες αυτές μπορεί να γίνουν με εικόνες-"παράσιτα" που παρεμβάλλονται ταχύτατα στην προβολή μιας ταινίας, έτσι ώστε το μάτι να μην μπορεί να αντιληφθεί την ύπαρξή τους, τη στιγμή που ο εγκέφαλος λαμβάνει ασυνείδητα την πληροφορία.
Πειράματα με υποσυνείδητα μηνύματα κ "αόρατη" διαφήμιση έγιναν από τη 10ετία του 1950. Το 1957 σε μια κινηματογραφική αίθουσα στο Νιού Τζέρσει προβλήθηκε η ταινία του Τζόσουα Λόγκαν Πικνίκ (με την Κιμ Νόβακ κ τον Γουίλιαμ Χόλντεν), στην οποία "παρασιτούσαν" έξι εικόνες-φλας, διάρκειας 100 χιλιοστών του δευτερολέπτου, οι οποίες παρακινούσαν τους θεατές να πιουν κόκα κόλα DRINK MORE COKE κ να φάνε ποπ κορν I WANT POPCORN. Σύμφωνα με τον δρ. Τζέιμς Βάικαρι (James Vicary), που πραγματοποίησε αυτή την έρευνα, οι πωλήσεις ποπ-κορν στην αίθουσα αυξήθηκαν κατά 57.7 % κ οι πωλήσεις αναψυκτικών κόκα κόλα κατά 18.1%!
Το Μάιο του 2000 μια οργάνωση κατά των αιρέσεων στις ΗΠΑ κατήγγειλε την ταινία Battlefield Earth του Τζον Τραβόλτα, μια κινηματογραφική μεταφορά μυθιστορήματος του ιδρυτή της Σαιεντολογίας Ρον Λ. Χάμπαρτ, ότι χρησιμποιούσε παρασυνειδησιακές εικόνες με στόχο τον προσηλυτισμό του κοινού στην Σαιεντολογία. Παρασυνειδησιακή εικόνα χρησιμοποίησε στην προεκλογική του εκστρατεία ακόμη κ ο Μπους, όταν σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα το Σεπτέμβριο του 2000 στο σημείο που αναφερόταν στους Δημοκρατικούς αντιπάλους του με τη λέξη "Bureaucrats" γραφειοκράτες, για ένα τριακοστό του δευτερολέπτου τα τελευταία γράμματα της λέξης μεγάλωναν κ εμφανίζονταν σε όλη την οθόνη η λέξη "RATS" ποντίκια! Ταύτιζε δηλ τους δημοκρατικούς, όχι μόνο με τους γραφειοκράτες αλλά κ με τα ποντίκια.
Οι υποσυνείδητες εικόνες θεωρούνται ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος υποβολής αλλά κ μάθησης. Ο δρ. Νόρμαν Ντίξον, ψυχολόγος του University College του Λονδίνου, παρουσίασε μια εκτενή έρευνα για την υποσυνείδητη μάθηση στην εργασία του Preconscious Processing, στην οποία παραθέτει 748 αναφορές σχετικά με τα αποτελέσματα της υποσυνείδητης επικοινωνίας, όπου πάνω από το 80% των μελετών παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα.
Επειδή η αποτελεσματικότητά της είναι πολύ επικίνδυνη, η υποσυνείδητη επικοινωνία θεωρήθηκε καταδικαστέα. Η δυνατότητα επηρεασμού των ανθρώπων δίχως τη συγκατάθεσή τους θεωρείται ανεπίτρεπτη στις ΗΠΑ, όπου τέθηκε εκτός νόμου η εφαρμογή αυτής της ισχυρής τεχνικής στις διαφημίσεις. Ο κίνδυνος της λαθραίας πειθούς αποτελεί στην ουσία ένα είδος τηλεοπτικού κ διαφημιστικού Mind Control.
ΠΗΓΗ
ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου